Április 4.

Hanti: "Magyarország fasizmus alóli felszabadulása 73 éve volt, az államilag szított rasszizmustól, gyűlöletkeltéstől pedig 4 nap múlva fogunk megszabadulni!"

A MEASZ a fasizmus katonai legyőzésének 73. évfordulóján ma április 4-én koszorúzást szervezett a gellérthegyi Szabadságszobornál. Hanti Vilmos elnök emlékező szavaiban hangsúlyozta, napjaink felszabadulása április 8-án lesz, menjen el mindenki szavazni, de ne voksoljon rasszistára!
A képen: Szekeres István ny. dandártábornok, a MEASZ alelnöke és Hanti Vilmos a MEASZ és a FIR elnöke elhelyezi a megemlékezés koszorúját.


Forrás: Hanti V. Facebook-oldala
2018. április 4.Tovább »

Meghívó a 18. Radnóti-díj átadó ünnepségre (2018)

Ismét hívunk! Gyere el, ha elítéled a rasszizmus minden formáját, ha nem nézed tétlenül embertársaink bármilyen kirekesztését! Gyere el, s együtt mondjuk: nem hagyjuk, hogy szeretett hazánkat ellepje a szélsőjobb mentalitása! Küzdjünk azért, hogy legyen újra érték a szolidaritás! Kapjon érdemi védelmet a rászoruló!

A Radnóti Miklós Antirasszista Díj 18. átadására a nemzetközi antirasszista napon, március 21-én, szerdán 15 órától a Radnóti Miklós Művelődési Központban kerül sor (Budapest, XIII., Kárpát u. 23.).
2018. február 18.Tovább »

Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma!


Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát.

A második világháború egyik leghosszabb városharca 102 napig tartott, a védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető.

A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás megsemmisült vagy vált lakhatatlanná.


A MEASZ NEVÉBEN IDÉN HANTI VILMOS MEASZ-FIR ELNÖK SZEKERES ISTVÁN ELNÖKHELYETTESSEL HAJTOTTA MEG FEJÉT A VIZAFOGÓI MÁRTÍROK EMLÉKJELÉNÉL A DUNA PARTJÁN!
2018. február 16.Tovább »

Budapest 73 éve háború nélkül!

Hanti Vilmos a MEASZ országos elnöke és a FIR elnöke az MSZP (Magyar Szocialista Párt) fővárosi vezetője, Kunhalmi Ágnes és Őrsi Gergely párt-ügyvezető társaságában koszorúzott a Budai Önkéntes Ezred emlékművénél Budapest fölszabadulásának idei, 2018-as emléknapján!

2018. február 16.Tovább »

A FIR tiltakozik!

Az USA megtagadta a vízum kiadását a WFTU képviselőjének!
2018. február 15.Tovább »

Csak az emlékezet tudja megóvni a nemzetet attól, hogy újra tragikus történelmi csapdába essen...A második világháború fővárosi befejezésének 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) – Összefogás a Demokráciáért kedden Budapesten.

Hanti Vilmos, a szervezet elnöke a XIII. kerületi vizafogói mártíremlékműnél megrendezett ünnepségen úgy vélekedett, a közelgő országgyűlési választáson eldől, hogy a jelenlegi kurzus folytatódik-e, vagy a jövőben antifasiszta értékek mentén vezetik az országot. Ezért azokat a pártokat kell támogatni, amelyek antifasiszta értékeket képviselnek. A jelenlegi kormány Budapest felszabadulásának évfordulóján az üldözöttek helyett azokról a katonákról emlékezik meg, akik Hitler oldalán harcoltak – mondta.

Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az üldözöttek – a férfiak mellett nők és gyerekek – nem harcban estek el, hanem saját honfitársaik, az akkori rendszer becstelen kiszolgálói gyilkolták le őket. Gyilkosból nem válhat hős vagy hazafi; aki pedig „idegenrendészeti eljárásként” akarja beállítani a magyar zsidók ezreinek lemészárlásához vezető embertelen bűntettet, az maga is cinkossá válik – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, hogy nincs bűntelen nemzet, csak önámító. Amíg Németországhoz hasonlóan „nem nézünk szembe saját múltunkkal”, annak elismerésével, hogy a magyar államnak szerepe volt a holokauszt végrehajtásában, addig nincs megnyugvás. Csak az emlékezet tudja megóvni a nemzetet attól, hogy újra tragikus történelmi csapdába essen.


A Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetségének képviseletében felszólaló Tolnai Csaba, Léva független önkormányzati képviselője azt mondta: az emlékezés azért fontos, mert a feledés arra kárhoztat, hogy újra elkövessük azokat a hibákat, amelyek a második világháborúhoz vezettek.

A megemlékezés végén az ünnepség résztvevői megkoszorúzták a mártírok emlékművét.

Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát. A második világháború egyik leghosszabb városharca 102 napig tartott, a védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető. A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás megsemmisült vagy vált lakhatatlanná.
(Forrás: MTI)
2018. február 15.Tovább »

Budapest felszabadulásának 73. évfordulóján

Tolnai Csaba Léva önkormányzati képviselője beszéde
Budapest felszabadulásának 73. évfordulóján a vizafogói mártíremlékműnél a MEASZ megemlékezésén.
2018. február 13.Tovább »

Meghívó

2017. december 19.Tovább »

Felhívás könyvrendelésre!


Kedves Barátaink, Olvasóink!
Magánszemélyek és szervezetek képviselői!

A MEASZ „Az ellenállás pillanatai” címen könyvet ad ki 2018 elején, melyhez kéri az Önök támogatását.


A könyvet  Gyuricza Péter újságíró  jegyzi, aki több mint 60 olyan személyiséggel készít interjút, akik valamilyen módon kapcsolódtak a MEASZ elmúlt 25 évi munkájához.

Az igazán sokrétű megjelenítés egyfajta látleletet ad a rendszerváltás utáni magyar demokrácia több, meghatározó szereplőjéről, antifasiszta ellenállásuk mindennapjairól.

A kiadvány kötődik a MEASZ elnökéhez is, aki 2018 januárban lesz 60 éves és tevőlegesen átélte ezt az időszakot, aki 25 éve szövetségünk elnökségi tagja, 18. éve vezetője, s 8. éve a  legnagyobb  nemzetközi antifasiszta szervezet, a FIR elnöke is.
 
A közel 2 millió Ft előteremtéséhez támogatást kétféle módon is várunk:

1. A könyv előjegyzésével.
Ez  esetben kérünk 5ooo Ft átutalást a MEASZ bankszámlájára a pontos név, postacím megjelölésével. A könyvet 2018. január végéig eljuttatjuk a címzetthez. 

2. Hozzájárulás anyagiakkal a könyv megjelenéséhez.
A támogatást ez esetben is kérjük a MEASZ bankszámlára utalni a támogató pontos nevének a megjelölésével. A nagyobb összeggel támogatók (egyének, szervezetek) neveit a könyvben közzétesszük.

A MEASZ bankszámlaszáma: Erste Bank, 11600006-00000000-10388514

Várjuk támogatását, amely egyfajta antifasiszta tett is.
Minden forintot köszönünk!

Tisztelettel,
a MEASZ elnöksége
(measzmail@gmail.com)


2017. december 19.Tovább »

A MEASZ Küldöttközgyűlésének NYILATKOZATA a választásokra készülve

Magyarország 2018-ban parlamenti választásokra készül.
2017. október 19.Tovább »

Felhívás támogatásért!

Kedves Barátaink, Olvasóink!
Magánszemélyek és szervezetek képviselői!

A MEASZ „Az ellenállás pillanatai” címen könyvet ad ki 2018 elején, melyhez kéri az Önök támogatását.
2017. október 9.Tovább »

A MEASZ szolidaritását fejezi ki Vajnai Attillával!

A MEASZ elnöksége kifejezi szolidaritását az antifasiszta Vajnai Attila mellett. Nem tűrhetjük, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által megvalósítani kívánt Horthy-korszak visszatérjen, amikor az antifasisztát éri a rendőri brutalitás, s nem a Hitler szellemében föllépőket.
2017. szeptember 11.Tovább »

Szikra Sándor (1917 - 2017)


Nem sokkal 100. születésnapja előtt elhunyt a MEASZ tiszteletbeli elnöke. 

A második világháborús magyar antifasiszta,
fegyveres ellenállás egyik szervezője,
Ságvári Endre egykori harcostársa volt. 


Emlékét  tisztelettel  megőrízzük!


Szikra Sándor búcsúztatása szeptember 21-én, 11.15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termének kettes számú ravatalozójában.
Ide vár a család mindenkit , aki végső búcsút kíván venni Sándortól. 
2017. augusztus 25.Tovább »

A FIR közleménye

A FIR sürgetően figyelmeztet az amerikai kormányzat általi katonai feszültség további eszkalálódására Ázsiában és Latin-Amerikában.
2017. augusztus 20.Tovább »

Ságvári Endre: Ki a németekkel! Halál a hazaárulókra!

73 esztendeje vesztette életét Ságvári Endre.
Egy 1944-es cikkével emlékezünk reá...
2017. augusztus 2.Tovább »

A FIR gratulál az izraeli partizánszövetségnek a május 9-i törvényhez

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszták Szövetsége kiváltképp üdvözli az izraeli parlamentnek, a Knesszetnek az egyhangú döntését, hogy május 9-ét a jövőben, mint a „nácizmus feletti győzelem napját” nemzeti ünnepnappá nyilvánítják.
2017. július 30.Tovább »

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége közleménye

Nem Magyarország, hanem a horthysta hivatalos politika nem védte meg zsidó állampolgárait! Annak a Horthynak a politikája, amelyet Orbán Viktor nemrégiben dicsőített.
2017. július 20.Tovább »

Gyásznap a XIX. kerületben

A MEASZ kezdeményezésére Kispest önkormányzata az 1944-ben a halálba elhurcolt 3 ezer, főleg zsidó emlékére június 30-át kerületi gyásznappá nyilvánította. Már lassan egy évtizede a MEASZ és a helyi cigány egyesület példás összefogással megemlékezik a zsidó temetőben, majd a főplébánián emlékező szentmisét mondatnak.
2017. június 21.Tovább »

Horthyról

Miután Orbán Viktor miniszterelnök "kivételes államférfinak nevezte Horthyt"*, érdemes felidézni, hogyan látja ezt a kérdést Romsics Ignác történész:
2017. június 21.Tovább »

Közös tiltakozó akció!

A MEASZ 8. kerületi szervezete és az Európai Föderalisták Uniója Magyarország Egyesülete közös tiltakozó akciót szervez a tervezett újabb Horthy-szobor felállítása miatt:
2017. június 12.Tovább »

Hanti Vilmos: A fasizmus nem tör át, de gyökerestől kiírtjuk azt!

Hanti Vilmosnak, a FIR és MEASZ elnökének beszéde a német Nácizmus Üldözötteinek Szövetsége – Antifasiszták Szövetsége fennállásának 70. évfordulós ünnepségén:
2017. június 12.Tovább »

FIR-nyilatkozat Guernicáról

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszták Szövetsége és az Európa több mint 25 országában és Izraelben működő tagszervezetei emlékeznek a német „Condor légió” által 1937. április 26-án a baszk Guernica város ellen elkövetett bombatámadásra.
2017. június 11.Tovább »

FIR-nyilatkozat a lidicei mészárlás 75. évfordulójára történő emlékezés alkalmából

Lidice mindig emlék marad!
75 évvel ezelőtt pusztította el a falut a Wehrmacht és az SS
2017. június 8.Tovább »

Küldöttközgyűlés - 2017

A MEASZ küldöttgyűlése ma 36 egyhangú szavazattal
elfogadta az elnökség múlt évi beszámolóját.
A MEASZ vándorserlegét 2017-ben a MEASZ Kispesti Szervezete nyerte el.

2017. május 30.Tovább »

Meghívó Küldöttközgyűlésre!

Kedves MEASZ-Tagtársunk!
Ez úton meghívunk küldöttgyűlésünkre, 2017. május 30. (kedden) 10.00 órára.
Az értekezlet helyszíne: a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) Irodája (1074 Budapest, Szövetség u. 9. )
2017. május 15.Tovább »

72 éve háború nélkül Európában!


1945. május 8. - 2017. május 8.

Május 8. a fasiszta és náci diktatúrák feletti győzelem napja, az európai béke napja. Emlékezzünk, és gyászoljuk a 73 milliónyi áldozatot, és ünnepeljük a békét, a fasiszta és nyilas terror, a népirtás, a barbár háború végét! Van mit ünnepelnünk e napon! SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT!

Idén 72 esztendeje május 8-án, hogy öreg kontinensünkön elhallgattak a fegyverek.

1945. május 8-án, éjjel 23 óra 01 perckor a Wehrmacht csapatai minden frontszakaszon beszüntették a harci tevékenységet. A náci Harmadik Birodalom feltétel nélkül kapitulált a szövetségesek előtt. Véget ért Európában az 1939. szeptember elseje óta tartó rémálom, a második világháború. Az egész kontinens fellélegzett.


A budapesti Magyar Szocialista Párt (MSZP) Győzelem napi - Európa napi megemlékezésén az Apor Vilmos téri Igazak falánál. Kunhalmi Ágnes pártelnök után Hanti Vilmos, a MEASZ országos elnöke - a FIR elnöke mondhatta el gondolatait.
(Fotó: Gurmai Zita)

* * *

Az Alekszandrov-kórus. A hitleristák elleni küzdelemről énekelnek: https://www.youtube.com/watch?v=3ps2jv0NpD8
2016. december 25-én a kórus 64 tagja,az együttes kb. harmada egy Tu–154-es repülőgéppel Szíriába indult, hogy újévi koncertet adjon az ott állomásozó
orosz katonáknak. A gép Szocsi közelében a Fekete-tengerbe zuhant. A katasztrófában mind a 84 utas és a teljes 8 fős személyzet odaveszett

2017. május 13.Tovább »

Döme Piroska emlékezete

105 éve született és 10 éve hunyt el Döme Piroska, az egykori magyar antifasiszta ellenállás harcosa, haláláig a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Országos Elnökségének tagja.
(Fotó: Hanti Vilmos, a MEASZ országos elnöke és a FIR elnöke)


2017. május 11.Tovább »

Gesztenyéskerti főhajtás 2017

Köteles professzor, a Magyar Békeszövetség elnöke és Hanti Vilmos a MEASZ és a FIR elnöke mondott ünnepi beszédet a gesztenyéskerti antifasiszta emlékműnél Budán, a nagy antifasiszta katonai győzelem 72. évfordulóján. (Fotók: Balogh Ders)


2017. május 11.Tovább »

MEASZ kihelyezett elnökségi ülés

A MEASZ kihelyezett, tarpai elnökségi ülése, majd koszorúzása Kölcsey sírjánál, Szatmárcsekén.2017. május 10.Tovább »

MEGEMLÉKEZÉS ÉS KOSZORÚZÁS EURÓPA NAPJÁN, A BÉKENAPON

Kedves Barátunk!
Az Európai Unió kontinensünk eddigi talán legnagyobb vállalkozása történelme során. Arra a mindenek felett álló, megkérdőjelezhetetlen hitre épül, hogy emberként, európaiként, fejlődni, jobban élni akaróként képesek vagyunk közösen problémákat megoldani, képesek vagyunk okok és bűnbakok helyett megoldásokat keresni az Európában élő félmilliárd ember érdekében.
Arra is jól emlékszünk, hogy ez a nyitottság nem a semmiből jött. Elődeink a II. világháború lezárását követően hozták meg azokat a döntéseket, amelyek megalapozták Európa fejlődését. A II. világháború borzalmainak lezárásával tanulta meg kontinensünk és a világ is, hogy ha nem vagyunk képesek intézményeken keresztül, békés úton rendezni problémáinkat, abból csak még több szenvedés és háború következik.
Május 9-e különleges nap.
1950-ben ezen a napon kezdeményezte Robert Schuman az Európai Unió elődjének létrehozását, és ezt a napot tekintjük a Béke Napjának is, ezen a napon ért véget a II. világháború Európában. Olyan dátum ez, amely egyszerre emlékeztet a múlt hibáira és a jövő ígértére: azért emlékezünk a múltra, hogy ne égessük fel a jövőt.
Arra kérünk mindenkit, hogy jöjjön el és emlékezzen velünk Európa Napján, a Béke Napján!
2017. május 6.Tovább »

Szentesen jártunk...

A MEASZ és a helyi civil szervezetek megemlékezése Szentesen.
Megkoszorúztuk a Holokauszt-emléktáblát az egykori zsinagóga helyén és Radnóti Miklós emlékművét a költő születése napján.

2017. május 5.Tovább »

Búcsú Földes Annától, a „tanárnőtől”

Földes Anna a MEASZ Radnóti-díjasa is volt. Nyugodjék békében!
2017. április 26.Tovább »

Győzelem napi meghívó


A nagy katonai antifasiszta győzelem 72. évfordulója alkalmából a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) hagyományos ünneplését 2017. május 8-án 16 órától tartja a gesztenyéskerti antifasiszta mártír emlékműnél.
2017. április 26.Tovább »

Meghívó a Szabadság-szoborhoz!

Kedves Barátaink! Antifasiszták!
Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően, a közös emlékezés és értékelés esélyét megteremtve, 2017. április 4-én (kedden) 14.00 órakor a MEASZ – Összefogás a Demokráciáért tisztelettel és szeretettel hív és vár mindenkit a Gellért-hegyi Szabadság-szoborhoz.
2017. április 1.Tovább »

Meghívó

2017. március 22.Tovább »

Radnóti Miklós Antirasszista-Díj 2017
Átadtuk a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat 2017. március 21-én, kedden Budapesten. Az Antirasszista Világnap alkalmából tartott ünnepségen Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke azt mondta, azok kapják az elismerést, akik tesznek azért, hogy Magyarországon ne gyűlölködés, hanem szeretet, béke legyen.

Azt mondta: ezt egy "normális országban" természetesnek gondolhatnánk, de manapság "forradalmi, harcias tett" a gyűlölet ellen küzdeni. Kitért arra is, hogy tavaly augusztusban "egy másfajta kitüntetés elleni tiltakozásul nagyon sokan visszaadták állami kitüntetésüket". Az érintetteknek jelképes, közös Radnóti-díjat adnak - közölte.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Budaörs polgármestere Bayer Zsoltra utalva arról beszélt, hogy amikor a publicista tavaly kitüntetést kapott, aki "azzal tűnik ki, hogy alpári stílusban uszít, mocskol különböző kisebbségeket", Kaltenbach Jenő volt ombudsman példáját követve úgy döntött, vissza kell adnia az elismerést. Hozzátette ugyanakkor, megérti azokat, akik tisztességes munkával megszerezték azt a díjat, és nem voltak hajlandóak erre.

Görgey Gábor író, az egyik idei kitüntetett beszédében úgy fogalmazott, akik eljöttek a rendezvényre, arra vágynak és azon dolgoznak, hogy "ez a kegyúri kormány eltakarodjék". Ehhez viszont - fűzte hozzá - olyan ellenzékre van szükség, amelyik erőt mutat és együttműködik.

A korábbi díjazottak közül Németh Péter, a Népszava főszerkesztője arról beszélt, hogy szíve szerint egyetlen kitüntetést adna vissza, a Radnóti-díjat, mert az azt jelentené, hogy erre már nincs szükség Magyarországon. "De sajnos a kezünkben kell tartani" - tette hozzá.

Radnóti-díjat kaptak az állami kitüntetéseket visszaadók (közös díjként), továbbá Beer Miklós váci püspök, Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező, Daróczi Ágnes kulturális menedzser, Fullajtár Andrea színművész, Görgey Gábor író, Gurmai Zita (MSZP), az Európai Szocialista Párt nőtagozatának elnöke, Keleti Éva fotóművész, Komoróczy Géza történész, író, Nagyváradi Szűcs Mihály, a MEASZ alelnöke, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön dolgozói és a Sátoraljaújhelyi Szent István Római Katolikus Egyházközség közösen, Sebes György, a Népszava újságírója, Pavol Seckár, a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetsége elnöke, Szonderik Gyula, a MEASZ XIX. kerületi szervezetének elnöke, Trom András újságíró és Vince Mátyás újságíró, az MTI korábbi elnöke.

Az ENSZ 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim elleni békés tüntetésen.

http://www.atv.hu/belfold/20170321-atadtak-a-radnoti-miklos-antirasszista-dijat-video

Forrás: atv.hu/MTI
2017. március 21.Tovább »

Demonstráció Athénban a lett nagykövetség előtt


Megérkezett a kép Athénből, ahol a FIR nemzetközi antifasiszta tiltakozása
 keretében demonstráltak az állami segédlettel dicsőített lett Waffen SS ellen.
2017. március 17.Tovább »

Díj a püspöknek

Beer Miklós váci megyéspüspök a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat a MEASZ elnökétől Hanti Vilmostól a váci püspökségen már pénteken átvette. A laudációt Lebovits Imre holokauszt túlélő, a MEASZ alelnöke mondta el.
2017. március 17.Tovább »

Semmilyen dicsőítést a lett Waffen-SS-nek!


E felhívás keretében, a MEASZ 2017. március 15-én a nemzetközi szolidaritási demonstráció részeként tiltakozást tartott a Lett Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt. Mint ismeretes március 16-án Lettország fővárosában, Rigában 1991 óta minden évben a lett Waffen-SS egységeit dicsőítő felvonulásra kerül sor, és zászlóerdőbe burkolódzó tömegdemonstrációt tartanak a város központjában a Szabadság emlékműnél.

Lettország Észtországgal, Litvániával, Ukrajnával és Bulgáriával együtt azon kelet-európai államokhoz tartozik, amelyekben a Waffen-SS egységeit és más a nácikkal kollaboráló, antiszemita halálbrigádokat nemzeti hősként ünneplik. Mindez állami hatóságok nyílt támogatása mellett történik.

Lettországban az antifasiszta demonstrálókat az állam részéről jelentős megtorlások érik. Ilyenek a telefonlehallgatások, utazási korlátozások, hatósági zaklatások, rendőri brutalitások. Ezt 2014-ben Rigában Hanti Vilmos a FIR és a MEASZ elnöke is tapasztalhatta, akit a rendőrök szabad mozgásában jelentősen korlátoztak. 
(Fotók: Takács Ferenc)


 
2017. március 16.Tovább »

Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének!

Tisztelt Elnök Úr!


A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöksége és tagsága megdöbbenésének ad hangot azzal kapcsolatban, hogy Budapest felszabadulásának évfordulóját megelőzően idén is szélsőséges nézeteket valló személyek náci szimbólumokkal ünnepelték a fővárosunkban az általuk dicsőített „Kitörés Napját”, amihez bizony idén is rendőri segédlet is járult. Megítélésünk szerint ez felveti a magyar kormányfő felelősségének a kérdését is.
2017. március 11.Tovább »

Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöksége és tagsága megdöbbenésének ad hangot azzal kapcsolatban, hogy Budapest felszabadulásának évfordulóját megelőzően idén is szélsőséges nézeteket valló személyek náci szimbólumokkal ünnepelték a fővárosban az általuk dicsőített „Kitörés Napját”, amihez bizony idén is rendőri segédlet is járult. Megítélésünk szerint ez az Ön felelősségének a kérdését is felveti.
2017. március 11.Tovább »

Ha én lennék a miniszterelnök...

A 25 éves Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma harmadszor hirdeti meg pályázatát Ha én lennék a miniszterelnök címmel.
2017. március 11.Tovább »

Kedves Barátaink!

Nagy port vert fel a Fővárosi Közgyűlés minapi döntése, mely szerint eltávolítják a Szent István parkból Lukács György filozófus szobrát, hogy helyette a park névadójának állítsanak – országunkban immáron sokadszorra – emléket.
2017. március 10.Tovább »

A hivatalos emlékezetpolitika szégyene

Folytatódik a kormányzat ellenforradalmi emlékezetpolitikája: most, vagy inkább már jó ideje a világhírű magyar marxista filozófus, Lukács György áll a célkeresztben. Archívumát az Akadémia döntése értelmében felszámolják, szobrát a Szent István parkból - a Fidesz és a Jobbik akaratának megfelelően - eltávolítják. Amíg megtehetjük, harcolunk a szégyen ellen, mondja Agárdi Péter művelődéstörténész, a Lukács György Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2017. március 9.Tovább »

Megnyílt a MEASZ országos elnökének, Hanti Vilmosnak a fotókiállítása Kubáról

„Pillanatok Castro Kubájából 2007” címmel rendezett Hanti Vilmos fotókiállítást, melyet március 2-án nyitottak meg a budapesti Aranytíz Kultúrházban. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ), valamint az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) elnöke tíz évvel ezelőtt járt Kubában, és akkor készítette képeit. Alkotásairól a kiállítást megnyitó Keleti Éva fotóművész, a magyar fotográfia nagyasszonya, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) tiszteletbeli elnöke elmondta:
2017. március 4.Tovább »

Demonstrálás a budapesti lett nagykövetség előtt

Semmilyen dicsőítést a lett Waffen-SS-nek!
2017. március 1.Tovább »

Budapest fasizmus alóli fölszabadítása 72. évfordulóján - A MEASZ Vlagyimir Putyinhoz fordul
A MEASZ megemlékezést szervezett a vizafogói mártíremlékműnél, ahol több párt, önkormányzat, civil szervezet, magán személy helyezte el koszorúját, virágait.
A 90 éves Viczián Zoltán, a MEASZ alelnöke, a budapesti harcokban szerzett élményeit mesélte el. A szlovák antifasiszta szervezet képviselője a szlovák emberek részvételéről beszélt az antifasiszta ellenállásban.

Hanti Vilmos, a MEASZ országos elnöke, a FIR elnöke szólt arról, hogy tűrhetetlen, hogy az évforduló kapcsán állami támogatással náci szimbólumokat használva ismét különféle csoportok grasszálhatnak az országban. Ebben a kérdésben a MEASZ a magyar miniszterelnök felelősségét emeli ki.

A MEASZ levelet fog írni Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek, tájékoztatva az eseményekről. Szolidaritásunkat fejezzük ki a MEASZ-Radnóti-díjas Gergényi Péter tábornokkal, aki a 2006-os zavargások idején megvédte a fővárost a csőcseléktől, s most a bíróság végeredményben ezért pénzbírságra ítélte.

Forrás: Hanti Vilmos Facebook oldala, MEASZ
(Fotók forrása: Takács Ferenc)

2017. február 14.Tovább »

Neonáci seregszemle - Vizsgálatot követel az Európai Baloldal

Az Európai Baloldal a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságához fordul a Budapesten szombaton történt neonáci seregszemle miatt - olvasható a amiidőnk.hu-n.
2017. február 13.Tovább »

MEGHÍVÓ 2017. február 20.

Tisztelt Civilek!
Kedves Barátaink!

Csak nemrégiben emlékeztünk Raoul Wallenbergnek a róla elnevezett XIII. kerületi utcában elhelyezett emléktáblájánál az embermentő tevékenysége miatt e ma is élő, ma is köztiszteletnek örvendő fiatal svéd diplomatára. Ehhez az alkalomhoz kapcsolódva az Antifasiszták XIII. Kerületi Egyesülete és a MEASZ XIII. kerületi szervezete meghívására Gavallérné Kancsal Ágnes, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, a Wallenberg Díj idei kitüntetettje lesz a vendégünk.
2017. február 8.Tovább »

A kitüntetésüket visszaadókat keressük!

A MEASZ a Nemzetközi antirasszista napon, március 21-én 17. alkalommal fogja átadni a Radnóti Miklós Antirasszista díjakat.
2017. február 7.Tovább »

Meghívó a Vizafogóhoz!

2017. február 13-án (hétfőn) 14.00 órára
2017. február 3.Tovább »

A MEASZ közleménye

Ungár Péter az LPM külpolitikai szakszóvivője vagy nem ismeri a történelmet vagy a fasiszták oldalán áll.
2017. február 3.Tovább »

Meghívó a 17. Radnóti-díjátadóra

Ismét hívunk! Gyere el, ha elítéled a rasszizmus minden formáját, ha nem nézed tétlenül embertársaink bármiféle kirekesztését! Gyere el, s mondjuk együtt: nem hagyjuk, hogy szeretett hazánkat ellepje a szélsőjobb eszméje! Küzdjünk azért, hogy legyen újra érték a szolidaritás!
2017. január 29.Tovább »

Egy fotókiállítás elé

"Olyan időben jártam Kubában, amikor Castro fél évszázados vezetői szerepe végérvényesen átalakulóban volt, de még minden őrizte szellemét. Kéthetes látogatásomon a hétköznapok Kubáját figyeltem. A hétköznapok emberét fotóztam, akik mérhetetlen szegénységben éltek – leginkább az USA politikai indíttatású gazdasági embargója miatt –, de szinte mindenki kiegyensúlyozottnak, boldognak látszott..."
2017. január 28.Tovább »

A FIR is elítéli a ’civileltakarítás’ szándékát

A legnagyobb nemzetközi antifasiszta szervezet, a FIR végrehajtó bizottsága pozsonyi ülésén szolidaritását fejezte ki a magyar kormány által üldözött civil szervezetek mellett.
2017. január 17.Tovább »

FIR - Pozsony

A legnagyobb nemzetközi antifasiszta szervezet, a FIR végrehajtó bizottsága pozsonyi ülése keretében múlt szombaton Hanti Vilmos elnök vezetésével megkoszorúzta a szlovák ellenállás emlékművét.
(Forrás, fotók: FIR)


2017. január 16.Tovább »

Az érsekújvári állomáson...


"Az érsekújvári állomáson mulatós cigányzene köszöntötte a frontra induló vonatok utasait..." - írja a Halálvölgy című regényében Szilágyi Szabolcs.
Ezek a sorok jutottak eszembe, amikor a vonatom ablakából megláttam 73 évvel később az állomást. A mai havas kép békés, nyugodt. Az itteni emberek elenyésző töredéke emlékezhet már a háborús időkre. Ez így van rendjén. De a nem emlékezés a veszélyérzetünket is csökkenti. Nem szabad hagynunk, hogy a fasizmussal szemben föllépő milliók véráldozata veszendőbe menjen. Minden humanista ember a saját környezetében is tud tenni a gyűlölet, a társadalmi kirekesztés ellen. Ne feledjük, a rasszizmus a fasizmus előszobája. A mai magyar hatalom ismét keresi goebbelsi módszerrel a gyalázatos teljesítését leplezendően a bűnbakot. Azt, azokat, akiket felelőssé tehet minden rosszért, amit éppen ő okoz nekünk. Új bűnbakra van szüksége, mert mára lecsengőben van a kommunistázás, a gyurcsányozás, a migránsozás. Most a civilekkel próbálkozik. Bele fog törni a bicskája, ha nem hagyjuk magunkat, ha szolidárisak vagyunk egymás iránt! A civilek a társadalom éltető szövetei. Ha bennünket is elpusztítana, akkor már végleg vége lenne Magyarországnak...
Hanti Vilmos, a MEASZ - FIR elnöke
(Érsekújvár - Nové Zámky - , 2017. január 13.)                 
2017. január 13.Tovább »

Gidófalvy-emlékezés ’17

A MEASZ országos elnöksége és kerületi szervezete nevében is koszorúztunk
Gidófalvy Lajos őrnagy, antifasiszta ellenálló emlékére
Budapest XIII. kerületében január 8-án.2017. január 11.Tovább »

Kispest 72

72 éve szabadult föl Kispest! A MEASZ XIX. kerületi szervezete koszorúzást tartott a Polgármesteri Hivatal előtti béke emlékműnél. Koszorút helyezett el Kispest polgármestere, Gajda Péter két alpolgármesterével és a MEASZ a Romák Felzárkóztatásáért Egyesülettel. (Fotók: Erdősi László)

2017. január 10.Tovább »

Trom Aladárra emlékeztünk


Megemlékezett a MEASZ VIII. Kerületi Szervezete Trom Aladár embermentőről 104. születésnapján. Az eseményen részt vettek az MSZP, a DK, az Európai Föderalisták, és MÚOSZ képviselői.
2017. január 9.Tovább »

Göncz Árpád mellszobrának felállításáért

Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, egykori antifasiszta ellenálló, politikus, a rendszerváltoztatás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére. A mellszobor egykori III. kerületi lakhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol 2016-ban már emlékfát ültettek. Az alkotást 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján szeretnék avatni. Várható költsége 4,5 millió forint. A felajánlások fogadására és a szoborállítás ügyeinek intézésére a Göncz Árpád Alapítvány kapott felkérést.
2016. december 14.Tovább »

Az antifasizmus relevánsabb mint valaha!

A FIR 2016-os kongresszusának politikai nyilatkozata
2016. december 13.Tovább »

Bernáth László búcsúztatása

Bernáth László búcsúztatása december 9-én, pénteken 14 órakor lesz a Fiumei úti temetőben.
2016. november 29.Tovább »

Búcsú Bernáth Lászlótól, a MEASZ munkatársától

Gyászol a MEASZ, az antifasiszta.hu és a Népszava.
Bernáth László a MEASZ aktív munkása volt, tanácsaival, szervezőmunkájával, s éveken át a MEASZ Évkönyveinek főszerkesztőjeként emblematikus alakja volt szövetségünknek.
A magyar újságírás doyenje 86 éves korában hunyt el.
2016. november 25.Tovább »

Meghívó

2016. november 25.Tovább »

FIR Michel Vanderborght Antifasiszta-díj

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR)- Antifasiszta Szervezet, melynek már öt éve Hanti Vilmos az elnöke, hétvégén tartja XVII. kongresszusát Prágában.
2016. november 15.Tovább »

Elfeledett nyilas rémtettek

"A kassai nyilasok és az őket támogató magyar rendőrök, katonák gaztetteiről egy szemtanútól értesültem (Sponták Gizella pszichológus). Papája a nyilvánosan felakasztandók listáján szerepelt, a kivégzés előtt azonban jó pénzért sikerült kimenteni a rendőrségi fogdából."
Dr. Bálint József írása a transform.hu-ról:
2016. október 15.Tovább »

Kézitáskával Indiában – A MEASZ országos elnöke fotókiállításának megnyitásáról

Őszi programsorozata első rendezvényeként tartották meg kedden az idén éppen 120 esztendős Magyar Újságírók Országos Szövetsége budapesti Sajtóházában Hanti Vilmos fotókiállításának megnyitóját. A jeles közéleti személyiség tárlatának anyagát Keleti Éva fotoriporter-fotoművész, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke méltatta. Az indiai hangulatot teremtő megnyitón a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége szolgáltatta a zenét és ételkóstolót. Közreműködött a barokk-reneszánsz zenét játszó Lovas Tamás és Sándor Ádám.
2016. augusztus 23.Tovább »

Hanti Vilmos: Lovagkereszt vissza!

Végképp betelt a pohár nálam bayer zsolt állami kitüntetésével. Nem lehetek vele együtt a lovagkeresztesek között! Ezért kénytelen vagyok visszaadni a lovagkeresztemet, noha azt 2005-ben még tisztességes emberektől kaptam gyermeksegítő munkámért.
2016. augusztus 23.Tovább »

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) közleménye

A MEASZ elnökségének közleménye a gyűlöletnépszavazásról.
2016. augusztus 15.Tovább »

Kézitáskával Indiában – fotókiállítás

A MEASZ országos elnökének, Hanti Vilmosnak Brüsszelben és Indiában készült fotóiból nyílik kiállítás augusztus végén, melyet szeptember 6-ig tekinthetnek meg majd az érdeklődők a fővárosi Sajtóházban.
2016. augusztus 4.Tovább »

Szolidaritás a törökországi demokratikus erőkkel!

Hónapok óta a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) nagy aggodalommal követi a Törökországban zajló politikai fejleményeket. Nyilvánvaló volt már, hogy az Erdogan elnök alatti kormány elkezdett egyfelől egy egyre fokozódó expanziós politikát folytatni a Szíriában lévő Iszlám Állam egységeinek támogatásával, másfelől pedig odahaza a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásába fogott, különösen a sajtó szabadsága ellen lépett fel.
2016. augusztus 2.Tovább »

Befejeződött a görög "70 lépés program"

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) és a MEASZ képviseletében Hanti Vilmos, elnök 2016 májusában tisztelte meg jelenlétével és előadásával a görög makrakomi önkormányzata által szervezett, s az EU által támogatott antifasiszta emlék-programot.
2016. július 28.Tovább »

Az ellenállók hősiességére emlékeztek

A Komárom-Esztergom megyei MEASZ kis küldöttsége, kiegészítve Rajnai Gábor Oroszlány város alpolgármesterével, május 6-án részt vett és koszorúzott Szlovákiában, a párkányi, majd a kb. 15 km-re, a határ előtt található kéméndi második világháborús emlékműnél tartott Győzelem Napi megemlékezéseken.

Itthon, ugyancsak a Győzelem Napja alkalmából, a tatabányai Béke park emlékművénél is fejet hajtottak a measzosok. A II. világháború végén életüket vesztett ellenállókra Skrinyár Mihályné, a MEASZ helyi vezetője, valamint Turainé John Katalin alpolgármester emlékeztetett. Megemlékező beszédük mellett a helyi történelmi visszatekintőt Macher Péter, a tatabányai levéltár munkatársa mondta el a jelenlévőknek.
1944. nyarán a bányamunkások szervezkedésbe kezdtek, de a Gestapo emberei novemberre végleg felszámolták a csoportjaikat. Kriegler György, tatabányai esperes plébános tüntetett a zsidó-üldözések ellen, Ullrich Viktor ezredes, hadüzemi parancsnok pedig védelmet nyújtott az üldözötteknek. Sokat tettek azok a bányamunkások is, akik csekély élelmükből adtak valamennyit zsidó embertársaiknak, vagy azok a munkások, tisztségviselők, akik megtagadták a németek utasításait. Az ellenállók több ipari üzem leszerelését meg tudták akadályozni, ezzel pedig hozzásegítették a tatabányaiakat ahhoz, hogy 1945. tavaszán az új kezdet időszakában gyorsabban meg tudják szervezni a termelést.

-t-
2016. június 27.Tovább »

A FIR szolidaritása

Kedves Menekültek!
A Nemzeti Ellenállás Harcosainak Pánhellén Szövetsége és a Görög Demokratikus Hadsereg (PEAEA-DSE) együtt a II. világháborús fasiszta megszállók elleni harcosokkal és a Görög Demokratikus Hadseregnek az 1946-49-es nagy fegyveres osztályharcában a monarchista fasizmus ellen harcolók leszármazottaival és barátaival, valamint az Ellenállók Nemzetközi Szervezete (FIR) engedélyével, kifejezzük őszinte támogatásukat.
2016. június 9.Tovább »

Nagy idők emlékezete

Május 23-án, a VIII. és a XIII. kerületi MEASZ szervezetek szervezésében, a XIII. kerületi Civilek Házában Harsányi Iván, a pécsi egyetem emeritus professzora tartott előadást az 1936–1939 közötti spanyol polgárháború kapcsán fölvetődő régi és új történelmi kérdésekről. Ennek időszerűségét az ez évben sorra kerülő három évforduló is fokozza. (85 évvel ezelőtt kiáltották ki a II. Spanyol Köztársaságot, és 80. évfordulója van a baloldali pártok 1936-os választási győzelmének, illetve a Köztársaság elleni katonai puccs nyomán a polgárháború kibontakozásának).
2016. május 29.Tovább »

In memoriam Makrakomi - 1942

A görögországi Makrakomiban konferenciát rendeztek az európai békét veszélyeztető tényezőkről, valamint megemlékeztek a görög ellenállási mozgalom hőseiről. A településről indult el a görög antifasiszta ellenállás szervezése 1942 májusában. A tanácskozáson fölszólalt Hanti Vilmos a FIR és a MEASZ elnöke. A háromezres lélekszámú településen múzeum működik, amelyben félemeletet kapott a görög antfasiszta elenállás története. Magyarországon eleddig egyik kormánynál sem sikerült elérni, hogy legalább egy emlékháza legyen a magyar antifasiszta ellenállóknak, akik hazánkon kívül legalább 22 országban harcoltak.
(Fotók forrása: Facebook - Hanti V.)
2016. május 23.Tovább »

Göncz Árpád emléke

A budapesti, Bécsi út 88-ban élt és alkotott Göncz Árpád.
A mai nap, 2016. május 23-a óta emléktábla emlékeztet itt reá.


 (Fotó forrása: Facebook, 'IDE')
2016. május 23.Tovább »

Hanti Makrakomiban

Makrakomi, Görögország, 2016. május 22-én megemlékezést tartott a helyi önkormányzat a görög antifasiszta ellenállás szervezésének 74 évvel ezelőtti megkezdéséről. Az Antifasiszták Nemzetközi Szövetsége (FIR) nevében Hanti Vilmos mondott emlékbeszédet és helyezett el koszorút.


A görög ellenállás elindulásának bölcsőjénél, az Athéntől 250 km-re lévő kis településen, Makrakomiban megemlékezett az önkormányzat a 76 évvel ezelőtti eseményekről. Az ortodox egyház imát mondott az antifasiszta ellenállók lelki üdvéért. Hanti Vilmos köszöntőjében átadta a magyar és a többi 34 ország szervezeteinek üdvözletét, majd koszorút helyezett el a görög ellenállók tiszteletére, amelyet még 17 koszorúzó követett a helyi rendőrfőkapitánytól kezdve a tűzoltóparancsnokig. A polgármester zárszavában kiemelte, hogy az emlékhely Hanti Vilmos látogatásával megerősítést nyert abban a törekvésükben, hogy
az a görög kormány által is támogatott, országos elismertségűvé váljék.

(Fotók: Facebook, Hanti V.)
2016. május 22.Tovább »

Főhajtás a Margit körúti fogház egykori helyén

2016. május 9-én hétfőn, a hírhedt Margit körúti fogház helyén álló emlékműnél több demokratikus szervezet (DK, MSZP, Párbeszéd Magyarországért, Európai Föderalisták Uniója) közös, tiszteletre méltó antifasiszta emlékezése zajlott. Beszédet dr. Vitányi Iván egykori rab, a MEASZ Nemzeti Tanácsa elnöke mondott.
2016. május 11.Tovább »

Emlékezzünk az antifasizmus hőseire a győzelem napján!

Friss kutatás szerint növekvőben az antiszemita és minden kisebbség elleni
előítéletesség Magyarországon. Miközben irodalmilag gyenge kvalitású, szélsőjobb
eszmeiségű írók művei kötelező olvasmányok a KLIK tantervében, a Fidesz egyre
gyakrabban próbálkozik, egykori fajvédő politikusoknak köztéri szobrainak
felállításával.
2016. május 3.Tovább »

Meghívó a 71. évfordulóra

Szeretettel várjuk a május 8-i megemlékezésünkre az érdeklődőket.
A MEASZ 2016. május 8-án (vasárnap) 15 órakor megemlékezést tart
a II. világháború Európában történt befejezésének 71. évfordulója alkalmából
a Budapest, XII. kerület Gesztenyés kertben található antifasiszta emlékműnél. Beszédet mond: Nagyváradi Szűcs Mihály, a MEASZ alelnöke.
2016. május 2.Tovább »

Meghívó

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) tisztelettel meghívja Önt az „Európai ellenállás” című kiállítás megnyitójára az Európa Nap alkalmából, a II. világháború európai befejezésének emlékére.
2016. április 28.Tovább »

A spanyol polgárháború emlékezete

Idén lesz nyolcvan éve annak, hogy 1936. július 17-én a Spanyol Marokkóban állomásozó gyarmati csapatok fellázadtak a második Köztársaság törvényes kormánya ellen. A lázadás élére Francisco Franco y Bahamonde tábornok állt, aki azután 1975-ben bekövetkezett haláláig a Spanyol Állam Caudillo (vezető) címmel felruházott autoritárius jobboldali diktátora volt.
2016. április 28.Tovább »

MEASZ - KávézóHanti Vilmos, a MEASZ elnöke volt a vendége a XIII. kerületi szervezetnek, ahol MEASZ Kávézó keretében beszélgettek a demokrácia alakulásáról, magyarországi helyzetéről és a befolyásoló tényezőkről. A beszélgetést Kronstein István kerületi elnök vezette, a jelenlévők hozzászólásaikkal egészítették ki a mondanivalót.

-tf-
2016. április 21.Tovább »

75 éve támadta meg Németország Jugoszláviát és Görögországot

1941 áprilisában a német fasizmus katonai agressziója elérte Dél-Európát. Lengyelország lerohanását és az azt követő háborúk Nyugat- és Észak-Európa ellen, megteremtődtek az előfeltételek további expanziók számára, és kísérlet történt a következő lépésben a katonai déli szárnyat biztosítani annak érdekében, hogy a fő csapást a Szovjetunió ellen folytathassák.
2016. április 13.Tovább »

A FIR nyilatkozata a brüsszeli terrortámadásról

Haraggal, felháborodással és szomorúsággal voltunk kénytelenek látni a brüsszeli repülőtéren és a metróállomáson elkövetett támadás képeit.
2016. április 11.Tovább »

Az Európai ellenállás című vándor-kiállításunk 2016. április 11. és 20. között a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban látható.

A megnyitón egy tanár mondott beszédet, majd Radnóti Miklós egy korai és kevéssé ismert versét szavalta el az egyik diák.
Végül a kiállítás célját ismertetve Pál Gizella, a MEASZ alelnöke megnyitotta a kiállítást.
2016. április 11.Tovább »

XIII. kerületi meghívó

Hanti Vilmos, a MEASZ és a FIR elnöke lesz a MEASZ XIII. kerületi szervezete vendége 2016. április 18-án, hétfőn 14 órakor a Váci út 50. alatti Civilek Házában.
A beszélgetés témája az "Összefogás a demokráciáért" jelmondat megvalósulása a MEASZ napi gyakorlatában, a "tanárlázadás" célkitűzéseinek, a demokratikus pártok népszavazási kezdeményezéseinek, vagy az egészségügyi dolgozók követeléseinek támogatása által.
2016. április 11.Tovább »

71. évforduló


2016. április 4-én a MEASZ – Összefogás a Demokráciáért - az elmúlt évek hagyományainak megfelelően - megemlékezett a II. világháború magyarországi befejezéséről, a béke beköszöntéről, a fasizmus alóli felszabadulásról, a haláltáborokban megsemmisült áldozatokról, a háborúban elesett hősökről, a Gellérthegyi Szabadság-szobornál. A rendezvényen Gyárfás Endre: Csak tréfa volt című versét Nagyváradi Szücs Mihály, a MEASZ tagja szavalta el. A 71 esztendővel ezelőtt történtekre Szikra Sándor, a MEASZ tiszteletbeli elnöke emlékezett vissza.

(Fotók: Erdős L.)

Gyárfás Endre:

CSAK TRÉFA VOLT

Épp elhagytunk egy utcasarkot -
hűsítő csöndet szűrt az est -,
mikor a falról rámrikoltott
egy krétarajz: horogkereszt!
"Valami tacskó firkálhatta -
útitársam legyintve szólt -,
csupán két szögletes vonalka...
és biztosan csak tréfa volt."

Valóban! Hiszen semmiség az:
néhány vonás csak kis helyen.
De tréfa volna? Furcsa vígasz,
nem fogja fel az értelem.
E két vonalka nem is régen
egy fél világot birtokolt.
S ha van köztünk, ki feledékeny,
úgy vélné, az is tréfa volt.

Masírozott a had, csapódott
csizmája kövön, csontokon,
s a feldübörgő tankhadoszlop
átgázolt falun, városon,
ledőlt a ház, jajdult az utca,
port okádott és füstgomolyt...
De eloszlott a füst azóta,
az is lehet: csak tréfa volt.

A jelvény ott ágált magasan
- két szögletes vonal csupán -,
alatta, féregjárt barakkban
pofon, rúgás, korbács után
testvérem végignyúlt a földön,
s kívánta inkább a pokolt,
s vágyálma lett "a régi börtön",
"a szép halál"... Csak tréfa volt?

Aztán a gáz... kinyílt a fürdő,
gyilkosok álltak sorfalat,
gyerekbőrből a lámpaernyő,
a nyaklánc gyöngyei: fogak!
S egy héjahang a rádióban
az Übermenschről szónokolt...
Két vonalka... No hagyjuk, jól van,
lehet, hogy mindez tréfa volt.

A rettegés, a hazug vádak,
szögesdrót, villanó szurony,
a gép, mely otthonokra támadt,
a csókban lappangó iszony,
költő a sárban, könyv a máglyán
- s tőröd se volt, hogy megtorold!
Mauthausen, Auschwitz, tifuszjárvány,
Lidice... mind csak tréfa volt?!

Ne hidd, hogy elég, ha a falról
elfordítod tekinteted!
Ki most horogkeresztet rajzol,
nem mind éretlen kisgyerek.
A két vonal kinyúl utánad,
körülhálóz, négy ága fojt...
S a gödör gúnyvisszhangja támad:
"Csak tréfa volt, csak tréfa volt."
2016. április 5.Tovább »

Keres Emil halálára

Életének 91. évében elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatója. Temetéséről később intézkednek. A Radnóti Színház saját halottjának tekinti.

A MEASZ Elnöksége őszinte részvéttel, egykori tagjától, Radnóti-díjasától búcsúzik!
2016. április 4.Tovább »

Margit híd felújítása során megtalált földi maradványok temetése

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nemzeti Örökség Intézete tisztelettel meghívja Önt a Margit híd felújítása során megtalált földi maradványok temetésére.

Időpont: 2016. április 15. (péntek) 11:00 óra
Helyszín: Budapest X. kerület, Kozma utca 6. szám alatti zsidó temető2016. március 31.Tovább »

Április 4.2016. április 4-én (hétfőn) 15.00 órakor
a MEASZ – Összefogás a Demokráciáért,
az elmúlt évek hagyományainak megfelelően megemlékezik a II. világháború magyarországi befejezéséről, a béke beköszöntéről, a fasizmus alóli felszabadulásról, a haláltáborokban megsemmisült áldozatokról, a háborúban elesett hősökről  a Gellérthegyi Szabadság szobornál.

Beszédet mond: Szikra Sándor, a MEASZ tiszteletbeli elnöke.
A megemlékezésre ezúton tisztelettel meghívunk.
a MEASZ Elnöksége
2016. március 24.Tovább »

Átadtuk az idei Radnóti Miklós antirasszista díjakat Budapesten


Radnóti-díjat kapott Jean Cardoen, a Belga Veterán Intézet emlékezési és kommunikációs igazgatója, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester, Hajdu László (DK) XV. kerületi polgármester, Halász Judit színművész, Horváth Dezső (független), Kővágóörs polgármestere, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom alapítója, Molnár György, a MEASZ Baranya megyei szervezetének elnöke, Rédei Éva, a Láng Téka könyvesbolt vezetője, Róna Judit lektor, a MEASZ tagja, Somfai Péter újságíró, Stock Richárd jogtanácsos, Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő, Vadai Ágnes DK-s politikus, Zsolnai Júlia színművész és menekülteket segítő civilek.
2016. március 21.Tovább »

Meghívó a Kőszegi Munkaszolgálatosok Emlékhelyének megkoszorúzására

Kőszeg Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt, 2016. március 23. (szerdán) 11:00 órára az egykori téglagyári munkatáborban mártírhalált szenvedett Munkaszolgálatosok Emlékhelyének koszorúzására.
2016. március 18.Tovább »

Erősödnek a szélsőséges pártok Európában

A szélsőséges pártok megerősödését segítik a gazdasági és a migrációs válságra adott elhibázott és lassú válaszok, vagyis párhuzamos válságkezelési kudarc figyelhető meg Európában
2016. március 9.Tovább »

Beszélgetés aktualitásokról

"Túlközpontosítás, avagy időutazás Magyarországon" címmel tartottak beszélgetős fórumot a MEASZ 13. kerületi szervezeténél. A közoktatásról és a felsőoktatás helyzetéről szóló beszélgetés meghívott vendégei voltak Holopné Schramek Kornélia, a 13. kerület oktatást felügyelő alpolgármestere, Deák Dániel egyetemi professzor és Hanti Vilmos a MEASZ - FIR elnöke.
2016. február 16.Tovább »

A FIR VB Budapesten tartotta ülését

A FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) Végrehajtó Bizottsága Budapesten tartotta ülését. A nemzetközi delegáció tagjai ellátogattak Budapest XV. kerületébe. Helyszíni tudósítónk jelenti.
2016. február 15.Tovább »

A második világháború fővárosi befejezésére emlékezett a MEASZ a vizafogói emlékműnél

A második világháború fővárosi befejezésének 71. évfordulója alkalmából az egykori náci megszállás és a nyilas uralom áldozataira emlékeztek a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) szervezésében pénteken Budapesten, a XIII. kerületi vizafogói emlékműnél.
2016. február 14.Tovább »

"Ember az emberért" esélyegyenlőségi díj 2016

Az „Ember az emberért” esélyegyenlőségi díj kitüntetettjére XIII. kerületi lakosok tehetnek javaslatot. Az elismerés évente legfeljebb két személy részére adományozható. A díjjal az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár. A díjat minden év májusában, az „Esélyegyenlőség Napja” alkalmából a polgármester adja át.
2016. február 10.Tovább »

Kiállítás Pesterzsébeten

A MEASZ elnöksége hívja és várja az érdeklődőket az "Ellenállás Európában" c. antifasiszta vándorkiállítás következő állomásán tartandó ünnepélyes megnyitóra:

2016. február 10., 15 óra,
Csili Művelődési Központ (1201 Bp., Nagy Győry István u. 4-6.)

Megnyitó beszédet mond a kerület,
Pesterzsébet polgármestere:
Szabados Ákos


2016. január 27.Tovább »

Megemlékezés a Vizafogónál

2016. február 12. , 14 óra
Budapest, XIII. ker., Vizafogói Mártír Emlékmű

Beszédet mond:
Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, valamint Szikra Sándor, a MEASZ tiszteletbeli elnöke

Részvételi és koszorúzási szándékukat legyenek szívesek jelezni a MEASZ titkárságán a measz@upcmail.hu -mail címen!

Várjuk fővárosunk antifasiszta polgárait!
2016. január 27.Tovább »

Koncert A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NAPJA alkalmából!


Sok szeretettel hívja a MEASZ
antifasiszta érzelmű barátait
a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NAPJA alkalmából szervezett,
"Ébreszt a hajnal" című Komáromi István koncertre, CD-bemutatóra!


Ideje:
2016. január 29. / péntek / 18.00 óra

Helyszíne:
Kispesti Munkásotthon, Művelődési ház (KMO)
1191 Budapest, Teleki u. 50
(A Kőbánya-Kispest Metro végállomástól 10 percre.)

A belépés ingyenes.
A helyszínen kedvezményesen, 1 ezer Ft-ért kapható lesz a CD.


2016. január 11.Tovább »

Emlékezzünk közösen Trom Aladárra!

2016. január 11-én, hétfőn 15 órakor a VIII. Magdolna u. 6/a alatti ház falán lévő emléktáblánál (a Vasas székház bejáratával szemben) Trom Aladár embermentőre emlékezünk
2016. január 6.Tovább »

Gidófalvy emlékére

A volt XIII/1. kisegítő karhatalmi zászlóalj egykori katonáiból álló Gidófalvy Emlékbizottság a zászlóalj parancsnokára, Gidófalvy Lajos főhadnagyra (posztumusz ezredes) emlékezik 2016. január 9-én, szombaton 11 órakor a Budapest, XIII., Gidófalvy Lajos u. 1-7. házon elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával. Az ünnepség társszervezője a Budapesti Helyőrségparancsnokság.
2016. január 6.Tovább »

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a MEASZ 2016. február 12-én 14 órakor tartja a Budapest felszabadulásának 71. évfordulójával kapcsolatos megemlékezését a vizafogói mártír emlékműnél.

A Radnóti Miklós Antirasszista Díjak 16. átadása 2016. március 21-én 15 órakor lesz a RaM-Colosseumban (XIII. Kárpát u. 23.)
2016. január 5.Tovább »

1956 - 2016

A MEASZ tagjai közül az egykori antifasiszta ellenállók nemcsak a vészkorszak idején viselkedtek hősként, amikor Magyarország függetlenségéért, a demokráciáért harcoltak, életüket kockáztatták, hanem az ’56-os októberi napok idején is.
Talán kevesen tudják, hogy amikor Orbán Viktor az újratemetésen a hősöket búcsúztatta, akkor a koporsókban fekvők – Nagy Imre miniszterelnök és küzdőtársai – személyében a MEASZ jogelőd szervezetének tagjait búcsúztatta…


2016. január 2.Tovább »

A magyar-lengyel hídember

Sokan vagyunk olyanok, akiknek – ilyen vagy olyan okok miatt – fontos a „lengyel-magyar két jó barát” mondás, valóban érzik értelmét, odafigyelnek a két országbeli történésekre. Néhányan még a magyar fülnek annyira idegen nyelvvel is megpróbálunk megküzdeni, felkapjuk a fejünket a hírekre, egyszóval: jobban odafigyelünk. De közülünk csak kevesen vannak olyanok, akik egész életüket annak szentelik, hogy hidat építsenek a két nép között, olyat, amelynek betonja nem repedezik, s ha igen, megpróbálnak azon rögtön javítani. Ilyen „hídember” Szilágyi Szabolcs újságíró, író, tolmács, műfordító, akit legújabb könyve ürügyén szeretnék Önöknek bemutatni karácsonykor.
2015. december 26.Tovább »

A vezér beszédeiben mindig hazudott

A maga nemében szenzációs könyv jelent meg a Partvonal Kiadónál. William L. Shirer amerikai újságíró-történész írta, A harmadik birodalom felemelkedése és bukása címmel. A vaskos, kétkötetes mű (több mint 1200 oldalas) meglehetős késéssel került a hazai könyvesboltokba.
2015. december 21.Tovább »

125. évforduló

125 éve, 1890. december elején alakult meg a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP). Az évforduló alkalmából egy olyan beszélgetésre invitáljuk Önöket, amely a ma szemszögéből vizsgálja meg a széles értelemben vett baloldali hagyományt.
2015. december 7.Tovább »

Huszonöt éve alakult meg a Magyar Auschwitz Alapítvány

Huszonöt éve alakult meg a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány jogelődje, a Magyar Auschwitz Alapítvány - Holocaust Dokumentációs Központ.
2015. december 7.Tovább »

Egy évkönyv margójára

A héten jelent meg a 70 éves MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) 13. évkönyve, melyet a XIII. kerületben lévő Civilek házában mutattak be.
2015. december 5.Tovább »

A MEASZ tiltakozik a Hóman-szobor felállításának terve miatt!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (a MEASZ) tiltakozik az ellen, hogy Hóman Bálint születése 130. évfordulóján szobrot kapjon Székesfehérváron vagy bárhol az országban.
2015. december 2.Tovább »

Bajcsy-Zsilinszky Endrére emlékeztek Tarpán

Csonka Bereg hős mártírjára, Bajcsy-Zsilinszky Endrére (Szarvas, 1886. június 6. – Sopronkőhida, 1944. december 24.), a térség országgyűlési képviselőjére, a kivégzett nemzeti ellenállóra emlékeztek Tarpán, 2015. november 28-án.
2015. november 28.Tovább »

Támogatjuk a FIR felhívását!

"Oroszország veteránjai támogatják Vlagyimir Putyin elnöknek a Közel-keleti terroristák - akik csápjaikat az egész világra kiterjesztik - megfékezésére irányuló politikáját."
2015. november 15.Tovább »

FIR-Közelmény - Párizs, 2015. november 13.

"Szolidárisak vagyunk a francia néppel, amelynek döntő többsége ellenzi a rasszista erőszak minden formáját – bárhonnan jöjjön is az - és elősegíti az országban lévő minden ember békés egymás mellett élését."
2015. november 16.Tovább »

A XIII. kerületből jelentjük

A 13. kerületi MEASZ Szervezet szervezésében prof. Ormos Mária történészasszony előadására került sor november 16-én, a menekültek történelmi vetületeiről.
A programot a MEASZ kerületi elnöke, Kronstein István nyitotta meg, köszöntötte többek között a megjelent kerületi három önkormányzati képviselőt, Vámos Tibor akadémikust, a MEASZ Nemzeti Tanácsa elnökét, illetve a MEASZ több alelnökét, elnökét.


(Fotó-szöveg: Hanti V.)
2015. november 16.Tovább »

Brüsszeli ülés

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) Brüsszelben tartotta november 8-án végrehajtó bizottsági ülését a FIR elnöke, Hanti Vilmos vezetésével.
2015. november 12.Tovább »

Megjelent Szilágyi Szabolcs: HALÁLVÖLGY című regénye

A második világháború két rang nélküli kiskatonája, egy berlini német és egy Kijev-környéki szovjet (ukrán) fiú története – onnan indul, ahol bajonettjeikkel egymást szúrták le a Dukla-szorosban. A háborús mészárlás epizódjai fűzik össze őket és
sorstársaikat.
2015. november 12.Tovább »

Göncz Árpád Rákoshegyen - Egy archív MEASZ-fotó kapcsán

A hely azért is nevezetes, mert ugyan a szovjet csapatok védelmi karéjában, de az ellenállók saját maguk szabadították föl 1944 karácsonyán. Göncz Árpád antifasiszta ellenálló akkor meg is sérült. Göncz Árpád többször elment Rákoshegyre a felszabadulás évfordulójához kötődően, sokat beszélgetett egykori harcostársaival. A képen is az egyik ilyen találkozón látható.


2015. október 6.Tovább »

Göncz Árpádtól búcsúzunk


(Fotó: Népszava)

A MEASZ Göncz Árpádban azt a Radnóti-díjasát, azt az egykori antifasiszta ellenállót gyászolja, aki a rendszerváltoztatás forgatagában tisztességes politikájával évszázadokra (!) példát mutatott az utódoknak: ahogy tette, úgy is lehet politizálni, ha egy politikus minden mozdulatát antifasiszta szellemben, az emberek szolgálatában, az emberekért teszi!
A MEASZ elnöksége
2015. október 6.Tovább »

A MEASZ tiszteletbeli elnökévé választotta Szikra Sándort

Szikra Sándor személyében a XX. századi magyar történelmünk embert próbáló események részesét, szerencsénkre ma még köztünk élő tanúját, a fasizmus ellen, a demokráciáért vívott harc bátor, tevékeny hősét tiszteljük.
2015. október 1.Tovább »

Üdvözlet a WFTU-nak

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszták Szövetsége nevében szeretnénk üdvözletünket és gratulációnkat küldeni a 70 éves Szakszervezetek Világszövetségének (WFTU).
2015. szeptember 24.Tovább »

Kazincbarcika, 2015. szeptember 24.


Az Ellenállás Európában kiállítás megnyitója utáni csoportkép a FIR béke fáklyájával (középen Szitka Péter a város polgármestere), amely a győzelem 70. évfordulója alkalmából két év alatt több mint 20 országba jutott el.

2015. szeptember 24.Tovább »

Radnóti-díjas javaslatok

MEASZ javaslatokat kér, mely szervezetet, sajtóorgánumot, csoportot, egyént lehetne a menekülteket segítő tevékenységéért 2016-ban Radnóti-díjban részesíteni?
2015. szeptember 23.Tovább »

Menekültek, Európa, iszlám

Ez a menyasszonytánc az 1938-as Münchenre emlékeztet.
2015. szeptember 20.Tovább »

„Ne szolgáltassa ki ezeket a szerencsétleneket a magyar szögesdrót-politikának!”

Negyvenkét magyar értelmiségi fordult nyílt levélben Angela Merkel német kancellárhoz a Magyarországra érkező menekültek befogadásáért.
2015. szeptember 20.Tovább »

Trianontól Schengenig

"Trianon nemcsak az ország megcsonkítását, hanem a bezárását is jelentette. Hiszen ha valahonnan csak útlevéllel távozhatunk, akkor nem érezhetjük teljesen szabadnak magunkat. Ezért is lett a rendszerváltozás jelképe a vasfüggöny lebontása. A határzár a magyarok számára akkor már csak szimbolikus jelentéssel bírt, hiszen a nyolcvanas években szinte mindenki kiutazhatott Nyugatra. De azt jelezte, hogy e szabadság bármikor visszavonható. Lebontása ezért volt nagyobb szenzáció az első szabad választásnál, vagy a forint konvertibilitásának megteremtésénél."
2015. szeptember 9.Tovább »

Szeptember 1.

2015. szeptember 1-jén emlékeztünk a II. világháború kitörésének 76. évfordulójára. Ebből az alkalomból jelent meg Hanti Vilmosnak, a MEASZ elnökének "A gyász és az öröm ünnepén" címmel írása a Népszavában /Szép Szó, 2015. augusztus 29./. A cikk elsősorban a 76 évvel ezelőtti eseményekkel foglalkozik és messzemenően egyet lehet érteni azzal a megállapításával is, hogy az embereket mindössze egy, de annál fontosabb dolognak kell összekapcsolnia: a tisztességnek, az egymás iránti toleranciának.
2015. szeptember 9.Tovább »

A Veterán Világszövetség 28. közgyűlése

Hanti Vilmos MEASZ - FIR -elnök beszéde a Veterán Világszövetség 28. közgyűlésén, Sopot, (Lengyelország) 2015. szeptember 1.
2015. augusztus 31.Tovább »

Örök nyugalomra helyeztük Szigetvári Miklóst

Szigetvári Miklóst, a MEASZ tiszteletbeli elnökét, ny. rendőrezredest augusztus 28-án helyeztük örök nyugalomra. 
A MEASZ elnöke és a rendőrség osztályvezetője mondott búcsúbeszédet.

(- archív - Szigetvári Miklós Ságvári Endre meggyilkolására emlékezik a Remiznél, 
- A búcsúztató képei) 

-z-
2015. augusztus 30.Tovább »

Bocsánat, hogyha kérdem…. Elégedett az ítélettel?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Hanti Vilmos, a MEASZ és a FIR elnöke, akit három évvel ezelőtt szélsőjobbos világnézetű fiatalok megtámadtak egy rasszizmus és antiszemitizmus elleni demonstráció után. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a júliusban meghozott ítéletéről is kérdezi a Demokrata.info.
2015. augusztus 29.Tovább »

Augusztus 28.: Szigetvári Miklós tiszteletbeli elnök úr temetése


A MEASZ tiszteletbeli elnöke, Szigetvári Miklós,
Radnóti Miklós egykori bori rabtársa búcsúztatása
2015. augusztus 28-án 11.30-tól lesz a Budapest,
Fiumei úti temetőben.

                                      MEASZ Országos Elnöksége


2015. augusztus 26.Tovább »

Bocsánat, hogyha kérdem... Mennyire vagyunk mi magyarok antiszemiták?

Aki kérdez: Demokrata.info, aki válaszol: Heller Ágnes filozófus, egyetemi tanár. Mivel manapság Magyarországon az antiszemitizmus kérdése komoly beszéd és vitatéma, ezért a Demokrata Info munkatársa tapasztalatairól és véleményéről kérdezte Heller Ágnest, akiről közismert, hogy a téma kiváló ismerője.
2015. augusztus 23.Tovább »

Legyünk társak az együttgondolkodásban!

A MEASZ baráti találkozója Bernecebarátiban
2015. augusztus 19.Tovább »

Nyílt levél Hóman Bálintról

„Közös a sorsunk. Közös a sorstalanságunk. Mert akik zsidó honfitársainkat megalázták és halálba küldték, azok a magyar nemzetet is megalázták, egész nemzetünknek okoztak pótolhatatlan veszteséget. Mindegy, hogy náci németként vagy a hitleri ideológiát kiszolgáló magyarként tették, amit tettek. Nincs bocsánat arra, ha egy állam a saját polgárai ellen fordul.” (Áder János köztársasági elnök 2014-ben a Nemzetközi Élet Menetének résztvevőjeként Auschwitz-Birkenauban mondott beszédéből.)
2015. augusztus 13.Tovább »

In memoriam dr. Czeizel Endre

A MEASZ elnöksége megrendüléssel értesült a Radnóti-díjas dr. Czeizel Endre haláláról, és részvétét fejezi ki családjának.


2015. augusztus 11.Tovább »

Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) - felhívás

Szolidaritás a menekültekkel:
Szüntessék meg a menekülés okait, védjék meg az embereket!
2015. augusztus 6.Tovább »

Elhunyt a MEASZ tiszteletbeli elnöke2015. augusztus 3-án délután 3 órakor meghalt
a MEASZ tiszteletbeli elnöke, Szigetvári Miklós,
Radnóti Miklós egykori bori rabtársa.

Emlékét megőrizzük!
A MEASZ elnöksége

(A képen: Szigetvári Miklós, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége, a FIR kitüntetésével otthonában. Fotó: Hanti V.)
2015. augusztus 4.Tovább »

A FIR nyilatkozata a potsdami konferencia 70. évfordulója alkalmából

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) Európa népei együttélésének új szakasza kezdeteként emlékezik a potsdami konferencia 70. évfordulójára. Miként a jaltai konferencián elhatározták, a Hitler-ellenes koalíció hatalmai a német fasizmus katonai vereségét követően meghatározták a háború utáni békés Európa alapjait. A potsdami konferencián (1945. július vége – augusztus eleje) Nagy-Britannia, a Szovjetunió és az Egyesült Államok képviselői megfogalmazták a háború utáni európai rend keretfeltételeit, amelyeknek hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a fasizmus és a háború soha ne indulhasson még egyszer német földről.
2015. augusztus 3.Tovább »

Mindannyiunk kötelessége bőrszínre, származásra, vallásra való tekintet nélkül segíteni!

Augusztus 2-át idén, több mint 70 évvel a tragédia után nyilvánította az Európai Parlament hivatalos európai emléknappá. 1945-ben ezen az éjszakán több mint háromezer embert öltek meg a nácik a birkenaui táborban.


Zalubel István: "Cigány éjszakán"
Olaj vászon 60x80
Emlékük legyen áldott!
2015. augusztus 2.Tovább »

Hanti Vilmos: Búcsúm Halák Lászlótól (1935-2015)

Lacit még a kilencvenes évek elején, mint ismert tévés személyiséget kértük föl, hogy vezesse a szocdem múltú gyermekbarát gála műsort. Gondolkodás nélkül igent mondott, s hosszú évekig meghatározó volt önkéntes munkája életünkben. Azután a MEASZ elnökségi tagjaként több évig ismét szivességből előadásokat tartott nekünk a MEASZ Demokrácia Akadémián.
2015. augusztus 2.Tovább »

Támogasd antifasiszta küzdelmünket!

A MEASZ 2010 óta anyagilag lehetetlen helyzetbe került. Mondvacsinált okok miatt kirekesztődtünk az állami pénzforrásokból.
Kérünk, kedves olvasó, ha módodban áll, segíts nekünk!
A túlélésünkért küzdünk, miközben aktivitásunkat fokozzuk.
Anyagi támogatásod ma különösen fontos antifasiszta tett!
2015. július 10.Tovább »

Ítélet

Július 1-jén a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt - nem jogerősen - 2 év börtöntől 7 hónap fogházig terjedő, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt - az elkövetők közül hatot, köztük két fiatalkorút - akik 2012. augusztus 29-én az Újszínháznál tartott rasszizmus és antiszemitizmus elleni demonstrációt követően bántalmazták Hanti Vilmost, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnökét.
2015. július 1.Tovább »

A bíróság bizonyítottnak találta...

A mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt - nem jogerősen - 2 év börtöntől 7 hónap fogházig terjedő, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a hat elkövetőt - köztük két fiatalkorút - akik 2012. augusztus 29-én az Újszínháznál tartott rasszizmus és antiszemitizmus elleni demonstrációt követően bántalmazták Hanti Vilmost, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnökét.
2015. július 1.Tovább »

Emlékezés az elhurcoltakra

A MEASZ Kispesti Szervezete kezdeményezésére ismét emlékező szentmise lesz a 72 évvel ezelőtti 3 ezer kispesti elhurcoltra.
Várjuk mindazokat, akik így szeretnének emlékezni
Kispest gyalázatos napjaira!

2015. június 30. kedd, 18.00 óra
Kispest - Nagyboldogasszony Főplébánia
2015. június 27.Tovább »

Ítélet július 1-jén

Ítélet várható július 1-jén fél 9-től a lassan 3 éve - 2012. augusztus 29-én - Hanti Vilmost, a MEASZ-FIR elnökét ért támadás ügyében.
A három évvel ezelőtti, "Szélsőjobbra tolódó közállapotaink ellen" - címmel Budapesten tartott antifasiszta tüntetés után kb. 15 fős szélsőjobbos fiatal támadta meg Hanti Vilmost egy mellékutcán.
2015. június 27.Tovább »

Elhunyt a dán nemzeti ellenállás hőse

Frede Klitgård, a nemzeti ellenállás hőse, a dán ellenállás legnagyobb veterán szervezete egykori elnöke és a Nácizmusellenes Népmozgalom egykori elnöke 2015. június 5-én, 92 éves korában elhunyt.
A FIR elnöke és főtitkára részvétnyilvánítást küldött a dániai antifasisztáknak.
2015. június 20.Tovább »

A MEASZ beperli a honvédelmi minisztert

2015. június 20-án múlt 10 éves az a megállapodás, amely a Honvédelmi Minisztérium és a MEASZ között jött létre.
2015. június 20.Tovább »

"lyen méretű társadalmi igazságtalansággal nem tudnának mártírjaink együtt élni!"

2015. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai kivėgzėsėnek 57. évfordulóján a budapesti Vértanúk terėn megemlékezést tartottak. Beszédet mondott Jánosi Katalin, az egykori miniszterelnök unokája. Közreműködött Galkó Balázs színművėsz. Mindketten Radnóti-díjasok. A MEASZ nevében Hanti Vilmos elnök ės dr. Borsány György alelnök koszorúzott. Lapunk közli Jánosi Katalin beszédét.
2015. június 17.Tovább »

Holokauszt megemlékezés Budapest XVII. kerületében (2015. június 8.)

Hódos Mária már évtizede szervezi azt a megemlékezést minden év június 8-án a Fuchs kastély falán elhelyezett táblánál, arra helyre és arra a napra emlékezve, amikor a II. világháború idején XVII. kerületieket hurcoltak el a nyilas-nácik.
Idén a megemlékezésen megjelent Hanti Vilmos a MEASZ elnöke is.
Az alábbiakban közreadjuk a szervező emlékbeszédét.
2015. június 9.Tovább »

"Iván bácsi egy csoda" - Küszöbember - Portré a 90 éves Vitányi Ivánról

Iván bácsi egy csoda – mondta B. barátom, amikor megtudta, hogy találkozom az öreggel. Kérdezd bármiről és bárkiről, aki az elmúlt hetven évben számított, biztosan lesz róla története.
2015. június 8.Tovább »

A moszkvai tanácskozásról

Moszkvában tartották május 7-9. között a nemzetközi civil szervezetek vezetői tanácskozásukat a nagy antifasiszta győzelem 70. évfordulója alkalmából. Jelen volt többek között a Szakszervezeti Világszövetség elnöke, a Béke Világszövetség elnöke, a Nemzetközi Nőszövetség elnöke. A konferenciát a 2. legerősebb párt, a Putin legnagyobb ellenzékének számító kommunista parlamenti frakció, illetve a kommunista párt szervezte. A 30 országban működő 62 tagszervezettel rendelkező FIR-t (Ellenállók Nemzetközi Szövetségét) Hanti Vilmos elnök képviselte.
2015. június 2.Tovább »

Soha nem lehet elfogadni a rasszizmust, senki nem tolerálhatja a kirekesztést vagy az idegengyűlölet

- hangsúlyozta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke – vasárnap Nagykanizsán.
2015. június 1.Tovább »

Vitányi 90

A MEASZ Nemzeti Tanácsa társelnökét, Vitányi Ivánt köszöntötte a MEASZ elnöksége közelgő 90. születésnapja alkalmából május 25-én.
Isten éltesse sokáig Iván bátyánkat!

2015. május 28.Tovább »

Lebovits Imre: "Nem szabad hallgatni, sem pedig megalkudni"

A holokausztra mindig emlékezni kell, pontosan azért, hogy ne ismétlődhessen meg. Erről is beszélt lapunknak Lebovits Imre, aki a közelmúltban tanúskodott a németországi Lüneburgban folyó perben. Mint mondta, ez a per is tükrözi, hogy a mai Németország valóban szembe tud nézni a nácik bűneivel. Magyarországon eközben még sokan próbálják meghamisítani a történelmet. Lebovits - akinek szűkebb családjából sokan Auschwitzban pusztultak el - fontosnak tartja, hogy a holokausztról egyértelműen fogalmazzanak, ez ügyben sem hallgatni, sem pedig megalkudni nem szabad.
2015. május 24.Tovább »

Nemes László Radnóti-díjas

Képek a 95 éves Nemes László író, egykori antifasiszta ellenálló köszöntéséről.
Ezen alkalommal adta át számára a MEASZ rendkívüli kivételként a Radnóti-díjat.
A meghatott ünnepelt azt válaszolta köszöntésére, hogy "régóta vágytam erre a díjra, úgy érzem, ez hosszú életem legfontosabb elismerése". (Fotók: Réti Péter)

2015. május 24.Tovább »

Nemes László 95!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a Nagy Lajos Irodalmi Társasággal közösen köszöntötte fel 2015. május 19-én Nemes László írót, műfordítót, egykori antifasiszta ellenállót 95. születésnapja alkalmából.
2015. május 20.Tovább »

"Én mindent megúsztam" - A Szombat öt évvel ezelőtti interjúja Nemes Lászlóval

A 90 éves Nemes László íróval, műfordítóval Várnai Pál beszélgetett:
2015. május 20.Tovább »

Szekeres István: A Partizánok Bajtársi Szövetségétől a MEASZ-ig

Gondolatok az antifasiszta mozgalom történetéről
2015. május 21.Tovább »

Hánykolódó kontinens

A százéves és a hetvenéves évforduló okán mostanában sokan felidézik a két világháború borzalmait, amelyek szemléletesen bizonyítják, hogy az európai egységnek végső soron a háború az alternatívája.
2015. május 20.Tovább »

Mégis új nevet kapott

Minden tiltakozás, petíció, tüntetés ellenére mégis új nevet kapott a szegedi Ságvári Endre Gimnázium. Összevonták az iskolát egy másik tanintézménnyel és ez utóbbi nevét vette át.
2015. május 20.Tovább »

70 esztendős a MEASZ

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) 1945-ben, politikai és fegyveres ellenállókból, a nácizmus üldözötteiből alakult. Jelenleg körülbelül 3000 tagja van. Valamennyi megyében és a különböző településeken szervezete működik.
2015. május 19.Tovább »

MEASZ 70

A MEASZ pesti emlékülése 2015. május 19-én, megalakulásának 70. ėvfordulója alkalmából. A MEASZ elnökségi tagja, az egri Viczián Zoltán is elmesélte háborús élményeit. Részt vett a Vörös Hadseregben Budapest fölszabadításában, de eljutott Berlinbe is. Szinte egyedülálló élményeit a berlini győzelem pillanatairól érdeklődve hallgattuk.


A MEASZ megtartotta  idei  küldöttgyűlését is. A jelen lévő 48 küldött egyhangúan elfogadta az elnökség beszámolóját és a 2014. évi közhasznúsági jelentést. Szekeres István alelnök emlékezett meg a 70 éve megalakult szervezetről, és idézte fel a MEASZ hét évtizedes tevékenységének főbb eseményeit.
2015. május 19.Tovább »

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége főtitkára Auschwitz-Birkenauban

Ulrich Schneidernek, a FIR főtitkárának az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban 2015. május 8-án a fasizmus felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett ifjúsági találkozón mondott beszéde
2015. május 19.Tovább »

Közzéteszik az auschwitzi haláltábor személyzet-listáját

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) nyilvánosságra hozza az egykori auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor személyzetének rendelkezésére álló teljes listáját, az őrök és az SS tagjai mellett a lágerhivatalnokokét és az ápolónőkét is.
2015. május 19.Tovább »

Moszkvai üzenet – Európa, vigyázz!

Oroszország a náci Németország fölött aratott diadalra emlékezett a májusi győzelem napján, ám a fővárosban tartott ünnepség igencsak felemásra sikeredett. A díszszemlét és a koszorúzásokat beárnyékolták a földrészünket aggasztó gondok, elsősorban az ukrajnai konfliktus. Akadtak azonban rendezvények, amelyek üzenetét érdemes számon tartani. Közéjük tartozik Hanti Vilmos beszéde, amelyet az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) magyar elnöke egy moszkvai konferencián mondott el.
2015. május 15.Tovább »

Emlékezzünk a katonákra!

Hála a televíziónak, alkalmam nyílt megnézni a német fegyveres erők feltétel nélküli megadását előíró okmányok aláírásának 70. évfordulója alkalmából Moszkvában, Londonban és Párizsban rendezett ünnepségeket.
2015. május 15.Tovább »

Flashmob a Nagyvárad téren, főhajtás a Gesztenyés-kertben

Május 9. Európában ezen a napon ért véget a második világháború, amely milliókat tett földönfutóvá, közel 60 millió embert pusztított el. E napot nevezik a béke napjának is, de újabban Európa-nap névre hallgat. Magyarországon kevesen ünnepelték meg ezt a napot. A Demokrata Info tudósítója két eseményre is elment.
2015. május 12.Tovább »

Moszkva 70Köszöntjük a világméretű antifasiszta győzelem 70. évfordulóját! Tisztelettel köszöntjük nemzetközi szervezetünk, a FIR különféle nemzetiségű vezetőit, tagjait, akik e napokban együtt tanácskoznak, együtt emlékeznek, együtt ünnepelnek az orosz fővárosban.
A moszkvai, jubileumi, 70. évfordulós ünnepi programokon orosz meghívásra a magyar antifasisztákat egy négyfős delegáció képviseli Hanti Vilmos elnök vezetésével.


2015. május 8.Tovább »

Hanti Vilmos a FIR elnöke: Világtörténeti győzelem 70

Hanti Vilmos beszéde a 2015. május 7-i, moszkvai antifasiszta konferencián, a Győzelem Napja 70. évfordulóján:
2015. május 7.Tovább »A MEASZ 2015. május 9-én (szombaton) 15 órakor megemlékezést tart a második világháború Európában történt befejezésének 70. évfordulója alkalmából a Budapest, XII. kerület Gesztenyés-kertben található antifasiszta emlékműnél.
Emlékbeszédet tart: dr. Borsány György MEASZ-alelnök
A részvételi és koszorúzási szándékát kérjük jelezze emailen a measz@upcmail.hu címre vagy a 06/20/937-71-88 telefonszámra.

2015. május 5.Tovább »

Radnóti-díj - médiatámogatók

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (a MEASZ) elnöksége megköszöni azon médiák közreműködését, amelyek hozzájárultak az idei Radnóti-díjátadás nyilvánosságához A legjelentősebb támogatást nyújtók elnyerték "A Radnóti Miklós Antirasszista Díj aranyfokozatú médiatámogatója 2015" címet: a Demokrata.Info, a Klubrádió,a Népszava, a Regös Média Csoport és az Új Élet.
2015. május 5.Tovább »

“fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak” (A katolikus egyházfő a Földközi-tengerbe veszett illegális bevándorlókról)

Európának nincs szüksége bevándorlókra a magyar kormányfő álláspontja szerint, aki jóváhagyta az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit. "Egyetértenek azzal, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe kell venni; azzal, hogy vissza kell őket toloncolni; azzal, hogy amíg itt tartózkodnak, munkát kell végezniük, hogy előteremtsék itt tartózkodásuk költségeit." Ezek a fő kérdések.

  Pápai Gábor karikatúrája / Népszava
2015. május 1.Tovább »

Megnyílt a náci múltat bemutató múzeum

Huszonöt évig tartó vita után csütörtökön megnyitották Münchenben a város náci múltját bemutató múzeumot és dokumentációs központot. Németországban mindenütt sokáig tartott a náci múlt feldolgozása, Münchenben pedig különösen sokáig, ami azzal magyarázható, hogy "München valamennyi városnál mélyebben keveredett bele a nemzetiszocializmusba" - mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak az intézmény alapító igazgatója, Winfried Nerdinger, rámutatva arra, hogy Adolf Hitler és pártja, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) a bajor fővárosban vált meghatározó politikai erővé a helyi polgárság egy részének támogatásával.
2015. április 30.Tovább »

"Szemétlerakó" a Szabadság téren?

Kisstílű provokáció. Rényi András, az Eleven emlékmű csoport szervezője így minősítette, hogy a jobbikos Tokody Marcell tegnap a Főváros Közgyűlésben "illegális szemétlerakónak" nevezte a Szabadság téri német megszállási emlékmű előtti részt, ahová tavaly emlékköveket, személyes tárgyakat helyeztek el a megsemmisítő táborokban meggyilkoltak hozzátartozói.
2015. április 30.Tovább »

Német államfő: a holokauszt feneketlen mélység a német kultúra közepén

A holokauszt a német kultúra közepén éktelenkedő "feneketlen mélység" és máig nincs válasz arra, hogy miként történhetett meg - mondta a német államfő vasárnap a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett ünnepségen.
2015. április 28.Tovább »

Wass, Radnóti két jó barát...?

Amikor három éve közjogi méltóságok, úgynevezett „nagy emberek” pojácáskodtak Nyirő József hamvai körül, már az is gyomorforgató volt. Rá egy hónapra a méltán népszerű Németh Szilárd – akkor még nem rezsibiztos – csepeli polgármester, az irodalom hatalmas barátja, a kultúra bőkezű istápja Nyirő estet szervezett a Radnóti Művelődési Házban. Megérezte nyilván a jobbról fújó keleti szelet. (Emeljünk hangerőt: a nyilas parlamenti képviselő-íróról, az 1944-ben zsidó származása miatt meggyilkolt költőről elnevezett intézményben emlékeztek meg.)
2015. április 28.Tovább »

Antifasiszta zarándoklat

Május 5-én indul az újabb 1000 fős ifjúsági nemzetközi zarándokvonat Brüsszelből Auschwitzba, amelyet a FIR, az Aushwitz Alapítvány és a Belga Veterán Intézet (mert ott olyan is van) szervez. Idén Magyarországot két diák és egy pedagógus képviseli a MEASZ szervezésében.
2015. április 22.Tovább »

Heisler András: Mindig és mindenkit a tettei minősítsenek!

Legyen valakinek a bőrszíne világos vagy sötét, tisztelje az Ószövetséget, vagy szeresse azt az Újszövetséggel együtt, legyen bármilyen a nemi identitása, tartozzon a politikai baloldalhoz, vagy legyen konzervatív meggyőződésű, mindig és mindenkit tettei minősítsenek! – fogalmazott Heisler András, a MEASZ-Radnóti-díjas Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke hétfőn a Dohány utcai zsinagóga előtti téren, a Mazsihisz idei 1%-os kampányának nyitó rendezvényén. Az alábbiakban az elhangzott beszédet közöljük.
2015. április 16.Tovább »

A MEASZ elnöksége felhívása az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) Végrehajtó Bizottsága számára

A magyarországi radikális, nacionalista, populista Jobbik párt a minapi időközi választáson áttörés-szerű győzelmet aratott az egyik városban, Tapolcán: először jutott egyéni mandátumhoz. A Jobbik az egy évvel korábbi általános választásokon a második politikai erővé vált Magyarországon, és a jelek szerint a Fidesz-KDNP erős kihívója lehet három év múlva. Európában nincs a Jobbiknál sikeresebb radikálisan nacionalista párt.
2015. április 14.Tovább »

Az antiszemitizmus árt Magyarország imázsának!

Az antiszemitizmus, az ezzel kapcsolatos jelenségek és a Jobbik tevékenysége árt Magyarország imázsának – jelentette ki a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.
2015. április 14.Tovább »

"csökkenjen embertársaink között a gyűlölködés..."

A MEASZ-nak az a szándéka, hogy követendő példákat, példaképeket mutasson föl.
2015. április 9.Tovább »

Koncz Zsuzsa átvette a Radnóti Miklós antirasszista díjatHanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke átadja a Radnóti-díjat Koncz Zsuzsa előadóművésznek a kispesti önkormányzat dísztermében 2015. április 8-án.
(MTI Fotó: Kovács Tamás)
2015. április 9.Tovább »

Evidencia legyen az antifasizmus melletti elkötelezettség!

Gajda Péternek, Kispest polgármesterének köszöntője Koncz Zsuzsa Radnóti-díjának átadásán:
2015. április 9.Tovább »

Hanti Vilmos: Köszöntő Koncz Zsuzsa Radnóti-díjának átadásán

"Jó volna érezni, hogy összetartozunk és végleg leomlott a fal. Jó volna mindenkinek kezet nyújtani, de most még másról szól a dal. Talán majd megérünk még egy valódi változást. Egymásra ismernek az ég alatt lakók, Akkor majd én is elhallgathatok. Jó volna tervezni egy új harmóniát a gyermekeknek szép jövőt. Miért hagytuk, hogy így legyen? Jó volna hinni azt, hogy minden rendbe jön, s nem félni már a készülőt…"
2015. április 8.Tovább »

Koncz Zsuzsa is megkapja a Radnóti-díjat

A nemzetközi antirasszista naphoz kötődően a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Radnóti-díjátadásán külföldi útja miatt nem tudta a díját átvenni Koncz Zsuzsa. A művésznő számára április 8-án 17 órától a kispesti városháza dísztermében (XIX. Városház tér 18-20. I. em.) adjuk át az elismerést.
2015. április 7.Tovább »

Magyarország megvezeti az oroszokat?

Igaz-e, hogy az április 7-8-i moszkvai, antifasiszta tudományos konferencián Magyarországot egy álhadtörténész képviseli egy alapítvány nevében, aki egy temetkezési vállalkozó? Igaz-e az, hogy amíg itthon az alapítvány hivatalos neve "Mártírok és Hősök Közalapítvány", vagyis ezzel a 70 éve a szovjeteket is megtámadó magyar katonákat mártírokként vagy hősökként illetik, addig Oroszországban ezt az alapítványt már "Hősök és Áldozatok Alapítványra" nevezték át, ami jobban megfelel az antifasiszta metódusnak? Igaz-e, hogy a konferencián részt vesz a magyar katonai attasé is?
2015. április 5.Tovább »

Vitányi: felszabadulás volt!

A fasizmustól történő megszabadulás döntő lépés volt a demokrácia és az emberi élet nagyobb megbecsülése felé vezető úton, 70 évvel ezelőtt április 4. ilyen értelemben felszabadulás volt Magyarországon - mondta Vitányi Iván, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) nemzeti tanácsának elnöke szombaton a gellérthegyi Szabadság-szobornál tartott megemlékezésen.
2015. április 4.Tovább »

"A fotón Vitányi Iván a MEASZ felszabadulási megemlékezésére tart április 4-én, délután. Kocsinkat nem engedte vele közelebb a vagyonkezelő, hiába kértem, hogy 90 éves, ő mondja a megemlékezėst, a nyilasok 70 éve szétvertėk a gyomorszáját, tegnap még lázas, beteg volt.
Közben a kormány meg az oroszoknál eljátssza, hogy mekkora nagy antifasiszták. A vagyonkezelő csak ült a kocsijában, védte a nagy semmit..."
(Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke
)


2015. április 4.Tovább »

A politika erőszakot tesz a történelmen

A hét elején több ezres demonstrációt szerveztek a szegedi Ságvári Endre Gimnázium egykori és jelenlegi diákjai az intézmény átnevezése miatt. Az egyetem gyakorló gimnáziumának átnevezését egy jobbikos parlamenti interpelláció indította el, Szávay István felszólalásra Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, hogy valóban nincs rendjén, hogy Ságvári nevét viselje az iskola. A lavina elindult...
2015. április 4.Tovább »

Ma hetven éve nincs háború Magyarországon

Hetven éve, 1945. április 4-én megszabadultunk egy gyilkos diktatúrától, amely öldökléssel búcsúzott. Elhallgattak a fegyverek, megszűnt Horthy rendszere, majd a nyilas rémuralom, és ez fontos pillanat az ország történetében. Megkezdődhetett az ország újjáépítése. Erős volt a remény, hogy az új világ majd szebb és békésebb lesz, mint a korábbi volt.
2015. április 4.Tovább »

Kétezres tömeg állt ki a Ságvári névért

Közel kétezren vettek részt hétfő este a Ságvári-gimnázium átnevezése ellen tiltakozó fáklyás felvonuláson Szegeden. A látványos menet az Aradi vértanúk teréről háromnegyed óra alatt ért át a megyeházához. Nem volt beszéd, nem voltak uszító táblák – csendes tömeg állt ki az iskola nevéért.
2015. április 1.Tovább »

Ujhelyi: a Jobbik nem kerülhet hatalomra!

Hétről hétre aktuális belpolitikai eseményekkel foglalkozik Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt alelnöke, Európa parlamenti képviselő. Legújabb írásában a Jobbik előretörésével foglalkozik.
2015. április 1.Tovább »

Meghívó - Magyarország 70

Koszorúzás a Gellérthegyen, valamint a MEASZ Nemzeti Tanácsa nyilvános ünnepi ülése
2015. március 31.Tovább »

Antifasiszta konferencia és kiállítás Moszkvában

Az Európai ellenállás-vándorkiállítás 2015. március 28-án Moszkvába érkezett.
2015. március 28.Tovább »

Átadták a Radnótiról elnevezett antirasszista díjat - Az elismerés tizenöt éves az idén

Idén tizenötödik alkalommal adták át a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat. A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) alapította.
2015. március 23.Tovább »

Humanizmus - tisztelet az embernek

Szép nap volt a hétfő. Nem csak csillogó-villogó napsütés aranyozta be ezt a napot, hanem egy olyan esemény is, ami évente csak egyszer történik. A MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) átadta a Radnóti Miklós Antirasszista díjakat. Minden évben 12 ember kapja meg ezt a nagy elismerést, amit azért adományoznak, hogy hangsúlyozzák, mennyire fontos gátat emelni a terjedő szörnyű rémideológiák elé, megállítani áradásukat, és a díj bizonyítja, hogy mindig vannak bátrak, akik megérdemlik.
2015. március 25.Tovább »

HANTI VILMOS: RADNÓTI-DÍJÁTADÓ, KÖSZÖNTŐ BESZÉD, 2015. MÁRCIUS 23.

A MEASZ ÁLLÁSFOGLALÁSA AZ MTA KÖZTERÜLETI LISTÁJÁRÓL, 2013 (RÖVIDÍTETT VÁLTOZAT)
2015. március 23.Tovább »

Antifasiszta börtönlázadás emléknapja

Az 1944. évi antifasiszta börtönlázadás emléknapján megemlékezést tartott a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön a Hősök téri emlékkertben. A 71 évvel ezelőtt kitört börtönlázadással összefüggésben 60-an vesztették életüket. Magyar, szlovák, ukrán, szerb, horvát, román politikai elítéltek. Az elhunytakra az intézmények és szervezetek képviselői - köztük a MEASZ küldöttsége - illetve a hozzátartozók emlékeztek. Az eseményen többek közt a MEASZ - FIR elnöke, Hanti Vilmos is beszédet mondott.
2015. március 21.Tovább »

Március 21. a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja

Az antirasszista világnap célja nem csak a faji megkülönböztetés megállítására való felhívás, hanem a különböző kultúrák békés egymás mellett élésének hirdetése is. Azokban az időkben, amikor Orbán arról beszél, hogy nem akar más kultúrájú kisebbséggel együtt élni, akkor ő is osztozik azon a szégyenen, amelyet a nyíltan rasszista szélsőjobboldal hoz Magyarországra.
2015. március 21.Tovább »

Látógatóban a XIII. kerületben

A FIR és a MEASZ szerepe, jövője az antifasiszta mozgalomban, illetve Európa felszabadításának 70. évfordulója volt a beszélgetés központi eleme Hanti Vilmosnak, a MEASZ XIII. kerületi szervezeténél tett látogatásának.
2015. március 21.Tovább »

A fasizmus új arcai

A fasizmus fölött aratott nagy győzelem óta eltelt 70 esztendő. Az egykori ellenállók közül néhányan még közöttünk vannak, sajnálatos azonban, hogy az idő múlásával, személyes jelenlétük csökkenésével példáik egyre kevésbé hatnak az ifjabb korosztályok gondolkodására.
2015. március 18.Tovább »

Ujhelyi elítéli Kulcsár Gergely tettét

Ujhelyi István Tanja Fajonnal, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnökével közös közleményben ítélte el Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő viselkedését.
2015. március 18.Tovább »

"Éljen a fasizmus?"

Rigában az idén is ünnepeltek az egykori lett Waffen-SS alakulat veteránjai, akik a fasiszta Németország oldalán, sőt annak fegyveres erőiben harcoltak. Az Európai Unió egy szót sem szól... (?)
2015. március 18.Tovább »

"Szolgaságunk idejében
Minden ember csak beszélt,
Mi valánk a legelsők, kik
Tenni mertünk a honért!

Mi emeltük föl először
A cselekvés zászlaját,
Mi riasztók föl zajunkkal
Nagy álmából a hazát!"

                          (Petőfi)

2015. március 13.Tovább »

Döme (Steiner) Piroska: „Március zászlaját mi visszük!

"A Történelmi Emlékbizottság nemzetiszínű szalagokkal díszített koszorúkat helyezett el a szobor talapzatán. Az egyforma koszorúk egyik szalagján a következők álltak: „A magyar parasztság”, „A Szabad Szó szerkesztősége” és a „Magyar értelmiség”. Valamennyi koszorú másik szalagján „Petőfinek” felírás volt olvasható. Ezeket Bajcsy-Zsilinszkyék helyezték el — a rendőrségi jelentés szerint."
2015. március 13.Tovább »

Miklós és Fanni emlékét őrízve

A héten ünnepélyes keretek közt adták át a Radnóti Emlékszobát a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Tóth József a kerület polgármestere, Ferencz Győző a Radnóti-hagyaték gondozója és Antal Zsolt restaurátor. Az Emlékszoba lehetőséget enged arra, hogy látogatóink bepillantsanak Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori otthonába.


ram13.hu
2015. március 12.Tovább »

15. Radnóti Díj átadási ünnepség

A Radnóti-díjátadásra 800 Ft-os támogatói jegyek rendelhetők: measz@upcmail.hu
2015. március 9.Tovább »

A sátoraljaújhelyi antifasiszta börtönlázadás 71. évfordulója

Március 20-án a sátoraljaújhelyi antifasiszta börtönlázadás 71. évfordulójára emlékeznek, egyúttal az európai ellennállást bemutató kiállításunk megnyitására is sor kerül:
2015. március 7.Tovább »

MEASZ: Újabb holokauszt emlékmű? A meglévőket becsüljük jobban!

A Zsidó Közösségi Kerekasztal március 5-ei ülésén fölmerült egy új központi budapesti holokauszt emlékmű fölállításának gondolata. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (a MEASZ) elnöksége, amely egykor kezdeményezője és közel 10 évig előkészítője volt a Holokauszt Emlékközpontnak, az újabb holokauszt emlékmű állítását ellenzi.
2015. március 6.Tovább »

Szabó Magda és Ságvári

"Mint várható volt, a Jobbik élen jár a Ságvári Endre emléke elleni kampányban, és lényegében megrendelte Balog Zoltán minisztériumánál a Ságvári gimnázium nevének átkeresztelését. Ők nem bonyolódnak zavaros fejtegetésekbe arról, mi lett volna Ságvári Endréből, ha nem végez vele a csendőrgolyó. Nyíltan kimondják, hogy Ságvári (azaz szerintük Spitzer) Endre „zsidó terrorista” volt."
2015. március 9.Tovább »


2015. március 5.Tovább »

Ungváry Krisztián pontosítása

"Mindössze" olyan nagy támadás érte történelmietlen szövegéért Ungváryt, kénytelen volt visszakozni. Felmérte, hogy véleményével még a szélsőjobb előtt sem lehet szalonképes. Ilyen rendkívül fontos lényeges kérdésben egy történész hogy váltogathatja véleményét, mint más a gatyáját? Ungváry bő 10 évig élt meg Ságvárit befeketítő "történészi" véleményéből. Most úgy látja, ismét 10 évig valahogy meg kell élnie. 10 éve ilyeneket történelmietlen dolgokat írt: "Azt, hogy Ságvári esetleges elfogása esetén milyen ítéletet kaphat, nem tudhatták, mivel a kommunisták többségét még a Sztójay-kormány alatt sem ítélték halálra, és nem is verték őket agyon." Mit jelent az, hogy "többségét"? Ha már csak egy kommunistát antifasiszta ellenálló tevékenységéért halálra ítéltek, már akkor is tarthatott Ságvári attól, ha elkapják - elbúcsúzhat az életétől. (Hanti Vilmos, a FIR - MEASZ elnöke)

"Tévedtem. Ságvári antifasisztaként halt meg. Nem helyes, ha pont egy neonáci párt akarja eltüntetni a nevét." (Ungváry Krisztián történész)
2015. március 5.Tovább »

Ságvári

A MEASZ-Összefogás a Demokráciáért emlék-képeslapja Ságvári Endre, hazánk antifasiszta mártírja tiszteletére, 2013-ban, születésének kerek 100. évfordulóján


2015. március 5.Tovább »

Radnóti-díj

A MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) tizenötödször adja át március 23-án Radnóti Miklós antirasszista díjat. Ezúttal 15 magánszemély és szervezet kapja meg a a díjat és két magánszemély, akik a legjelentősebb támogatói a MEASZ-nak a Humanizmus Nagykövete elismerést ítélték oda.
2015. március 4.Tovább »

Szegény Ságvári!

A Magyar Tudományos Akadémia azon az alapon, hogy a kommunizmust mint népelnyomó rendszert "fémjelezte", kiállította róla a megbélyegző bizonyítványt. Pedig ő, ha ismerte volna a sztálini rendszer működését, lehet, hogy soha nem lett volna kommunista.
2015. március 4.Tovább »

Mit akart Ságvári?

"A szociálfasizmus 1928-tól uralkodó tételét 1934-ben felváltotta a népfront – a többpárti antifasiszta szövetség – doktrínája, és ezt a Komintern 1935-ös kongresszusán szentesítették. Az antifasizmust a kommunistáknak a Molotov–Ribbentrop-paktum nyomán el kellett felejteniük („Óceánia mindig is Eurázsiával háborúzott”), de a Szovjetunió megtámadásával nem maradhatott kétséges, hogy megint ugyanaz az ellenség, aki 1939 előtt volt. Ugyanekkor megszűnt a kapcsolat a Szovjetunióval hadban álló országok (illetve a megszállt területek) kommunista pártjai és a moszkvai központ között, tehát politikai utasításokról és ideológiai ellenőrzésről, az „elhajlások” módszeres üldözéséről a háború végéig szó sem lehetett."
2015. március 2.Tovább »

Nem hagyhatjuk hátra hőseinket!

Nem voltam „SÁGVÁRIS”, de tudom, hogy milyen büszkeség annak lenni. Nem pusztán egy antifasiszta ellenálló neve, hanem rang és dicsőség. A szegedi gimnázium erőszakos átnevezése ellen nem egykori diákként tiltakozom, hanem szegedi polgárként, családapaként, baloldali politikusként, antifasiszta gondolkodóként, egyszerűen: jóérzésű emberként – írja szokásos hétvégi nyílt levelében Ujhelyi István Európa Parlamenti képviselő.
2015. március 1.Tovább »

Kommunista vagy antifasiszta? – A nagy Ságvári-véleményösszegző

Ungváry Krisztián történész történelmietlen véleménye Ságváriról: "Aki ha nem ránt pisztolyt egy adott szituációban, és esetleg túléli 1945-öt, akkor az ÁVH vezetője is lehetett volna." Ez legalább olyan manipuláló okoskodás, mintha azt állítanám,
ha netán a Jobbik kerülne hatalomra, Ungváry Krisztián lehet a fő ideológusuk.
Hanti Vilmos, a FIR-MEASZ elnöke
2015. március 1.Tovább »

Ságvári semmiféle sztálinista bűncselekménnyel nem hozható kapcsolatba!

"...El kell döntenünk, hogy a holokausztban részt vevő csendőrt tekintjük hősnek és áldozatnak, vagy azt az embert, aki a fasizmus ellen harcolt... Ságvári őszinte, hithű kommunista volt, de semmiféle sztálinista bűncselekménnyel nem hozható kapcsolatba. Tévedés azt gondolni, hogy az antiszemitizmus és az antikommunizmus bármiféle antisztálinista, vagy demokratikus törekvést erősítene, épp ellenkezőleg..."
2015. február 28.Tovább »

Hanti Vilmos: Wittner Mária nem egyenlő Ságvári Endrével!

Régi gyakorlat, ha valaki egy meghatározó történelmi időszakban szerepet vállal, így netán részt vesz egy forradalomban, akkor azt a nemes cselekedetét döntő ténynek tekintjük értékítéletünkben, s az illető minden korábbi tette háttérbe szorul. Így vagyunk ezzel Wittner Máriánál is. Ugyan a városban sok a szóbeszéd vele kapcsolatosan a kétes előéletéről, no meg arról, hogy is lett mára ő a nagy forradalmár, de mégis tartjuk magunkat az imént említett íratlan szabályhoz, s csak reménykedünk abban, hogy ne derüljön ki róla a későbbiekben olyan disznóság, amely perdöntően megkérdőjelezi az immáron több évtizede építgetett forradalmi hősi szerepét.
2015. február 28.Tovább »

"Mi lett volna, ha..." (?)

Ungvári Krisztián "történész" történelmietlen szövege, MI LETT VOLNA, HA: "Ságvárit antifasizmusa miatt megilleti a tisztelet, de azt is látni kell, hogy moszkovita kommunistaként egy totális diktatúra megteremtője lett volna."
Sajnos ilyen hazug kuruzslói vélemények uralják a közvélekedéseinket.
(Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke)
2015. február 25.Tovább »

Elveszítünk egy embert azon kevesek közül, akik mertek aktívan ellenállni az autokráciának

Ságvári is pont annyira bűnrészes az államszocializmus és sztálinizmus aljasságaiban, amennyire József Attila: semennyire. (...) De ami ennél fontosabb: elveszítünk egy embert azon kevesek közül, akik mertek aktívan ellenállni az autokráciának, a háborúnak és a náciknak.
2015. február 23.Tovább »

Ságvári

"Aki Ságvári Endre ellen van, az vagy náci, de ha nem is az, akkor is velük mindenképpen kollaborál." (Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke)

Át akarják nevezni a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot a névadó történelmi szerepe miatt. Régi és új Ságváristák - ne hagyjuk!
2015. február 22.Tovább »

Je suis Ságvári! Sőt Je suis Spitzer Endre!


Az utcák és iskolák beteges zsidótlanítása és “kommunista” és ellenálló-mentesítése és beteges utcaátnevezése immáron a hatalom addikciójává vált.
Pesti Barnabás
Mónus Illés
Bajcsy-Zsilinszky Endre
Tormay Cécile
A Frankel Leó utca átnevezése meghiúsult,
Auschwitz kormányzati szintű marginálása

Ne tovább…
2015. február 22.Tovább »

Az antifasiszta az bűnöző?

A Jobbiknak nyilván fáj, hogy Ságvári Endre nevét viseli egy tekintélyes szegedi gimnázium, hisz miféle zsidó az, aki nem hal meg szó nélkül, hanem még kapálózik is a hóhérkés ellen?! Az Emberminisztérium kritikátlanul osztozik a kiscicás cukinácik fájdalmán, és ezzel már megint leköpi az antifasiszta ellenállás emlékét.
2015. február 22.Tovább »

Elárvult felszabadulás (70)

Hanti Vilmosnak a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, valamint az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) elnökének írása abból az alkalomból, hogy hetven évvel ezelőtt hallgattak el a fegyverek Budapesten, s felszabadult a főváros:
2015. február 22.Tovább »

Ha középiskolás vagy, jelentkezz a FIR zarándokútjára!

Gyere el a nemzetközi ifjúsági 1000 fős zarándokvonattal Auschwitz-Birkenauba!
Időpont: 2015. május 6-10.
A vonat Brüsszelből indul, 31 óra alatt ér Krakkóba. A MEASZ csoportját középiskolai tanár kíséri.
A részvételi költségről:
2015. február 20.Tovább »

Radnóti-díj 15. alkalommal!

Megkezdte a MEASZ a Radnóti Miklós Antirasszista Díjak átadó ünnepségre a támogatói jegyek árusítását.
2015. február 19.Tovább »

Ukrajna-határozat

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR), amely egykori partizánoknak és a Hitler-ellenes koalíció a náci rezsim által üldözött harcosainak és családtagjainak, valamint a mai antifasisztáknak ernyőszervezete, úgy is, mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének „Béke nagykövete”, a jelenlegi ukrajnai helyzet kapcsán az alábbi állásfoglalást teszi közzé:
2015. február 18.Tovább »

Zászlók, csízmák, koszorúk

Antifasiszta fekete, vörös-fekete, vörös zászló az Árpád-híd budai hídfőjénél. Árpádsávos, magyar és egyéb újnyilas és más szélsőjobboldali szervezet zászlói az óbudai Szentlélek tér közepén egy-két nagyméretű koszorúval. A szélsőjobbos szervezetek emlékezni, az antifasiszták tiltakozni érkeztek szombaton a déli órákban a térre. A Demokrata Info tudósítója jelenti a helyszínről.
2015. február 16.Tovább »

A MEASZ nemzetközi mini-konferenciája "Világunk az első győzelem 70. évfordulóján" - címmel a Politikatörténeti Intézetben.
(Az elnökségben: Ilan Mor izraeli nagykövet úr, dr. Ulrich Schneider a FIR főtitkára, Hanti Vilmos FIR-MEASZ elnök, dr. Földes György történész, dr. Krausz Tamás történész)
http://www.demokrata.info/hazai-hirek/919-bekerol-haborurol-rasszizmusrol-ket-oraban


2015. február 16.Tovább »

Akik ma eljöttünk ide a Duna partjára...

"Akik ma eljöttünk ide a Duna partjára, a győzteseket ünnepeljük. Azokat, akik a hitleri fasizmussal és magyarországi követőikkel szembeszálltak, s 70 éve elhozták fővárosunk népének a békét." (Hanti Vilmos, a FIR és a MEASZ elnöke)

http://www.mixonline.hu/Video.aspx?id=2042
2015. február 14.Tovább »

Hetven éve szabadult fel Budapest

Az évforduló alkalmából Budapestre érkezett az Ellenállás Európában - címmel Belgiumból indult nemzetközi vándorkiállítás.
2015. február 14.Tovább »

Február 13. az emlékezés és az öröm napja is

Hetven évvel ezelőtt, 1945. február 13.-án Budapesten véget ért a háború, a főváros felszabadult. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége és az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) egy különleges kiállítással is emlékezett az áldozatokra. Tudósítónk jelenti a budapesti február 13-i ünnepségekről.
2015. február 14.Tovább »

Hanti Vilmos, a FIR és a MEASZ elnöke beszéde (Budapest, Vizafogó,Mártíremlékmű 2015. február 13.)

"Ma emlékezünk a hetven évvel ezelőtti háborús pusztításra, de ünneplünk is. Ezen a napon hetven éve Budapesten véget ért a borzalom. Ahogy a költő, Garai Gábor mondja: „De tavasz, tavasz volt, fölszállt a füst és oszlott a gyötrelem.”
Akik ma eljöttünk ide a Duna partjára, a győzteseket ünnepeljük. Azokat, akik a hitleri fasizmussal és magyarországi követőikkel szembeszálltak, s 70 éve elhozták fővárosunk népének a békét. Köszöntjük az egykori antifasiszta koalíció tagjait! Közöttük megkülönböztetetten az egykori Szovjetunió népeit, amelyek a legtöbb véráldozatot hozták békénkért."
2015. február 13.Tovább »

A budapesti csata

A budapesti német haderő főparancsnoka, Karl von Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornok rendőr volt, harctéri tapasztalatok nélkül. Vállalta, hogy majd ő megállítja a Vörös Hadsereget Budapestnél, noha több német tábornok figyelmeztette, jobb lenne visszavonulni a Vértes vonalába. Éppen azért nevezte ki őt Hitler, mert ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt Budapestet csatatérré változtatni, a többiek hadászati szempontból nem helyeselték ezt. Pfeffer-Wildenbruch tábornok, aki korábban Jugoszláviában partizánvadászatban jeleskedett, védőernyőt tartott a nyilasok gyilkos tevékenysége fölé. Tudunk arról, hogy jóérzésű és bátor német katonák mentettek meg a nyilasok sortüze elől kivégzésre szánt embereket, de ez a kivétel volt. A náci német hadsereg segítsége nélkül a nyilasok nem tehettek volna semmit.
2015. február 12.Tovább »

Göncz 93

A MEASZ szeretettel köszönti kilencvenharmadik születésnapján Göncz Árpádot,  a Magyar Köztársaság egykori elnökét, az egykori antifasiszta, nemzeti ellenállás harcosát!
Göncz Árpád kétségtelenül az 1989-90-es rendszerváltoztatás utáni Magyarország legnagyobb tiszteletnek és népszerűségnek örvendő politikusa.


A képen Göncz Árpád Rákoshegyen, a MEASZ vezetői, s egykori antifasiszta ellenálló bajtársai körében. Rákoshegy felszabadulásának évfordulóján, 2007-ben emlékeztünk vele közösen egykori társaira, azokra, akik meghaltak a harcokban.
2015. február 10.Tovább »

Emléke legyen áldott!

Mély fájdalommal búcsúzik a MEASZ Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbitól, Radnóti Miklós Antirasszista-díjastól.
Nagyon fog hiányozni pótolhatatlan személyisége, bölcsessége, csendes nyugalma és végtelen szeretete, amely példaként szolgál mindannyiunk számára.
2015. február 6.Tovább »

Elhunyt Schweitzer József (1922-2015) Emberi értékei szolgáljanak például mindannyiunk számára!
A képen: Schweitzer József feleségével Tel Avivban 2008-ban.
Fotó: Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke


2015. február 6.Tovább »

Közlemény

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elítéli a magyar főváros fasizmus alóli fölszabadulása 70. évfordulójához kapcsolódó újnáci rendezvényeket. A MEASZ felszólítja Magyarország Kormányát, határolódjék el ezektől az akcióktól és olyan politikát folytasson, amely nem az egykori náci vesztesek melletti kiállását tükrözi. Erre szimbolikus lehetőséget nyújthat számára a fasizmus fölötti győzelem 70. évfordulójának méltó megünneplése.
A jövő héten emlékezzünk arra, hogy Budapesten 70 éve véget ért a háború borzalma. Emlékezzünk a holokauszt áldozataira, a polgári áldozatokra, a hős antifasiszta magyar és nem magyar ellenállókra, embermentőkre, az antifasiszta koalíció tagjaira, akik közül sokan életüket adták hazánk békéjéért. Közöttük megkülönböztetetten gondolunk a Vörös Hadsereg fölszabadító hadműveleteire. Elítéljük az egykori bűnös horthysta kormánypolitikát, amely háborúba sodorta országunkat, s miatta közel egy millió magyar halt meg. De elítéljük a mai magyar kormány szélsőjobbra érkező ténykedését is, amely ezen évfordulón a felszabadulás, a béke öröme helyett a Hitler mellett kitartó magyar katonák hősiességét szokta dicsőíteni.

Budapest, 2015. február 6.
A MEASZ elnöksége


2015. február 6.Tovább »

70 éve szabadult fel Budapest a fasizmus alól

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) február 13-ára, Budapest fasizmus alóli felszabadulásának 70. évfordulójára több programot is szervez.
2015. február 5.Tovább »

Diagnózis


"Vajon miért ferdült el ennek az embernek a gerince?
- tanakodnak az orvosok. Nem nehéz kitalálni.
Ez szerves következménye az örökös 'Éljen Hitler!' köszöntésnek"

(John Heartfield korabeli plakátja)
2015. február 4.Tovább »

Merkel a zsinagógábanA Hetek.hu február 6-i dátummal beszámolót közölt Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett hétfői látogatásról.

Megszólaltatta Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét is, aki azt mondta: "Történelmi epizód volt a magyar zsidóság életében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása. Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk. Kancellár asszonnyal folytatott tárgyalások ugyanabban a teremben zajlottak, ahonnan Eichmann halálos parancsait osztogatta. A látogatás számunkra azt üzeni, hogy Németország figyel az európai kisebbségekre, az európai zsidóságra, és kiemelten Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közösségére, a magyarra."
2015. február 6.Tovább »

Szigetre húzódjunk?

Az antik ember lelkében élt a Boldogok Szigetének mítosza; ott nincsenek háborúk, nézeteltérések, mindenki békességben élhet. Kiváló költőik – például Horatius – olykor felvetették a gondolatot: de jó volna magunk mögött hagyni e megrontott világot és útnak eredni nyugati irányba, ott lehet megtalálni ezt a szigetet.
2015. február 5.Tovább »

Film Wallenbergről

Ezen a héten kerül a mozikba Az elveszett európai című fikciós dokumentumfilm, amely Raoul Wallenbergnek állít emléket. 

A svéd diplomata eltűnésének hetvenedik évfordulója apropójából készült mű fikciós elemeket vegyít archív felvételekkel és interjúkkal, és Wallenberg portréján keresztül az eseményeket a fiatalabb korosztályok számára is érthető és befogadható módon mutatja be. A Márai-adaptációiról ismert Sipos József rendező filmje a magyar holokauszt történetét egy olyan sorson keresztül tükrözi, amely máig ható érvénnyel példázza, miként őrizhető meg az embertelenségben is az ember méltósága.


Népszava-információ|2015. febr. 04.


2015. február 5.Tovább »

Éhező Gyermekekért

Az Éhező Gyermekekért Alapítvány adószáma:
18175062-1-42
2015. február 4.Tovább »

Minden keresztényben lakik egy zsidó...

A zsidóság 20. századi genocídiumának egyik neve a Soá. Annyit jelent, hogy csapás. Sajnos az elmúlt év – minden pozitívum mellett is – a holokauszt 70. évfordulójára való emlékezésként hazánkban sok méltatlan negatívumot tartalmazott. – fogalmazott Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára, A beszéd elhangzott a IV. Keresztény-Zsidó Imaórán, a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz templomban, 2015. január 25-én.
2015. február 4.Tovább »

Vitányi Iván: Felszabadulás

"A felszabadulás megnyitotta számunkra, magyarok számára az újrakezdés reményét. Mert nyilvánvaló volt, hogy nemcsak a háborúnak van vége, hanem társadalmilag-történelmileg is valami más kezdődik..."
2015. január 30.Tovább »

Obama: Ez sohasem történhet meg újra

Az amerikai nép kegyelettel adózik a náci rezsim által meggyilkolt hatmillió zsidónak és mások millióinak, tiszteletét fejezi ki a túlélők előtt és elkötelezi magát azért, hogy a soá soha ne történhessen meg újra – írta Barack Obama amerikai elnök a 10. Nemzetközi Holokauszt-emléknap és az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából kiadott közleményében.
2015. január 29.Tovább »

Der Spiegel

A magyar miniszterelnök első ízben vallotta be, hogy a nácik a magyar hatóságok segítségével hurcoltak több százezer magyar zsidót Auschwitzba. A hetilap igen fontosnak nevezi a beismerést. A koncentrációs táborokban elpusztult 1,3 millió emberből hozzávetőleg 430 ezer magyar zsidó volt.
2015. január 29.Tovább »

Közeleg a Köztársaság Emléknapjának 10. évfordulója

A MEASZ már több, mint egy évtizede küzd azért, hogy a köztársaság eszménye szimbólumaiban is erősödjék. Még 2007-ben módosító indítványt javasoltunk a parlamenti pártoknak: a Magyar Parlament döntsön arról, hogy a 1848/49-es mintára a Kossuth-címer "hivatalosan is" egyenjogúan használható legyen a koronás címer mellett.
2015. január 28.Tovább »

Minden gyűlöletet el kell ítélni, hangoztatták az auschwitzi megemlékezés résztvevői

Minden gyűlöletet el kell ítélni – hangoztatta kedden Bronislaw Komorowski lengyel elnök az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott helyszíni megemlékezésen, hasonló nézeteket fejtett ki az ünnepség több résztvevője is.
2015. január 28.Tovább »

A FIR portugál tagszervezetétől

Az URAP örömmel tájékoztat, hogy a FIR döntése, miszerint ünnepeljék meg a tagszervezetek a náci fasizmus feletti győzelem 70. évfordulóját, s azzal, hogy a FIR béke fáklyája eljusson több európai országba, nagy elfogadásra lelt Portugáliában.
2015. január 28.Tovább »

Akik becsülik az alapvető emberi értékeket, szabadságjogokat, azoknak közösen kell fellépniük!

Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete: "Az antiszemitizmus elleni küzdelem nemcsak a zsidók ügye, hanem általános kihívás, akik becsülik az alapvető emberi értékeket, szabadságjogokat, azoknak közösen kell fellépniük az antiszemitizmus ellen."

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak vasárnap a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.
2015. január 25.Tovább »

Hetven...

70 éve, 1945. január 27-én a szovjet Vörös Hadsereg katonái szabadították fel az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.
70 éve halt meg Szerb Antal - „Természetes halált halt ő is – természetesen agyon­verték.” Sorsát ebben a tömör és megdöbbentő mondatban összegezte anno Bächer Iván író.
2015. január 25.Tovább »

70 évvel ezelőtt mi is felszabadultunk a gettóból

A budapesti gettó felszabadulásának 70. évfordulójára – Dr. Verő Tamás rabbi beszéde, amely 2014. január 18-án vasárnap hangzott el a Dohány utcai zsinagógában megrendezett megemlékezésen.
2015. január 24.Tovább »

Különleges interjú

Megjelent munkatársunknak, a MEASZ Évkönyvek felelős szerkesztőjének, a Radnóti-díjas Bernáth Lászlónak "Beszélgetés a halott apámmal" - című új könyve.
2015. január 23.Tovább »

Elhunyt Andrassew Iván

62 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Andrassew Iván, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, a MEASZ Radnóti Miklós Antirasszista - díjasa. A Népszava az újságírót saját halottjának tekinti.
Szombaton 16 órakor a Szent István parkban, Fejtő Ferenc szobránál gyertyagyújtással emlékezünk meg Andrassew Ivánról.
2015. január 14.Tovább »

Emléknap lenne május 9.

Nyilvánítsa nemzeti emléknappá a kormány május 9-ét, a II. világháború befejezésének napját - javasolta még decemberben a MEASZ. A szervezet kérte, hogy a hitleri fasizmus fölötti győzelem 70. évfordulóján emlékezzenek azokra, akik életüket áldozva küzdöttek az akkori rendszer ellen. Lázár János erre közölte, hogy 2014-et a holokauszt 70 évfordulója alkalmából az áldozatok emlékévévé nyilvánították. Hanti Vilmos MEASZ-elnök szerint viszont az áldozatokat nem szabad "összemosni" az ellenállókkal.
2015. január 13.Tovább »

Tisztelgés az angyalföldi hős emléke előtt

2015. január 10-én születésének 114., halálának 70. évfordulóján koszorúzási ünnepséget tartott a Gidófalvy emlékbizottság a hős katonáról elnevezett utcában.
2015. január 11.Tovább »

Kispest 70 -- 1945 - 2015

Ma 70 éve, 1945. január 9-én fejeződtek be a II. világháború harcai Kispesten. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a Városház téren álló emlékműnél.
2015. január 9.Tovább »

Radnóti-díj ’15

A 15. Radnóti- díjátadás a fővárosi Radnóti Művelődési Központban 2015. március 23-án 15.00 órától lesz. Támogatói jegyek 800 Ft-os áron válthatók, melyeket 2015. február 16-tól lehet átvenni. Támogatói jegyek előjegyezhetők a MEASZ központi titkárságának drótposta-címén: measz@upcmail.hu
2015. január 6.Tovább »

Antifasiszta újévi üdvözlet

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) elnöke és a szervezet főtitkára az új esztendő alkalmából üdvözletét küldte a FIR tagszervezeteinek és tagjainak.
2015. január 4.Tovább »

Május 8. a felszabadulás – május 9. a győzelem napja

70 évvel ezelőtt, 1945. május 8-án 9-én az emberiség megélte a német fasizmus végső katonai szétzúzását. Ezen dátumok jelzik a győzelmet az embertelen hitleri fasizmus rendszere felett, amely a perifériára szorította, üldözte és bebörtönözte a politikai ellenfeleit és a másként gondolkodókat, a zsidókat, cigányokat, szlávokat faji alapon milliószámra legyilkolta, megszállta az európai államokat, s a világ más országainak és népeinek háborút, megszállást, pusztítást hozott. A birodalmi uralom megteremtését és a Szovjetunió megsemmisítést tűzte ki célul, amelynek szomorú eredménye 55 milliónyi emberáldozat volt.
2015. január 4.Tovább »

Az ENSZ határozatról – a FIR az európai kormányokhoz fordul

Az ENSZ harmadik bizottsága november 26-án ülésezett New Yorkban és számos szöveget fogadott el, hogy azokat még karácsony előtt a Közgyűlés elé terjesszenek.
2014. december 26.Tovább »

Bajcsy-Zsilinszky Endre 1886-1944

Éppen hetven éve végezték ki Sopronkőhidán. Nyirő József segítségével.
2014. december 26.Tovább »

Az Ellenállók Nemzetközi Szervezete (FIR) köszönetet mond az Egyesült Nemzetek Szervezetének

Az ENSZ Közgyűlése még karácsony előtt, december közepén határozatot fogadott el, amely a nácizmus dicsőítése, a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet elleni küzdelem jegyében világméretű konkrét akciók megtételére szólít fel. Az ENSZ elítéli a fasiszta bűnök és bűnös szervezetek rehabilitációjának minden formáját.
2014. december 26.Tovább »

Bajcsy-Zsilinszky Endre 1944. XII. 24. - 2014. XII. 24.

"Bajcsy-Zsilinszky Endre kivégzése közönséges gyilkosság volt minden törvényes alap nélkül." (Sulyok Dezső)
2014. december 23.Tovább »

Rákoshegy - 70

December 18-án bensőséges megemlékezést szervezett a MEASZ Rákoshegy felszabadulásának 70. évfordulóján. Sokak által ismeretes, hogy a II. világháborúban Rákoshegy volt az egyetlen olyan település, amely saját magát szabadította fel. Minden évben egy maroknyi csapat gyűlik össze a rákoshegyi pártház (volt nyilasház) oldalában elhelyezett emléktáblánál, ahol a nyilas rémuralom felett aratott győzelemre, valamint az ott életüket vesztett antifasiszta ellenállókra, bajtársakra emlékeznek.
2014. december 22.Tovább »

Ipolyság 70 éve szabadult fel

A szlovákiai Ipolyság hetven esztendeje szabadult föl a fasizmus alól. Ez alkalomból a múlt hétvégén került megnyitásra a helyi városházán az "Európai ellenállás" - címet viselő nemzetközi antifasiszta vándorkiállítás.
2014. december 15.Tovább »

Egy elfelejtett évforduló

Az 1941. augusztus 27-29-én Kamenyec-Podolszkijban lezajlott tömeggyilkosság jelentős mértékben a korabeli magyar vezetés bűne volt. Egy, a kormány által nemrég magas beosztásba emelt jobboldali beállítottságú történész mindössze „idegenrendészeti” akciónak titulálta ezt a genocídiumot.
2014. december 7.Tovább »

70. évforduló felé...


http://www.youtube.com/watch?v=g1lAHHvXhCc

„A történelem sok részlete vitatható, de van egy dolog, amit Magyarországon nem szeretnénk vitatni. Magyarország a Szovjetunió és a vörös hadsereg segítségével szabadult meg a fasizmustól 60 évvel ezelőtt. Ezért köszönettel és hálával fog tartozni mindig. Sohasem fogjuk megengedni, hogy ez a kérdés kisstílű viták tárgya legyen.”

(Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke
a 2005-ös moszkvai sajtóértekezleten)
2014. december 2.Tovább »

Még csak 70 éve volt

A napokban, amikor minden héten egy újabb gyertya jelzi az advent, az eljövetel reményét a megváltó megszületésében, és mindennap meggyújtunk egy-egy hanuka gyertyát, hirdetve az úr dicsőségét. Az elmúló év a 70 évvel ezelőtti borzalmakra emlékezésé is lett volna, ha a hatalom nem gondolta volna, hogy a múlt is az övé.
2014. december 6.Tovább »

Felhívás a magyar kormányhoz

Magyarország fasizmus alóli felszabadulása 70. évfordulójának közeledtével a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a feléledt újfasiszta, rasszista és kirekesztő megnyilvánulásokkal szembeni hatékonyabb fellépésnek és e téren a progresszív nemzeti elkötelezettség előmozdításának sürgető igényével fordul a magyar kormányhoz.
2014. december 3.Tovább »

Bernáth László: Ostrom és felszabadulás

Akik 1945 tavaszán Budapesten éltek, rendszerint a szovjet csa-
patok bevonulását (győzelmét), mint időhatárt, az „ostrom utáni”
kifejezéssel emlegették. A „felszabadulás” mint olyan nem
nagyon került elő. Ami sok szempontból érthető. Ezrek, ha nem
tízezrek számára korábbi egzisztenciájuk elvesztését jelentette
ez az új korszak. Mások számára az üzlet vagy még sokkal
nagyobb tulajdon elvesztését hozta magával. (Nem beszélve a
háborús bűnösök félelmeiről.)
2014. december 2.Tovább »

Erőszak, kiszolgáltatottság, embertelen törvények – Hétfőn jelenik meg Fanni naplója

Gyarmati Fanni egyetlen interjút adott a Népszabadságnak 1962. január 21-én, abban azt mondta többi között, hogy „a fasizmus elnyelte az életünket”.
2014. december 1.Tovább »

Felejtünk

Nem véletlenül mondják, hogy a magyar szalmaláng nemzet. Eleinte nagy a lelkesedés vagy a felháborodás. Aztán mindkettő szép lassan - de annál biztosabban sajnos - egy idő után lecsendesül, elül.
2014. december 1.Tovább »

Budapest ostromkalauz 1944-1945

A „Budapest ostromkalauz 1944-1945” egy rendhagyó útikönyv nem csak budapestieknek. Mindazok számára ajánlott, akiket érdekel a főváros 70 évvel ezelőtti ostroma, szeretne többet tudni, hogy egy adott utcában mi történt az ostrom során, ugyanakkor nem szeretne napi jelentéseket és statisztikákat böngészni mindezek kiderítéséhez. Mindezek mellett még számos érdekesség olvasható az ostromról, ami kimaradt más feldolgozásokból. Legyen Ön is helyben turista, ismerje meg Budapest múltját 1944-45-ben!
2014. november 28.Tovább »

Elfeledésre ítélt ünnepek

Nevezetes évfordulók mellett megyünk el közönyösen, ha a hatalomnak ez áll érdekében.
2014. november 21.Tovább »

A FIR nyilatkozata a jeruzsálemi zsinagóga elleni támadásról Berlin 2014. 11.18.

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) – Antifasiszták Szövetsége, amely a fasizmus ellen harcoló egykori partizánokat, ellenállókat, a Hitler-ellenes koalíció tagjait, a náci rezsim áldozatait és a mai antifasiszta generációkat fogja össze egy ernyőszervezetben, mély szomorúsággal fogadta az egyik jeruzsálemi zsinagóga ellen elkövetett támadásról szóló híreket.
2014. november 19.Tovább »

MEASZ - XIII. kerület

Új elnököt választott a MEASZ XIII. kerületi szervezete november 17-én.
A tavasszal elhunyt Dr. Rudnyánszky Pál utódjául Kronstein Istvánt választották meg a tagok egyhangúan. A fiatalítás lehetőségeiről Csata Zsuzsa képviselő adott tájékoztatást.
2014. november 18.Tovább »

A reményét vesztett ember

Abban az évben, 1924-ben, tehát éppen kilencven esztendeje hunyt el a súlyos tüdőbetegségben szenvedő író, Franz Kafka, s jelent meg Kosztolányi Dezső A bús férfi panaszai című kötete. Ennek egyik egységében olvasható: "Beírtak engem mindenféle Könyvbe - és minden módon számon tartanak. - Porzó-szagú, sötét hivatalokban - énrólam is szól egy agg-szürke lap. - Ó, fogcsikorgatás. Ó, megalázás, - hogy rab vagyok és nem vagyok szabad. - Nem az enyém már a kezem, a lábam, - és a fejem, az is csak egy adat. - Jobb volna élni messze sivatagban, - vagy lenn rohadni, zsíros föld alatt, - mivel beírtak mindenféle Könyvbe - és minden módon számon tartanak."
2014. november 15.Tovább »

Közelkép - Ajándékba kapott élet

Amióta Anna Frank drámai naplója előkerült, mintha divattá lett volna fiatal holokauszt túlélő lányok naplószerű beszámolója a lágeréletről. Ami érthető, legfeljebb megtévesztő egy kicsit – mint a most megjelent Ajándékba kaptam az életem című kötet esetében.
2014. november 15.Tovább »

Moszkva: Tiltás alatt a horogkereszt

A hatóságok hamarosan nemcsak azokat büntethetik, akik náci jelvényeket tesznek közszemlére, de azokat is, akik engedélyezik a második világháború éveiben a fasisztákkal együttműködő szervezetek szimbólumainak használatát.
A címereket, jelvényeket és zászlókat közszemlére bocsátó szabályszegőket 15 napos elzárásra vagy egytől két és félezer rubelig terjedő összegű büntetéssel sújthatják, a beosztásban lévő személyekre a büntetés egytől ötezer rubelig terjed, a jogi személyekre pedig tíztől százezer rubel lehet a bírság.
2014. november 10.Tovább »

És Fanni várna szőkén

Radnóti Miklós jegyében vár ránk ez a még hátralévő őszutó. Minden rá emlékeztet. Rendszerint étkezés közben hallgatom a rádiót, öt kurta perc a hírekre, utána átkapcsolás zenei adóra, a szüntelenül gyűlölködő politizálás elviselhetetlen. Témaváltás közben közli a bemondó, hogy holnap, november 9.-én lesz kerek hetven éve, hogy Abdán, Murányi Ede magyar királyi honvéd alezredes, a hóhér parancsára a Tálas András hadapród őrmester vezette 12 tagú különítmény sortűzzel kivégezte Radnóti Miklós költőt és társait.
2014. november 10.Tovább »

70 esztendeje ölték meg Radnóti Miklóst


"Ó, költő, tisztán élj te most,
mint a széljárta havasok
lakói és oly bűntelen,
mint jámbor, régi képeken
pöttömnyi gyermek Jézusok.

S oly keményen is, mint a sok
sebtől vérző, nagy farkasok."
2014. november 7.Tovább »

Felavatták az új Radnóti-szobrot Abdán

2014. november 7-én felavatták a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti Miklós-szobor részletekig hű mását. Melocco Miklós, a szobor Kossuth-díjas alkotója az ünnepségen elmondta, hogy a szobor eredetijét 1980-ban állították fel; az alkotásban –az özvegy hozzájárulásával – a fiatal költőt örökítette meg.
2014. november 7.Tovább »

Segítsd a magyar antifasisztákat!

„Írok azért, s úgy élek e kerge világ közepén, mint
ott az a tölgy él; tudja, kivágják, s rajta fehérlik
bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog irtani holnap
már a favágó, - várja, de addig is új levelet hajt.”
(Radnóti Miklós)
2014. november 5.Tovább »

Hegyi Gyula: Hóman és Horthy

Az egyik bíróságon megkezdődött Hóman Bálint rehabilitációs eljárása. A kezdeményezők az 1946-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt történész-politikus erkölcsi és büntetőjogi felmentését szeretnék elérni. Az egyre erősebb jobboldali közhangulatot és a történelem-hamisítást ismerve talán nem is eredménytelenül.
2014. november 5.Tovább »

Közelkép - Szoborsorsok

„Tarkólövés- így végzed hát te is -/ súgtam magamnak”. Az abdai tömegsírból, Radnóti Miklós viharkabátjából előkerült Bori noteszből való ez a vers, amelyikben halál pontosan megjósolja saját halálát. Azt már semmiféle költői képzelet nem vizionálhatta, hogy mi történik majd a szobrával, amit agyonlövetése helyszínén állították fel.
2014. november 5.Tovább »

FIR - megemlékezés Athén külvárosában

Az elmúlt hétvégén a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) Végrehajtó Bizottsága Hanti Vilmos FIR-MEASZ-elnök vezetésével megemlékezést tartott Athén külvárosában, Haidariban, ahol a náci németek által leghírhedtebb koncentrációs tábor működött.
Hanti emlékező gondolatai közt megjegyezte, hogy a FIR holokausztra emlékezése újabb állomásához érkezett Haidariban, az egykori hírhedt tábor helyszínére, ahol fasiszta rendszer a görög embereket sem kímélte.
A tábor egy éves működése alatt - 1944. szeptemberéig - 21 ezer ember haladt át rajta,
főleg zsidók, olasz hadifoglyok és a nácikkal szembeszálló görög politikai foglyok.
(Képünkön: FIR-es főhajtók a tábor egykori 15-ös blockjánál, ahol 2 ezer embert végeztek ki a vészterhes időkben.)


2014. november 3.Tovább »

Részvét

A FIR elnökének és főtitkárának részvétnyilvánítása a WVF-nek, Mohammed Benjelloun főtitkár Úrnak Datuk Abdul Hamid Ibrahim elnök elhunyta miatt.
2014. október 27.Tovább »

Antifasiszta tüntetést tartottak Újvidéken

Mintegy 1500 újvidéki és más településekről érkezett polgár, továbbá civil szervezetek aktivistái vettek részt csütörtökön az Újvidéken megtartott nagy antifasiszta tüntetésen, amelynek fő üzenete szerint „egy ország többségi nemzete felelős a kisebbségért, és meg kell őket védenie”.
2014. október 26.Tovább »

Elhunyt Abdul Hamid Ibrahim, a Veteránharcosok Világszövetsége elnöke

Távozása nagy veszteség a nemzetközi veterán közösségnek.
Az alábbiakban Mohammed Benjelloun főtitkár Úr levelét, nekrológját, valamint Abdul Hamid Ibrahim 2005. évi, magyarországi látogatásáról készült fotóinkat adjuk közre:
2014. október 25.Tovább »

Megemlékeztünk ’56 zsidó hőseiről és áldozatairól

Dávid-csillag formájú nemzeti színű virágkoszorút helyezett el közösen a MAZSISZEM képviseletében Rosenfeld Dániel Imre elnök, és Hanti Vilmos a MEASZ elnöke 2014. október 23-án, délelőtt a budapesti Rózsák terén.
2014. október 25.Tovább »

Belgrád felszabadulása 70. évfordulója ünnepségén jelenlévő külföldiek nyilatkozata

Mi, a Veteránok Világszövetsége (WVF), az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) és a Hitler-ellenes koalíció néhány országa nemzeti veteránszervezeteinek képviselői kifejezzük köszönetünket a Szerb Nemzeti Felszabadító Háború Veterán Szervezetének, a SUBNOR-nak, a hatóságoknak és a szerb népnek Belgrád második világháborús fasiszta megszállása alóli felszabadulása 70. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre szóló meghívásért.
2014. október 24.Tovább »

"Úgy éltem életem..."

"Nem csupán a költőről van szó, hanem az emberről, aki egy zavaros időszakban a helyét keresi, bizonyítva magának és a környezetnek saját létét egészen addig, amíg a történelem át nem csap a feje felett. Elveszíti sorsa irányítását és csak a remény az, ami megmentheti őt a teljes pusztulástól, de az sem segít, csak a vers, ami örökéletűvé teszi lelkét, emberségét és művészetét. Ebből a küzdelemből örök alkotások születtek, melyeknek üzenete érvényes a mai napig."
2014. október 21.Tovább »

In memoriam...

Az "Antifasiszta Szerveződés" képviselői a Szabadság téri "borzalom"-emlékműnél emlékeztek Váradi András "igazmondó juhászra" temetése idején azokkal, akik nem tudtak elmenni az etyeki temetőbe a végső búcsúzásra.
Az eseményen Hanti Vilmos a MEASZ, Kaviczky Barbara a Hét Olajfa Egyesület nevében méltatta annak az embernek a hősiességét, aki szembe mert menni mai hatalmasságokkal.
2014. október 21.Tovább »

Dr. Lányi Györgyre emlékezünk

A MEASZ emlékezik Dr. Lányi György vasdiplomás mezőgazdászra, Aranytollas újságíróra, ny. főszerkesztőre, a MEASZ egykori aktivistájára, aki egy éve hunyt el.
Gyuri bácsi egyetemi tanár volt, egész életének munkássága bizonyítja tenni- és tanítani vágyását. Rengeteg sok cikkben, könyvben és egyéb publikációkban próbálta hatalmas tudását embernek átadni.
2014. október 16.Tovább »

Deportált ellenállónak állított emléket a Société Réaliste francia–magyar művészpárosa

Emlékműállítás és emlékezetpolitikai gesztus magyar közreműködéssel Párizs 10. kerületében. Irigykedjünk vagy tanuljunk?
2014. október 15.Tovább »

Megkezdődött Hóman Bálint perújítási eljárása

Ez év október 6-án, megkezdődött Hóman Bálint perújítási eljárása a Fővárosi Törvényszéken, az egykori minisztert 1946-ban ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre, 1950-ben meghalt. Hóman a Gömbös-és Darányi-kormányban, majd a Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányban volt vallás-és közoktatásügyi miniszter és tárca nélküli miniszter az Imrédy-kormányban.
2014. október 15.Tovább »

Megismerni és felismerni – Embermentő magyarok üzenete

„Megismerni és felismerni” – Embermentő magyarok üzenete a 21. századnak címmel szervez konferenciát a Tom Lantos Intézet és a Külügyi és Külgazdasági Intézet, 2014. október 30-án (csütörtök), 9:00 órától.
2014. október 13.Tovább »

Hetven éve szabadult fel Szabadka a fasiszta elnyomás alól

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy Szabadkán az antifasiszta mozgalom résztvevői egyformák voltak, tekintet nélkül különböző vallási, nemzeti hovatartozásukra, az iskolai végzettségükre vagy társadalmi helyzetükre, hiszen mindannyian a szabadságért harcoltak. Közösségként az a kötelességünk, hogy büszkén emlékezzünk erre a dátumra, hogy elhelyezzük a koszorúkat és megadjuk a tiszteletet mindazoknak, akik életüket adták az antifasiszta eszmékért..."
2014. október 13.Tovább »

Pataki István emlékezete

Az 1944 novemberében letartóztatott, majd 1944 karácsonyán harminc évesen Sopronkőhidán kivégzett kőbányai születésű munkás, a magyar antifasiszta ellenállás igen kevés tevékeny résztvevője közé tartozó Pataki Istvánra emlékeztettek 2014. október 3-án demokratikus ellenzéki szerveztek Kőbányán, Pataki mellszobránál. Az emlékművet tavaly a helyi önkormányzat száműzte Kőbánya központjából.
2014. október 5.Tovább »

A fajvédő kongresszusról

1. Orbán miniszterelnöknek 11 civil szervezet írt levelet augusztus 15-én, kérve azt, hogy a parlamenti kétharmadával tiltsa be a Budapestre tervezett fajvédő kongresszust.
2. Ma, szeptember 29-én a postán átvettem a levelünkre küldött államtitkári választ. Megdöbbentő a válaszban, hogy szinte hivalkodó részleteséggel tájékoztat a "neonáci vendégeknek otthont adó" budapesti konferenciáról, de nem válaszol arra, hogy betiltják-e az eseményt vagy sem. Indirekt módon kivehető a levélből, hogy nem.
3. Az államtitkári levél elküldése után szeptember 28-án értesülhettünk arról, hogy Orbán mégiscsak betiltja a fajvédő kongresszust. Erre utasította Pintér belügyminisztert.
4. Orbán miniszterelnök vélhetően a választások küszöbén a dagadó botrányt igyekszik a tiltással mérsékelni, de jellemző az államtitkári levél stílusára, hogy október 12-e után hasonló levelekre, intézkedésekre - nem intézkedésekre lehet számítani.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke
2014. szeptember 29.Tovább »

Eredményes volt a másfél hónappal ezelőtti közös antifasiszta tiltakozásunk

Eredményes volt a másfél hónappal ezelőtti közös antifasiszta tiltakozásunk.
Utasította Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközzel akadályozza meg a nemzetközi fajvédő konferencia magyarországi megtartását, a szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője vasárnap.
2014. szeptember 28.Tovább »

Kiállításmegnyitónkról

Elsőként Magyarországon a XIII. kerületben az EU Parlamenti bemutató után nyílt meg tegnap, szeptember 23-án az Európai ellenállás - kiállítás.
2014. szeptember 24.Tovább »

MEASZ-emléktábla – Larnaka

Történelembarátok számára is kevésbé ismert, hogy a Holokauszt több tízezer túlélőjét - akik a háború után Palesztinába akartak jutni - a brit hatóságok elfogták és évekig ciprusi internálótáborokban tartották fogva. A történet jól végződött: Izrael állam megalakulása után az internáltak – köztük számos magyar zsidó - célba értek.
2014. szeptember 22.Tovább »

Bernáth László: Közelkép - Az elfelejtett Rosenberg

Valószínűleg a háború után született antifasiszta nemzedék tagjai közül sokan nem is ismerik Alfred Rosenberg nevét. Hitler, Göbbels, Gőring, Himmler közismertek, de Rosenberg alig. Pedig nem kis szerepe volt a náci Németország történetében. Most talán változik a helyzet, mert tavaly Amerikában előkerült az addig elveszettnek hitt naplója.
2014. szeptember 22.Tovább »

Cipruson, az Exodus nyomában

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke szeptember első felében a ciprusi Larnakában emléktáblát nyújtott át Sneor Levitinnek, a helyi zsidó hitközség rabbijának. A tábla azokra a zsidókra - köztük magyar zsidókra - emlékeztet, akik a második világháború után Palesztinába akartak eljutni, ám akiket az akkori mandátumterület brit urai elfogtak és ciprusi internálótáborokban tartottak fogva.
2014. szeptember 20.Tovább »

"Törekedjetek az igazságra"

"A politika sok meglepő fordulattal szolgált az utóbbi időben. Fenyegető turul-szobrok, történelemhamisító arkangyal-szobor, Rongyos Gárda-rehabilitáció... Sorolhatjuk a botrányokat.
Nem tudjuk, legfeljebb sejtjük, mi a történet célja, miért kell tankönyvszinten is megerősíteni ezerszer megcáfolt, alaptalan vádakat. Miért nem követünk inkább egy Jézus nevű názáreti rabbit? Ő azt tanította: "törekedjetek az igazságra, és az igazság szabaddá tesz titeket".
2014. szeptember 20.Tovább »

Nem nyomoznak a Duna-parti cipők miatt

Cáfolta a Népszavának a rendőrség, hogy nyomoznának a Dunába lőtt magyar zsidóknak emléket állító szoborcsoport egyes darabjainak ellopása kapcsán: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint feljelentés továbbra sem érkezett a bronz cipők eltűnése miatt. Sőt, válaszukban gyakorlatilag arra utaltak, hogy félreértés lehet minden sajtóinformáció, amely egy újabb lopást feltételez.
2014. szeptember 17.Tovább »

Hanti Vilmos búcsúbeszéde Dr. Sárközi Sándor temetésén

Hanti Vilmos a MEASZ és a FIR elnöke búcsúbeszéde Dr. Sárközi Sándor
nyugállományú vezérőrnagy, a MEASZ korábbi elnöke temetésén (Farkasrét,
2014. szeptember 16.)
2014. szeptember 16.Tovább »

Sárközi Sándor Elnök Úr búcsúztatása

Sárközi Sándor nyugállományú vezérőrnagy, a MEASZ tiszteletbeli elnöke hosszantartó, súlyos betegség következtében elhunyt.
Búcsúztatására katonai tiszteletadás mellett 2014. szeptember 16-án,
13.00 órakor a Farkasréti temető Makovecz termében kerül sor.
2014. szeptember 13.Tovább »

"Isten görbe vonalakkal ír egyenesen"

Nehéz, ha nem éppen lehetetlen vitatkozni azzal az állásponttal, amely szerint a huszadik század Amerika évszázada volt. Talán nem kerekítem le túlságosan John Lukacs "A huszadik század rövid története" című, nemrégiben megjelent kötetének legfőbb üzenetét, ha erre a mondatra szűkítem le a mondanivaló lényegét. (Annyiban pontatlan a kijelentés, hogy Amerika alatt az Egyesült Államokat kell érteni, ami mellett szükségtelen nyomatékosítani, hogy nem történelmi fejtegetésbe csomagolt marketing szakkönyv tételmondata az idézett megállapítás.) A tények - amelyek még mindig makacs dolgok - Amerika mellett szólnak.
2014. szeptember 13.Tovább »

Átszabatták a külügyi bizottság nyilaskeresztes logóját

Az Európai Parlament külügyi bizottságának korábbi logója feltűnően hasonlított egy nyilaskeresztre. Az EUrologus csütörtökön szólt, keddre már le is cserélték.
2014. szeptember 13.Tovább »

Legyen béke!

Volt szovjet katonai foglyok az ukránok és oroszok közötti megbékélést
szorgalmazó felhívása:
2014. szeptember 9.Tovább »

Fejtő Ferenc humánuma, politikai tudása, megkérdőjelezhetetlen liberalizmusa mindig irányt mutatott

Fejtő Ferenc humánuma, politikai tudása, megkérdőjelezhetetlen liberalizmusa mindig irányt mutatott - mondta Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész a 105 éve született történész, újságíró, Kelet-Európa szakértő, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője szobránál a budapesti Szent István parkban. Konok legkedvesebb atyai barátjára emlékezett a XIII. kerületi szobornál. A főhajtáson a MEASZ vezetéséből és tagságából is többen részt vettek.
2014. szeptember 1.Tovább »

Szabadság tér: Vasárnaponként újrakezdik

Diktatórikus államhatalom kiépítésének határához érkezett Magyarország – állapította meg Hanti Vilmos, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége)
vezetője vasárnap a Szabadság téren.
2014. szeptember 1.Tovább »

Hollandia, Apeldoorn, 2014. augusztus 29. - Hanti Vilmosnak, a FIR és a MEASZ elnökének beszéde

"A plurális demokrácia fontos kelléke a demokratikus kontroll. Ma ennek hiányáról Magyarországon lényegesen többet beszélünk. Arról, amikor egy hatalom mindenhatóvá válik, nem érvényesül életében a fékek és egyensúlyok egysége. Az ilyen hatalom mindent meg tud tenni polgárainak a rovására, az kiiratkozik a világ humanista köreiből. Sajnálatosan Magyarországon a jelenlegi kormány anyagilag és egyéb módon a szélsőjobbot támogatja, a szélsőjobb kottájából játszik, ezzel szítja a gyűlöletet a zsidók, a cigányok és általában a kisebbségek ellen. Olyan egykori személyeket állít példának a fiatalok elé, akik antiszemiták voltak, s a szélsőjobb pártjában ténykedtek."
2014. augusztus 29.Tovább »

10 civil szervezet augusztus 15-én kelt levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz

"Tisztelettel kéri Miniszterelnök Úrtól kilenc hazai és két nemzetközi antifasiszta szervezet, hogy kormánya kétharmados többségével akadályozza meg, hogy a világ szélsőjobbjának képviselői - jobb híján - Magyarországra jöjjenek, s ezzel szeretett hazánk a világ szemétdombjává váljék."
2014. augusztus 22.Tovább »

Meghívó a II. világháború kitörése évfordulója előestéjére

A II. világháború kitörése évfordulója előestéjén tiltakozunk a szélsőjobbra érkező orbáni politika ellen az "Orbáni borzalom emlékművénél". Gyere el te is!
2014. augusztus 22.Tovább »

A MEASZ is kiáll a Népszava mellett

Új fejezet kezdődött a Népszava és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének életében.
2014. augusztus 19.Tovább »

Ilan Mor: kötelességünk és jogunk megvédeni magunkat

Izrael budapesti nagykövete szerint országa nem háborúzik a palesztin nép ellen, az iszlám vallással, csakis az Iszlám Dzsihád, a Hamász, a terror ellen veszi fel a harcot. "Mi vagyunk az áldozat" – jelentette ki Ilan Mor hétfőn Debrecenben, a város főterén rendezett, Békét a világnak, békét Izraelnek! címmel meghirdetett demonstráción.
2014. augusztus 12.Tovább »

Hetven éve volt a „partizánok nyara“

A fasiszta csapatoknak a keleti frontról törénő visszavonulásával és a második front megnyitásával, a nyugati szövetségesek 1944 nyarán történt normandiai partra szállásával egyre láthatóbbá vált a katonai vereség. Ebben az időben a megszállt területeken a partizánharc szemmel láthatóan megélénkült. Varsóban megkezdődött a honi hadsereg felkelése. Franciaországban az ellenállás harcosai augusztus 23-án felszabadították Párizst. Az 1944. auguisztus 28-án kezdődött hősies szlovák nemzeti felkeléssel (SZNF) a délkeleti frontszakaszon egy további próbálkozás történt arra, hogy egy saját hazát a fasiszta megszálló erők alól felszabadítsanak. A szlovák Nemzet Tanács soraiba, amely a Ján Golián vezette katonai parancsnokság alatt állt, mintegy 18 ezer partizán tartozott.
2014. augusztus 12.Tovább »

A szélsőjobbos konferencia lemondására szólít fel az Együtt-PM

Az Együtt-PM felszólítja a Jobbikot, hogy a párt mondja le az október elejére szervezett szélsőjobboldali budapesti konferenciát, mert azzal "szégyent hoz Magyarországra", és nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
2014. augusztus 7.Tovább »

Végső búcsú Kiss Pétertől


Kiss Péter végső búcsúztatására augusztus 15-én, pénteken, 16 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben kerül sor.

A köztiszteletben álló politikust, az MSZP alapító tagját, a MEASZ Radnóti-díjasát az Országgyűlés, a Magyar Szocialista Párt és a XIII. kerületi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Emlékét tisztelettel és kegyelettel őrizzük.
2014. augusztus 5.Tovább »

Tiltakozunk a magyarországi cigány holokauszt kormányzati tagadása ellen!

Balogh Zoltán miniszter a kormány képviseletében minapi kijelentésében lényegében tagadta a magyarországi cigányok holokausztját. Ezzel a miniszter megsértette a valóban keresztény, illetve a humanista embereket. E miatt tiltakozunk, s a Magyar Kormányt vagy legalább a minisztert lemondásra szólítjuk föl.
2014. augusztus 5.Tovább »

Ilan Mor: Izrael olyan ellenség ellen küzd, ami nem Teréz anya

"...a háború nem egyféle piknik, és Izrael egy olyan ellenség ellen küzd, amely nem Teréz anya, hanem neonáci, neonáci palesztinok, kegyetlenek..."
2014. július 31.Tovább »

A MEASZ tiltakozik az MTI újfasiszta eseményt közrebocsátó híre ellen!

Az MTI az alábbi hírt és csatolt képet közölte az Önkormányzati Sajtószolgálat hírei között. A MEASZ tiltakozik az MTI újfasiszta eseményt közrebocsátó híre ellen! :
2014. július 31.Tovább »

Kiss Péterre emlékezünk - Kiss Péter beszéde 2003. május 8-án, a MEASZ parlamenti rendezvényén

"Mi, akik tudjuk, hogy mennyit tűrhet egy erős demokrácia és hol kell megálljt parancsolni. Akik tudjuk, hogy a fejekben jelentkező bajokat, a fejekben kell orvosolni. A tudatlanságot tudással, a kirekesztést befogadással, a gyűlölet beszédet az értelem szavával kell elhallgattatni..."
2014. július 30.Tovább »

Kiss Péterre emlékezünk

Kiss Péter személyében a MEASZ Radnóti Miklós Antirasszista -díjasától és a MEASZ Bajcsy - Zsilinszky Emlékbizottsága tagjától is búcsúzunk!
A MEASZ Elnöksége őszinte részvétét fejezi ki Kiss Péter Családjának!

2014. július 30.Tovább »

Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten

Izrael melletti szimpátiatüntetést tartottak vasárnap délután a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményen felszólalt Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.
2014. július 27.Tovább »

Az antifasizmust nem lehet múlt időbe tenni!

1944 július 27-én csendőrök végeztek az antifasiszta ellenálló Ságvári Endrével. Az ő emlékére jött össze 70 évvel az események után pár tucat megemlékező, a szónokok közt felszólalt Galba-Deák Ádám a Balpárt elnöke is. Alábbiakban az ő beszédét olvashatjuk. Szerkesztőségünk sietve szeretné leszögezni, hogy nem érti, miért van az, hogy Európa-szerte az antifasiszta ellenállókat nemzeti hősként kezelik és úgy tekint rájuk a hálás utókor – kivéve nálunk. Az égető kérdésekre szeretnénk minél előbb válaszokat kapni.
2014. július 27.Tovább »

Ságvári - 70

2014. július 27.: a MEASZ a 70 éve meggyilkolt antifasiszta mártír, Ságvári Endre talán egyetlen ép emléktáblájánál tartott megemlékezést a MEASZ központjában.
2014. július 27.Tovább »

Eltemették dr. Rudnyánszky Pált

Csendesen, szűk családi, baráti körben temették el dr. Rudnyánszky Pál urat, a MEASZ XIII. kerületi szervezetének elnökét, akit néhány nappal 90. születésnapja előtt ragadott el a halál. A "Perlit magyar atyja" posztumusz kapta meg a "XIII. kerületért díj"-at.
2014. július 25.Tovább »

Gyalogos zarándoklaton a MEASZ elnöke

A Szent Jakab-út magyarországi, Budapest-Lébényi szakaszát gyalogolja végig nyolc nap alatt - Szent Jakab ünnepéig - egy kis zarándokcsapat, melynek tagja a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöke, Hanti Vilmos is.
2014. július 25.Tovább »

Helyére emelték a náci Németországot szimbolizáló birodalmi sast, valamint Gábrielt

Vasárnapra virradó éjjel a helyére emelték a náci Németországot szimbolizáló birodalmi sast, valamint a megszállt Magyarországot jelképező Gábriel arkangyal szobrát a Szabadság téren; a kormány emlékműve - mint felirata is hirdeti - az 1944. március 19-i német megszállás áldozatainak állít mementót. Az Átlátszó videója szerint a szobrokat szállító teherautót rendőrautók kísérték, a teret pedig több száz méteres körben, dupla kordonnal zárták le, az építési területet pedig a kordonon belül egy biztonsági cég emberei védték. Az akciót annyira sikerült titokban tartani, hogy végül nem volt kitől megvédeni a munkaterületet, pedig április óta folyamatosak a demonstrációk a Szabadság téren.
2014. július 20.Tovább »

Hogyan váltak egyszerű emberek a nácik kiszolgálóivá?

Ezúttal nemcsak az áldozatokról, hanem azokról is szól egy nagyszabású kiállítás a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban, akik együttműködtek a nácikkal és csatlósaikkal a zsidók elpusztításában, megalázásában és kifosztásában.
2014. július 18.Tovább »

Azonnal állítsák le a háborút Ukrajnában! Semmilyen tolerancia az újfasiszta erőkkel szemben!

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) arra szólítja fel a jelenlegi ukrán kormányt, hogy azonnal vessen véget a saját állampolgárai ellen Ukrajna keleti részében folyó polgárháborúnak.
2014. július 13.Tovább »

Hanti Vilmos a tegnapi DK-s tüntetésről

Egy tüntetés szervezői nem tudnak minden résztvevőért felelni. Ezért is fontos, hogy Gyurcsány Ferenc, mint a szervezők képviselője elhatárolódott az inzultustól.
Ezzel ezt a részt le is lehet zárni!
2014. július 13.Tovább »

Brüsszelben ülésezett a FIR Végrehajtó Bizottsága

Az elmúlt hét végén Brüsszelben tartotta a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) Végrehajtó Bizottsága (VB) ülését, amelynek a belga Veterán Intézet adott otthont. Tudósítónktól:
2014. július 12.Tovább »

70 éve történt: Magyarországra érkezett Raoul Wallenberg

Hetven éve, 1944. július 9-én érkezett Budapestre Raoul Wallenberg svéd diplomata, embermentő, akinek tevékenységére szerdán a fővárosban, az Osztrák Kulturális Fórum épületében emlékeztek.
2014. július 11.Tovább »

"Vajon hogyan jut el az emberiség időről időre egymás kiirtásának gondolatáig?"

Vajon hogyan jut el az emberiség időről időre egymás kiirtásának gondolatáig? Vajon milyen logika vezetett el hatmillió ember módszeres elpusztításához? – fogalmazott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke Bonyhádon, a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett, a helyi áldozatokra emlékező kiállítás megnyitóján és a Pasitka Mermann szobrászművész által tervezett holokauszt-emlékmű leleplezésén.
2014. július 7.Tovább »

A béke ellenségeink gyalázatos tette az izraeli fiatalok brutális meggyilkolása

"A béke útjába gördített súlyos akadályról van szó..."

Ferenc pápa, az ENSZ-főtitkár, Barack Obama, Angela Merkel és Magyarország is elítélte az izraeli tizenévesek meggyilkolását.
Valamennyien úgy ítélték meg, hogy a történtek veszélybe sodorják a békét a térségben.
A MEASZ elnöksége osztozik a családok és Izrael népének gyászában.
2014. július 1.Tovább »

A 141 éves múltra visszatekintő szociáldemokrata lap pénzügyi lehetőségei a végletekig beszűkültek

Olvasói segítségét kéri, mecénást, befektetőt keres, valamint ismeretlen tettes ellen feljelentést is készül tenni a Népszava, amelynek kiadóigazgatója és főszerkesztője nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 141 éves múltra visszatekintő szociáldemokrata napilap pénzügyi lehetőségei a végletekig beszűkültek: változatlan feltételek mellett csupán két hónapig biztosított a lap és annak mintegy 70 munkatársának jövője.
2014. június 24.Tovább »

Fasizmusok tegnap és ma

Ezzel a címmel rendezett nyilvános tanácskozást a MEASZ Nemzeti Tanácsa. A beszélgetésen egyszerre elemezték történetiségében a fasizmus jellemzőit, de az előadók azt is sorra vették, hogy milyen jelenségei vannak a napjainkban megnyilvánuló fasisztoid tendenciáknak. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke foglalta össze a tanácskozás legfontosabb gondolatait.
2014. június 24.Tovább »

A hős, akit elfelejtettek

Hogy valakit hősnek tekintünk-e vagy sem, az erősen függ attól, mi magunk mit gondolunk a cselekedetéről. Ha valaki embereket ment meg, azt nagy valószínűséggel hősnek gondoljuk. Akkor hát minek nevezzük azt, akinél a megmentettek száma ötven- és hetvenezer közé tehető?
2014. június 23.Tovább »

Tudunk dallal is protestálni

Beethoven Örömódáját énekelve tiltakoztak civilek szombat este a fővárosi Szabadság téren a német megszállás áldozatainak emlékére tervezett emlékmű ellen. Az Európai Unió hivatalos himnuszát Fischer Ádám karmester vezényelte. A Kossuth-díjas karmester arról beszélt, nem szabad hagyni, hogy az európai értékek elvesszenek és bírálta a "Horthy-rendszer rehabilitációját", amely szerinte mostanában tapasztalható. Emlékeztetett: Horthy alatt vezették be a zsidótörvényeket és akkor "kapott szárnyra" az irredentizmus is.
2014. június 22.Tovább »

Kispesti főhajtás

1944. június 30-án háromezer kispesti magyar állampolgárt hurcoltak el a biztos halálba, a megsemmisítésbe.
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Kispesti Szövetsége tisztelettel meghív minden kispesti állampolgárt, aki szívesen emlékezik velünk a 70 évvel ezelőtti tragikus eseményre.
Évek óta egy szent misével emlékezünk az elhurcoltak lelki üdvéért.
2014. június 18.Tovább »

Gyásznapi megemlékezés

Június 16-án, a Vértanúk terén Nagy Imre szobránál több civil szervezettel együtt hajtott fejet és koszorúzott a MEASZ nevében Hanti Vilmos elnök.
2014. június 16.Tovább »

Rohanunk a diktatúrába?

"Csókolom, tessék mondani, ott vagyunk már? Ez már a diktatúra? Már mindannyian szemek vagyunk a láncban?"
2014. június 13.Tovább »

Horthy-kép Kecskeméten...

A hatalom teljes gőzzel állítja vissza a Horthy-korszak szellemét...
2014. június 13.Tovább »

Mától újra áll Tisza István szobra a Kossuth téren...

„Ez a szobor-Tisza azoké, akiknek Kossuthja ott szédeleg márványban a tér másik sarkán. És akiknek Andrássy Gyulája díszmagyarban ott lovagol a képviselőház bejárata előtt. Csak még a Pekár Gyula Petőfije hiányzik és a Kornis Gyula erényprédikátor, esernyős Széchenyi Istvánja. Akkor együtt volnának szoborban nem ezek a nagyok, akik valójában mások voltak, hanem az a kor, amely díszmagyarral, forgathatatlan álkarddal és esernyővel tudja csak szimbolizálni a maga nagyjait, s velük azt a legszörnyűbb korszakát a fölséges magyar történelemnek, mely vakon, botorul és bűnösen megásta az ezeréves magyar birodalom sírját.”
(Vitéz Bajcsy-Zsilinszky Endre:
Tisza István szobra előtt. Szabadság, 1934. április 29.)


  Forrás: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

2014. június 9.Tovább »

Tiltakozás az emlékmű felépítése ellen

Június 6-án, a "D" DAY 70. évfordulóján 14 antifasiszta szellemiségű szervezet, közösség szervezett közös tüntetést a budapesti náci megszállási emlékmű építése ellen a Szabadság téren
2014. június 8.Tovább »

Nemzetközi bojkott-terv?

Magyarország venné át jövőre Nagy-Britanniától a holokauszt emlékezetéért felelős nemzetközi szervezet, az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) soros elnökségét, ám a szervezet 30 másik tagállama közül több is tiltakozik ez ellen - tudta meg a Népszava. Információink szerint a tagok az Orbán-kormány emlékezetpolitikája miatt és a Szabadság térre tervezett ’44-es német megszállási emlékmű okozta botrány hatására "torpedóznák" meg a magyar elnökséget.
2014. június 7.Tovább »

FIR-nyilatkozat

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége ( FIR), amely több mint hatvan éve ernyőszervezete az egykori ellenállók, partizánok, deportálták, a Hitler-ellenes koalíció soraiban harcolók, a náci rezsim üldözöttei és családtagjai egyesületekeinek, valamint 25 európai ország és Izrael antifasisztáinak, az oradour-i mészárlás 70. évfordulója alkalmából az alábbi nyilatkozatot tette közzé:
2014. június 4.Tovább »

MEASZ-zarándokút

A zsidó exodus nyomában - Ciprus, 2014. szept. 1-9.
2014. június 4.Tovább »

Hetven éve, hogy az antifasiszta ellenállás meghozta a békét

Június 6-án 70 éve, hogy az antifasiszta koalíció csapatai partra szálltak Európában, és megkezdődött a Normandiai csata, Európa felszabadítása. Majd egy évet kellett várni, de eljött.
Winston Churchill szavaival élve: „Ha az El-Alameinnél vívott csata volt a kezdet vége, akkor minden bizonnyal a D-Day, a partraszállás napja volt a vég kezdete.”
Meghívjuk az érdeklődő antifasisztákat, hogy a II. világháború jelentős hadművelete megkezdésének 70. évfordulóján közösen emlékezzünk arra, hogy az antifasiszta ellenállás meghozta a békét.

2014. június 4.Tovább »

Elmaradt a szoboravató, az ügyben nagy a titkolózás

A vitatott és nemzetközi botrányt kavart megszállási emlékműnek a hatályos kormányhatározat szerint múlt szombatra kellett volna elkészülnie, de az átadás késik és csak titkolózás veszi körül.
2014. június 2.Tovább »

A Radnóti Miklós Antirasszista Díjátadásról

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2014-ben 14. alkalommal adta át a Radnóti Miklós Antirasszista Díjakat. A nagy érdeklődéssel várt esemény az Antirasszista világnapon március 21-én került megrendezésre a Radnóti Miklós Művelődési Házban.
Az átadásáról készült film már megrendelhető DVD-n.
2014. június 2.Tovább »

Új könyv a bányászat ellenállóiról

Május 8-án jelent meg Dr. Horn János „EMLÉKEZ/Z/ÜNK az 1939 – 1945. évek bányászellenállóira című 79 oldalas könyve. A kötet a MEASZ központi elérhetőségén megrendelhető!
2014. május 28.Tovább »

Ne legyen erőszak!

„E szent helyről szólítok fel minden népet és közösséget, akik Ábrahámra tekintenek: senki se éljen vissza Isten nevével azzal, hogy erőszakhoz folyamodik” – jelentette ki Ferenc pápa hétfői jeruzsálemi látogatásának első színhelyén, a Templomhegyen.
2014. május 26.Tovább »

Kulka Jánosnak, a MEASZ Radnóti-Antirasszista díjasának nyílt levele a kormányfőhöz

Orbán Viktornak írt nyílt levelében Kulka János arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy határolódjon el nyilvánosan Kerényi Imrétől. A miniszterelnöki megbízott múlt hét szerdán az Új Színházban rendezett Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában arról beszélt, hogy a "szivárványos" dramaturgoktól és rendezőktől megszállt Színművészeti Egyetem helyett egy ellen-egyetemet kellene létrehozni, például a Ludovika épületében. "Fel kell venni a harcot a buzilobbyval." - mondta az egykori színházi rendező.
2014. május 26.Tovább »

A MEASZ és a Radnóti Miklós Antirasszista-díjasok Nyílt levele Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak

"Azok, akik Magyarországon nem tudják elfogadni a rasszizmust, a nácizmust, az antiszemitizmust, tudatosan lépnek fel a náci, a fasiszta gondolkodásmód ellen. Az így gondolkozók közül a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége az, amelyik fennállása óta következetesen fellép a nácizmus, a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen."
2014. május 22.Tovább »

A MEASZ tiltakozik az erzsébetvárosi újság történelemhamisítása miatt!

A tervezett szűkszavú helyreigazítás kevés. Az eredeti cikk tényekben helyes újraközlése lehetne kellő ellensúlyozása a gyalázatos „tévedésnek”.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke
2014. május 18.Tovább »

Ilan Mor: a holokauszt tagadása az antiszemitizmus egyik formája

A holokauszt tagadása az antiszemitizmus egyik formája – jelentette ki Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete szerdán Szegeden.
2014. május 18.Tovább »

A Győzelem Napjára emlékeztünk

A MEASZ május 9-én a II. világégés európai befejezésére, a Győzelem Napjára emlékezett koszorúzó ünnepséggel a 17. kerületben. Beszédet Szekeres István nyá. dandártábornok mondott.
"A MEASZ számára különösen jelentős ünnep az Európai Győzelem Napja. Büszkék vagyunk arra, hogy tagjaink között tudhattuk - bár ma már egyre kevesebben vannak - azokat a bátor honfitársainkat, akik politikai és fegyveres ellenállóként 22 országban szembeszálltak a fasiszta megszállókkal, illetve hazánkban harcoltak a magyar csatlósaikkal..."
2014. május 14.Tovább »

Koszorúzás a Szabadság téri hősi emlékműnél a Győzelem Napja alkalmából

2014. május 8-án az Orosz Föderáció és a Belarusz Köztársaság nagykövetsége koszorúzási ünnepséget szervezett a Szabadság téri Szovjet Hősi Emlékműnél. A tiszteletteljes rendezvényen a MEASZ is elhelyezte koszorúját.
Örök dicsőség az Európa és Magyarország szabadságáért elesett szovjet hősöknek!

"Május 9-e a Győzelem Napja. 1945 tavaszán, ezen a napon nem csupán a szovjet hadsereg győzedelmeskedett a fasiszta német hadsereg felett. Ezen a napon az emberiség aratott győzelmet a fasizmus felett. A fasizmust győzte le, amely el akart törölni mindent, ami emberi, ami jó.  A német fasizmus legyőzésében a legnagyobb terhet a Szovjetunió vállalta. Senki és semmi sem feledtetheti a sok millió szovjet hőst, akik életüket adták a háborúban."

2014. május 10.Tovább »

A Pásztor Istvánnal történtek „újnyilas, szélsőjobboldali provokáció”

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője „új nyilas, szélsőjobboldali provokációnak” nevezte a Pásztor Istvánnal kedden történteket és hangsúlyozta, az ezekhez hasonló esetek miatt nem tudják elfogadni azt Együtt-PM Jobbikkal szembeni vitára felhívó javaslatát. Ez az eset is azt mutatja, ugyanis, hogy egy ilyen vita „leköpéshez és lámpavasra akasztással való fenyegetéshez vezetne” – mondta Molnár Csaba.
2014. május 9.Tovább »

Hanti Vilmosnak, a FIR és a MEASZ elnökének beszéde - Latrun, Izrael, 2014. május 8.

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) és a Magyar Ellenálók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöke, Hanti Vilmos május 8-án beszédet mondott a latruni ellenállási emlékhelyen (Izrael) tartott ünnepségen, majd azt követően Jeruzsálemben, a jeruzsálemi „Har HaZikaron”-on (az Emlékezés hegyén) található Jad Vasem (יד ושם) Intézetben rendezett Győzelem Napi állami megemlékezésen koszorút helyezett el a Holokauszt áldozatainak és hőseinek emlékére, ahol felszólalt az izraeli kormány bevándorlási miniszterasszonya is. A koszorúzáson 31 ország nagykövetsége, valamint 17 civil szervezet képviseltette magát. Magyar állami delegáció nem vett részt a megemlékezésen...
2014. május 8.Tovább »

A FIR Béke Vándorfáklyája Izraelbe ér

A 63 éves FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége), amelynek Európában és Izraelben, 29 országban közel 50 tagszervezete működik, a béke fáklyáját szófiai kongresszusáról indította el, hogy 2015-re a Győzelem napjára Berlinbe jusson el.
A fáklya Bulgária, Macedónia, Szerbia, Magyarország, Olaszország után május 2-án Izraelbe érkezik.
2014. április 30.Tovább »

Napi kérdés: Meddig és milyen eszközökkel folytatható a tiltakozás az emlékmű ellen?

"Voltunk, vagyunk, leszünk. Maradunk a téren, a humánum nevében és eszközével a diktatúra ellen tiltakozunk."
Magyar Fruzsina, szervező
2014. április 30.Tovább »

Szabadság tér: beemelik a szobor elemeit

Megkezdték a Szabadság téren a ’44-es német megszállási emlékmű elemeinek felhelyezését a talapzatra. Szerda délelőtt ebben a munkásokat már semmi nem akadályozta, miután kedden a rendőrség eltávolította a munkaterületről a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevők tiltakozókat.
2014. április 30.Tovább »

Tíz éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz

Az európai közösség minden konfliktus ellenére a szabadság, a biztonság, a jogállamiság régiója.
2014. április 30.Tovább »

Ne korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást!

Józsefváros jegyzője hatósági segítséget nyújtott a Magyarország 1944-es német megszállására emlékeztető szobor építéséhez. Ez azt jelenti, hogy a Szabadság térre tervezett történelemhamisító emlékmű ellen tiltakozó civilekkel szemben az Orbán-kormány immár akár a karhatalmat is bevetheti.
2014. április 29.Tovább »

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége levele a berlini orosz nagykövetnek

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége, a FIR levelet küldött a berlini orosz nagykövetnek, amelyben tiltakozik a berlini állatkertnél emelt emlékmű eltávolításának felvetése ellen. A FIR levelének magyar fordítását közöljük:
2014. április 19.Tovább »

A MEASZ tiltakozik Radnóti-díjasa, Mécs Imre rendőrségi gyanúsítása ellen!

Mécs Imre, az 56-os forradalom hőse Magyarország egyik legfőbb lelkiismerete, határozottan kiáll a náci emlékmű építése ellen, kiáll az emberi jogokért, a demokráciáért.
2014. április 17.Tovább »

Elbúcsúztattuk a FIR béke vándor-fáklyáját Budapesten, a Szabadság téren

Húsvéthétfőn Magyarországról Olaszországba ér a béke-fáklya
2014. április 16.Tovább »

A FIR béke-fáklya magyarországi búcsúztatója

A 63 éves FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége), amelynek Európában és Izraelben, 29 országban közel 50 tagszervezete működik a béke fáklyáját szófiai kongresszusáról indította el, hogy 2015-re a Győzelem napjára Berlinbe jusson el. A fáklya Bulgária, Macedónia, Szerbia után március 29-én Szabadkáról Magyarországra érkezett. Bácsalmáson, Kalocsán, Budapesten járt, s a jövő héten Olaszországba ér.
2014. április 15.Tovább »

Helyi népszavazást kezdeményeznek

Az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak emlékműve felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást.
2014. április 10.Tovább »

VIRÁGGAL tiltakozzunk Virágvasárnapig az épülő náci emlékmű ellen!

Kelemen Ilona volt ma, április 9-én az első, aki virágot ültetett a náci emlékmű tervezett helyszínén.
Javaslom, hogy vasárnapig, amely a keresztények VIRÁGVASÁRNAPJA, borítsuk virágokkal a tervezett helyszínt. Ebben közreműködjék mindenki, aki békességet szeretne ebben az országban! Bízom benne, hogy a szeretet diadalát élhetjük meg mindnyájan, amikor nem az értelmetlen háborúskodást, hanem a megbékélést választjuk.
(A FIR - MEASZ elnöke: Hanti Vilmos)
2014. április 9.Tovább »

Heisler: Auschwitz rámpája ma már szimbolikus erejű

„E kiállított vagon nyersessége mindenki számára jelentse a sötét üresség emlékének és elmúlásának szomorú szimbolikáját” – fogalmazott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke Szabadkán, a magyarországi Élet Menete Alapítvány 63. vagonkiállításának megnyitóján, pénteken délelőtt. Alábbiakban az elhangzott beszédet olvashatják.
2014. április 6.Tovább »

Választás a MEASZ-ban

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége küldött-közgyűlése megválasztotta a MEASZ új elnökségét és Felügyelő Bizottságát. Szerkesztőségünk ezúton gratulál és kíván eredményes munkát és jó egészséget az új Elnökség és Felügyelő Bizottság tagjainak!
2014. április 6.Tovább »

Fel kéne szabadulni már!

Április 4, akár tetszik, akár nem, akár ünnepeljük, akár nem, a náci hadsereg és a nyilas hordák alóli felszabadulás napja 69 éve. Erre figyelmeztetett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, amikor csütörtökön este megemlékezést hívott össze a Gellért-hegyen, a Szabadság-szobornál.
2014. április 4.Tovább »

Üdvözlő gondolatok a Szabadság-szobornál

Hanti Vilmosnak, a Nemzetközi Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (FIR) elnökének, illetve a MEASZ elnökének üdvözlő beszéde 2014. április 3-án a gellérthegyi Szabadság-szobornál rendezett antifasiszta demonstráción:
2014. április 4.Tovább »

Hanti Vilmos (FIR, MEASZ) köszöntője a 2014. április 3-i, budapesti antifasiszta konferencián

"...Véget kell vetnünk annak, hogy egymást sértegetve kirekesszük az antifasiszták közül. Van aki azt mondja, hogy az nem lehet antifasiszta, aki a tőkét akarja. Ezt nem tartom igaznak. Van aki azt mondja, hogy csak antikommunista lehet antifasiszta. Ezt nem tartom igaznak. Van aki azt mondja, hogy az nem lehet antifasiszta, aki anticionista. Ez sem igaz. Van aki azt mondja, hogy az antifasizmus az kizárólag aktivitást feltételez. Ezt sem tartom így igaznak..."
2014. április 3.Tovább »

Április 3. !!!


2014. március 26.Tovább »

Radnóti, Hanti, Heisler

Három név, látszólag semmi közük egymáshoz. Radnóti Miklós a nemzet mártír költője, Hanti Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke, Heisler András pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. Egy normális világban ennek a három névnek csak az lehet az összekötője, hogy mindannyian szeretik az irodalmat, a békét, az emberek egymás iránti tiszteletét.
2014. április 2.Tovább »

Nácik késeltek Malmöben

Svédországban megkéselték a „Futball szurkolók a homofóbia ellen” csoport szóvivőjét. Showan Shattak, közismert Malmö szurkolót nácik késelték meg, kritikus állapotban van, az életéért küzd. A támadásról szóló hírek gyorsan terjedtek a közösségi oldalakon, a Malmöi Ultrák facebook oldalán a következő bejegyzést jelent meg:
2014. április 2.Tovább »

Valódi békemenet „Mi vagyunk a többség!”

Április 3-án 9 órától a Kossuth Klubban nemzetközi antifasiszta konferenciát tartunk, majd 18 órától a Fővám térről indulunk a Szabadság hídon a Gellért-hegyre, ahol körülbelül 18.30-tól fáklyás, műsoros megemlékezést szervezünk.
2014. április 1.Tovább »

Küldöttgyűlést tartott a MEASZ

A MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) március 28-án küldöttgyűlést tartott, mely elfogadta az elmúlt időszak beszámolóját, s újraválasztotta az elnökséget. Hanti Vilmost nyolcadik alkalommal választották meg a MEASZ elnökének.
2014. március 31.Tovább »

A FIR budapesti nyilatkozata (2014. március 22.)

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) mély aggodalmát fejezi ki az Európában tapasztalható jelenlegi helyzettel kapcsolatban, ahol a szélsőjobb és az újfasiszta erők masszív befolyásra tesznek szert az Európai Unió országaiban és az EU-n kívül.
2014. március 30.Tovább »

A béke vándor fáklyája Magyarországra érkezett!

A FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) szófiai kongresszusán indította útjára a FIR béke fáklyáját, amely Bulgária, Macedónia, Szerbia után március 29-én érkezett Magyarországra, amelyet addig már 27 településen fogadtak.
2014. március 30.Tovább »

Antifasiszták holokausztja

A vészkorszak koncentrációs táboraiban a foglyoknak jól láthatóan kellett viselniük a különböző színű háromszögeket. Például a sárga háromszög a zsidókat jelölte, a cigányokat a fekete és a barna, a melegeket a fekete és a rózsaszín.
2014. március 24.Tovább »

Ujhelyi: a Horthy-kort jellemző ismertetőjegyek ma is észlelhetők

A Horthy-korra jellemző ismertetőjegyek ma is észlelhetők, miközben az ellenzéki demokrata képviselők hiszik azt, hogy "lehet egy másik Magyarország is a miénk" - mondta Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a Radnóti Miklós antirasszista díj átadási ünnepségén, pénteken Budapesten.
2014. március 22.Tovább »

„másról szól, ha lázad, nem önnön érdekéről / az már egy messzefénylő, szabad jövő felé tör"

Az emlékezés nem szokta különösebben lázba hozni a közönséget, legfeljebb elismerik, hogy szükséges, és alávetik magukat az ezzel járó formaságoknak. Akinek az emlékezéshez elég elmerengeni és visszagondolni a saját régi életére, amelyet éppen a felidézett esemény vagy eseménysor választott el drasztikusan az újtól, az azóta eltelt életétől… nos, az „másról szól, ha lázad, nem önnön érdekéről / az már egy messzefénylő, szabad jövő felé tör” – Radnóti szavaival.
2014. március 22.Tovább »

A társadalom élő lelkiismeretei

Bensőséges ünnepség keretében immár 14. alkalommal adták át március 21-én a Radnóti Miklós Antirasszista díjakat a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központban. (Tudósítónktól)
2014. március 22.Tovább »

A MEASZ elnökének beszéde a 14. Radnóti Miklós Antirasszista Díjak átadásán

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták (MEASZ) elnökének beszéde, a 14. Radnóti Miklós Antirasszista Díj átadásán:
2014. március 22.Tovább »

Átadták az idei Radnóti-díjakat

Egyházi vezetők, újságírók és művészek a kitüntetettek között.
2014. március 21.Tovább »

Az antirasszizmus világnapja - Díjátadó

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét az antirasszizmus világnapjának nyilvánítja egy hat évvel korábbi, dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott apartheidellenes demonstráció áldozatainak emlékére. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) e napon is fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon is mind gyakrabban tapasztaljuk embercsoportok kitaszítását.
2014. március 21.Tovább »

Emlékezzünk a soára és áldozataira!

"Kétszer is meggyilkolták a soá mintegy 6 miliió áldozatát. Első alkalommal, amikor hetven évvel ezelőtt fizikai értelemben népirtás keretében gyilkolták meg őket, s most újra meggyilkolják őket azzal, hogy sorsuk emlékét eltorzítják és kitörlik". Egyebek mellett ezt mondta Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete a Világ Igaza kitüntetés átadási ünnepségén 2014. február 20-án Budapesten a Dohány utcai zsinagógánál. Az alábbiakban Ilan Mor beszédét teljes terjedelmében közöljük.
2014. március 19.Tovább »

Március 19. - Meghívó

Fáklyás demonstráció a kirekesztés és történelemhamisítás tervezett szobra ellen!
2014. március 18.Tovább »

Nemzetközi antifasiszta ellentüntetést szerveztünk Rigában

Vasárnap délelőtt Rigában megtartották az immár hagyományos fölvonulást a Hitler mellett harcoló egykori Waffen SS részét képező lettországi légionáriusokat dicsőítve. Az újnáci szervezetek által tartott eseményen lett parlamenti képviselők, miniszterek is részt szoktak venni. Erre az alkalomra nemzetközi antifasiszta ellentüntetést szerveztünk.
2014. március 17.Tovább »

Rigából, a Nácizmus Nélküli Világ Mozgalom Konferenciájáról jelentjük

A Nácizmus Nélküli Világ Mozgalom Konferenciáját a hét végén tartják Rigában. Az eseményen részt vesz a Nácizmus Nélküli Világ Mozgalom magyar szervezete is.
2014. március 15.Tovább »

A parlamenti szélsőjobb hite miatt fenyegeti a polgárokat

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM Szövetség egyéni országgyűlési képviselőjelöltje nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy "Épül a Fidesz-Jobbik szellemi koalíció. A Fidesz folytatólagosan gesztusokat tesz a neonáci Jobbiknak, amely ettől neki bátorodva hirdeti kirekesztő nézeteit"
2014. március 11.Tovább »

A többség mi vagyunk!

- mottóval "Valódi békemenet"-et szervez a MEASZ Magyarország fasizmus alóli felszabadulása 69. évfordulója alkalmából a gellérthegyi Szabadság-szoborhoz 2014. április 3-án.

A Valódi békemenet a Szabadság híd pesti hídfőjétől indul a Szabadság-szoborhoz 17.30-kor.
2014. március 10.Tovább »

Az antifasiszta ellenállók holokausztja - konferencia

A holokauszt koncentrációs táboraiban a foglyoknak jól láthatóan kellett viselni a különböző színű háromszögeket. Például a sárga háromszög a zsidókat jelölte, a cigányokat a fekete és a barna, a melegeket a fekete és a rózsaszín. Akik nem származási alapon, hanem saját döntésük révén, az antifasiszta ellenállás hazafiságát választva kerültek a haláltáborokba (közöttük sok zsidó, cigány, meleg, szabadkőműves, szociáldemokrata, kommunista, szakszervezeti), azoknak kellett piros háromszöget kitűzniük.
2014. március 9.Tovább »

Egy válasz...

A BM kabinetfőnökének válasza a MEASZ-Összefogás a Demokráciáért levelére:
2014. március 6.Tovább »

„Magyarországon megismétlődnek a Horthy-rendszerben elkövetett bűnök”

Az ATV Start vendége volt a MEASZ elnöke, Hanti Vilmos:
2014. március 5.Tovább »

Radnóti-díj Heller Ágnesnek

Kedd délelőtt rendkívüli Radnóti-díj átadót tartott a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége. A díjazott személye is rendkívüli volt, ma délelőtt Heller Ágnes kapta meg a szövetség elismerését, este pedig Alföldi Róbert fog ebben a kitüntetésben részesülni.
2014. március 4.Tovább »

Heller és Alföldi az idei Radnóti-díjasok között

Heller Ágnes filozófusnak és Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színésznek, rendezőnek is odaítélték az idei Radnóti Miklós antirasszista díjat. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége által 2000-ben alapított díjat Heller Ágnesnek kedd délelőtt adták át Budapesten. Alföldi Róbertnek kedd este adják át az elismerést.
2014. március 4.Tovább »

A MEASZ is fájdalmasan búcsúzik a 89 éves korában elhunyt Verő Gábortól

Verő Gábor, aki maga is túlélte a haláltábor borzalmát, kiváló szakmai tudásával fáradhatatlanul küzdött a holokauszt hiteles hazai megismertetéséért. Egyik kezdeményezője volt a mai Holokauszt Közalapítvány jogelődjének, a rendszerváltás hajnalán a MEASZ által alapított Magyar Auschwitz Alapítványnak, aminek ügyvezető igazgatója volt.

A MEASZ Sajtóirodája
2014. március 3.Tovább »

A MEASZ közleménye

Megváltozott- e az 1945-ös fasizmus alóli fölszabadítás értékelésében Bajnai Gordon álláspontja? Mi lett volna Magyarországgal, ha nem „szállja meg” az antifasiszta koalíció részeként a Vörös Hadsereg?
2014. március 3.Tovább »

A MEASZ tiltakozó közleménye

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) megdöbbenéssel értesült, hogy március 8-án Budapesten újból neonáci demonstrációra készülnek.
A szélsőjobbra tolódó állampolitika újabb bizonyítéka, hogy ismét neonáci demonstrációt szerveznek Budapesten.
2014. március 1.Tovább »

Heisler: ’Elég volt az alattvalói áhítatból’

Heisler András: Majdnem biztos, hogy a Mazsihisz nélkül kezdődik a kormányzati emlékév
Bármennyire is abnormálisnak tartja a helyzetet, a legnagyobb hazai zsidó szervezet, a Mazsihisz elnöke szerint majdnem biztos, hogy április közepén nélkülük kezdődnek a holokauszt-emlékév kormányzati programjai. Heisler András reméli, hogy a parlamenti választások után eljön a normális párbeszéd ideje.
2014. február 26.Tovább »

Felhívás antifasiszta honfitársainkhoz!

Adója 1%-ának fölajánlásával a MEASZ tevékenységét,- létét is támogathatja: adószámunk: 19019381-1-42.
2014. február 25.Tovább »

Salkaházi Sára boldoggáavatásának napján indult...

2006. szeptember 17, vasárnap. Verőfényes őszi napsütés a budapesti Bazilika előtti téren. Salkaházi Sára boldoggá avatási szertartásán az ünneplő tömeg, jelentős külföldi vendéggel.
2014. február 26.Tovább »

In memoriam Varga Gábor

Szövetségünk megrendülten értesült kedves barátunk haláláról.
Varga Gábor riporterként számtalan alkalommal adott hírt a MEASZ munkájáról.
2014. február 26.Tovább »

Meghalt a legidősebb holokauszt-túlélő

Meghalt Londonban a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, a 110 éves Alice Herz-Sommer, aki két évig volt a theresienstadti (terezíni) koncentrációs tábor foglya, később pedig zongoristaként és a jeruzsálemi konzervatórium zenetanáraként lett elismert.
2014. február 24.Tovább »

Öt éve...

"A gyűlölet, a rasszizmus sötét és fekélyes seb a társadalom testén, amit ha nem távolítunk el, pusztuláshoz vezet" - írta a Tatárszentgyörgyön elkövetett cigánygyilkosság öt éves évfordulója kapcsán Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje, és Teleki László az MSZP elnökségi tagja.
2014. február 24.Tovább »

Egy "párbeszéd" margójára

Hetek óta nem hagy nyugodni a lelkiismeretem. Mostanában, amikor a közbeszéd a holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéséről szól, különösen fájdalmasan jutnak eszembe felmenőim, valamint százezrek, milliók tragikus sorsa. Vagyis a nyilasok által megölt apai nagyanyám, a gyaníthatóan a 2. magyar hadsereg által a Don-kanyarban szándékosan halálra fagyasztott, munkatáborba vezényelt nagybátyám, egy bátor keresztény nő, aki bujtatta a nyilasok elől apámat, egy tisztességes vidéki elöljáró felesége, aki keresztlevelet szerzett anyai nagyszüleimnek. Szüleim rokonai, gyerekkori barátai, és persze a hatszázezer magyar, összességében a hatmillió holocaust áldozat. Eszembe jutnak továbbá a mindezeket soha ki nem heverő, ma már nem élő szüleim, különösen édesapám, aki évtizedekig kutatott eltűnt anyja, bátya, unokatestvérei, barátai után.
2014. február 22.Tovább »

A Radnóti-díjak idei átadása előtt már egy hónappal elfogytak a támogatói jegyek!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 20014-ben 14. alkalommal adja át a Radnóti Miklós Antirasszista Díjakat. A nagy érdeklődéssel várt esemény az Antirasszista világnapon március 21-én 15 órától lesz a Budapest, XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Házban.
2014. február 17.Tovább »

FIR-felhívás az európai választási kampányra

Válasszanak antifasisztákat az Európa Parlamentbe!
2014. február 16.Tovább »

Elhunyt Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Szombatra virradóra, életének 102. évében elhunyt Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni (Budapest, 1912. szeptember 8.) nyugdíjas magyar nyelvtanár, oktató, férjének, Radnóti Miklós hagyatékának rendezője, őrzője, közrebocsátója.


2014. február 15.Tovább »

„Megbűnhődte már e nép / A múltat s jövendőt!”

Budapest fasizmus alóli felszabadulása alkalmából megemlékezést tartott a MEASZ a Budapesten, az V., kerületben, a Szabadság téri Szovjet hősi emlékműnél 2014. február 13-án, csütörtökön 15 órától. Az eseményen Hanti Vilmos és Szanyi Tibor mondtak beszédet.
2014. február 13.Tovább »

Budapest felszabadulásának évfordulójára

Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt (MSZP): "Erre a napra emlékezni és emlékeztetni kötelessége mindenkinek, aki az embertelenség helyett az emberséget, a háború helyett a békét, az elnyomás helyett a szabadságot választja és védelmezi."
2014. február 13.Tovább »

Horváth Csaba (MSZP): a kormány egyre nyíltabban keresi az újnácik szövetségét

A mai magyar kormány egyre nyíltabban keresi az újnácik és újnyilasok szövetségét - mondta Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje a főváros német megszállás alóli felszabadulás 69. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.
2014. február 12.Tovább »

Az emlékezet törlése?

Dr. Szanyi Tibor (MSZP): "Ápolni kell azt a szellemi örökséget, amelyet ezek az emberek ránk hagytak. Eleink természetesen nem voltak tévedhetetlenek, miként mi sem vagyunk azok, azonban munkásságuk egésze igenis példaértékű számunkra... Mert hamarosan vége lesz a mostani világnak és egy új köztársaságban rendkívül nagy szükség lesz rájuk is."
2014. február 12.Tovább »

A magyarországi németek körében sem kedvelt a Szabadság téri emlékmű

Meggyőződésünk, hogy a zsidóság tragédiájára való méltó emlékezés csak a zsidó szervezetekkel történő egyeztetés és közösen kialakított konszenzus eredményeként lehetséges – fogalmazott Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vezetője.
2014. február 12.Tovább »

Krausz Tamás történész: Nyílt levél Orbán Viktornak

"Miniszterelnök úr, végre tudomásul kellene venniük azt is, hogy Horthy kormányzó és kormánya kettős népirtásban bűnös, a horthysta megszálló erők nemcsak magyar földön, hanem a szovjet népek elleni három évig tartó náci genocídiumban, hadifoglyok, nők és gyermekek tízezreinek elpusztításában vétkesek, tehát nemcsak magyar, hanem szovjet területen is részt vettek a holokausztban."
2014. február 12.Tovább »

A MEASZ is csatlakozik a MAZSIHISZ bojkottjához

A MEASZ is csatlakozik a MAZSIHISZ bojkottjához, s visszautasítja a holokausztpályázatra a Magyar Kormánytól kapott 2 millió Ft-ot ameddig a kormány politikájában érdemi váltást nem tapasztal. A MEASZ a tervezett holokauszt megemlékezéseit igyekszik megvalósítani.
2014. február 9.Tovább »

Nem közösködik a kormánnyal a MAZSIHISZ

Budapest – Felszállt a fehér füst: jelen állás szerint nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ). Erről a szervezet közgyűlése döntött vasárnap Budapesten.
2014. február 9.Tovább »

"Erre emlékeztek???" - Antifasiszta tüntetés - 2014. febr. 8.

TEGNAP HORTHY - SZOBOR,
MA BECSÜLET NAPJA,
HOLNAP NÁCI EMLÉKMŰ,
HOLNAPUTÁN ÚJ HITLER!

NE HAGYJUK!       MEASZ


Fotó: Népszava
2014. február 8.Tovább »

Antifasiszta tüntetés

„Álljon meg a menet!” felszólítással antifasiszta tüntetést szerveztek szombat délelőtt Budapesten. Az akciót a neonáci „becsület napja” ellen hirdették meg.
2014. február 8.Tovább »

Budapest utcáin nincs helye a fasizmusnak!

Ma - az 1945-ös budai kitörési kísérlet évfordulójára emlékeztetve - különböző szélsőjobboldali és hungarista szervezetek kísérletet tettek arra, hogy felvonulásukkal megzavarják Budapest rendjét, és hitet tegyenek a gyűlölet, a kirekesztés és az antiszemitizmus mellett.
2014. február 8.Tovább »

A FIR tiltakozik a magyarországi történelmi revizionizmus ellen

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) végrehajtó bizottsága római ülésén egyhangú szavazással ítélte el a Magyar Kormány megszállási emlékmű állítási tervét. Ezzel kapcsolatosan Dr. Ulrich Schneider, a FIR német főtitkára tiltakozó levelet intézett Kumin Ferenc helyettes államtitkárhoz. A FIR még el sem küldte levelét a Magyar Kormány részére, amikor Kumin Ferenc helyettes államtitkár levelet küldött a FIR tagszervezeteinek, amelyben kijelentette, hogy a FIR döntése a magyar tagszervezet (a MEASZ) téves információján alapul.
2014. február 6.Tovább »

A fasizmussal szembeni autentikus védekezés az antifasizmus - Az Amerikai Népszava közleménye

New York – A HVG információi szerint Magyarország Külügyminisztériuma aggályát fejezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén az Amerikai Népszava egy cikke miatt, amely a német megszállás tervezett emlékművének felrobbantására biztatott. A magyar külügy véleménye szerint a cikk szélsőséges és bűncselekményre uszító, ezért “azt kérte a nagykövetségtől, hogy tegyék meg ez ügyben a saját jogrendszerüknek megfelelő lépéseket, miután a portál az Egyesült Államokban van bejegyezve”. A híradás zerint emlékeztettek: “ahogy a kuruc.info esetében is jelezni szoktuk véleményünket”, úgy most is megtették azt. Az esettel kapcsolatban az Amerikai Népszava az alábbi közleményt adta ki.
2014. február 6.Tovább »

A kijevi demokratizálódást nácizmus nélkül!

Hanti Vilmos a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) elnöke is részt vett azon a konferencián, amelyet hétfőn - február 3-án - tartott Kijevben, az Ukrán Parlament épületében a „Nácizmus Nélküli Világ” - mozgalom. A tanácskozáson részt vett a korábbi két ukrán elnök is (Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko). A konferencia megállapításait egy hat fős delegáció vitte el a jelenlegi elnöknek.
2014. február 4.Tovább »

Hanti Vilmos: Párbeszéd kell!

Párbeszédre kell törekednie mindkét félnek az ukrajnai konfliktusban - nyilatkozta a FIR és a MEASZ elnöke Ukrajnában, Kijevben február 3-án.
2014. február 4.Tovább »

A Nagy Imre Társaság a Horthy-kultusz ellen

Budapest – A Jugoszláviát hitszegő módon megtámadó, majd a megszállt területeken önkényeskedő magyar állam szörnyű történelmi hibái vezettek a Bácskában elkövetett bűncselekmény sorozathoz. A Nagy Imre Társaság egyetért azzal, hogy a szerbiai antifasiszták is kompromisszumok nélkül elutasítják Horthy és rezsimje bármiféle magyarországi mentegetését, rehabilitálási kísérletét.
2014. február 3.Tovább »

Hanti Vilmos: Az MTI a náci szellemet felidéző oldalán avatkozik be az oroszországi belpolitikába

A Magyar Távirati Iroda (MTI) a náci szellemet felidéző
orosz Dozsgy (Eső) tévét népszerűsíti, amikor az ő híreire támaszkodva számolt be a mai (február 2.) moszkvai tüntetésekről.
2014. február 3.Tovább »

Budapest felszabadulásának évfordulóján

A MEASZ hagyományos megemlékezése Budapest felszabadulásáról 2014. február 12-én, szerdán 15 órától lesz a vizafogói Mártíremlékművénél (XIII. ker., Népfürdő utca). Emlékezünk a fővárosban 69 éve véget ért háború borzalmaira, a polgári áldozatokra, a hős antifasiszta magyar és nem magyar ellenállókra, embermentőkre, az antifasiszta koalíció tagjaira, akik életüket adták a békéért.
2014. február 1.Tovább »

Lesz még egyszer szép a világ! Lesz még Magyar Köztársaság! Hej az idő eljő!

Február 1-jén a Köztársaság Napjára emlékeztek Budapest-XIII. kerületében. Az ünnepi szónok Dr. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK), egykori honvédelmi államtitkár asszony volt.
"Hogy ne csak emlék legyen a Köztársaság, április 6-án támogassa mindenki a demokratikus ellenzéket!" - hangzott el a helyszínen.

1946. február 1-jén, a Szociáldemokrata Párt kezdeményezte 1946. évi I. törvénycikk értelmében Magyarország államformája királyság helyett köztársaság lett, ezzel jogilag is végleg véget ért a monarchia és a gyalázatos Horthy-korszak.
2014. február 1.Tovább »

Gyász: Elhunyt Jancsó Miklós filmrendező, a MEASZ Radnóti-díjasa

Életének 93. évében péntek reggel, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Jancsó Miklós világhírű magyar filmrendező.
Jancsó Miklósra a MEASZ is emlékezik. 2002-ben a MEASZ által kezdeményezett "Otthont Magyarországból Összefogásban" tevékeny szerepet vállalt.
Jancsó Miklós Vitányi Ivánnal több évig a MEASZ-Nemzeti Tanácsa társelnöke is volt. 2003-ban lett Radnóti Miklós Antirasszista-díjas. (Képeink a 2001-es MEASZ-os antirasszista tüntetésen készültek a Parlament melletti József Attila-szobornál.)
2014. február 1.Tovább »

A FIR-MEASZ elnöke Ukrajnában

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR), valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) képviseletében Hanti Vilmos elnök részt vesz azon a konferencián, melyet a „Nácizmus nélküli világ” - Nemzetközi Emberjogi Mozgalom szervez február első napjaiban Kijevben.
2014. február 1.Tovább »

Pintér Sándor nem hajlandó válaszolni a MEASZ kérdéseire

Orbán Viktor belügyminiszteréhez, még 2014. január 8-án intézett kérdéseket Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke. Válaszokat nem kapott.
Az eredeti megkeresés itt olvasható:
2014. január 28.Tovább »

Leningrád felszabadulásának 70. évfordulója

Az Ellenállók Nemzetközi Szervezete (FIR) a hősi város Leningrád, a mai Szentpétervár lakóinak és a szovjet hadsereg veteránjainak jókívánságait küldi a város felszabadulása, a blokád 1944. január 27-én történt áttörésének 70. évfordulója alkalmából.
2014. január 27.Tovább »

A magyar ENSZ-nagykövet bocsánatot kért a holokausztért

Bocsánatot kért a magyar állam nevében a holokausztért Magyarország ENSZ-képviseletének vezetője csütörtökön New Yorkban, a magyar holokauszt 70. évfordulójára emlékező konferencián.
2014. január 23.Tovább »

Német lapok: Magyarország a zsidóüldözés „dicstelen éllovasa” volt

Több német lap, így a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), illetve a Die Welt is a Szabadság térre tervezett emlékműről írt.
2014. január 23.Tovább »

Meghívó a 14. Radnóti-díj átadásra!

Ha eleged van a gyűlölködésből, amit nap mint nap tapasztalsz, ha elítéled a rasszizmus minden formáját, gyere el te is a Radnóti Miklós Antirasszista Díjak idei átadására és közösen mondjuk:
2014. január 23.Tovább »

A MEASZ elnökének, Hanti Vilmosnak nyílt levele Kumin Ferenc helyettes államtitkár úrnak

"Kérdezzük öntől: Honnét tudja, hogy a MEASZ hamis információkat adott a készülő náci emlékműről?"
2014. január 22.Tovább »

A németeknek sem kell a megszállási emlékmű

"A budapesti német nagykövetség közölte: a német megszállási emlékmű a magyar kormány dolga, de kár kapkodni ebben az ügyben. Szóval, a németek sem rajonganak az ötletért, hogy az 1944-es Wehrmacht és SS bevonulásnak emléket állítsanak. Különösen azért nem, mert az egész ügynek antiszemita éle van, és erre Németországban nagyon ügyelnek. Az emlékmű ügy egy nagy baromság. Orbán legjobban tenné, ha visszakoznának."
2014. január 22.Tovább »

Felmérés a magyar antiszemitizmusról

A Tett és Védelem Alapítvány megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített 2013 novemberében az antiszemita előítéletek gyakoriságáról, erősségéről és a zsidóellenes előítéleteket tápláló csoportokról a magyar társadalomban.
2014. január 22.Tovább »

Hanti Vilmos beszéde a római városházán megtartott antifasiszta gyűlésen

"Nem szabad megengednünk, hogy a demokrácia köntösében a szélsőjobb elfoglalja demokratikus intézményrendszereinket , a nemzeti parlamenteket és az Európai Unió Parlamenjét!"
2014. január 21.Tovább »

Vámos Tibor akadémikus, a MEASZ elnökségének tagja: Az emlékezés a tanulság kötelezettsége

Halottaink nem támadnak fel, szenvedéseink nem törölhetők. Az emlékezés az élőknek szól, és a jövőt alakítja – mondta Vámos Tibor akadémikus, holokauszt-túlélő a budapesti gettó felszabadításának 69. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, pénteken a budapesti Dohány utcai zsinagógában. Alábbiakban az elhangzott beszédet közöljük.
2014. január 20.Tovább »

Róma: Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége is tiltakozik a német megszállás emlékműve ellen

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) 2014. január 17-19-én tartotta végrehajtó bizottsági ülését Rómában. Több ország kezdeményezésére napirendként szerepelt a magyar kormány azon képtelen terve is, amely emlékművet kíván állítani a hitleri német megszállás 70. évfordulójára. A FIR közel 50 tagszervezetét felháborította a magyar kormány terve.
2014. január 19.Tovább »

Az újfasizmus feltámadása Kelet-Európában: okok és következmények

Bárhogyan ítéljük is meg a Szovjetunió összeomlásának valódi okait, egy dolog bizonyos: mindez jobbra vitte a politikai élet centrumát Európában, bár valószínűleg világméretekben is.
2014. január 16.Tovább »

A MEASZ várja a belügyminiszter úr válaszát

"Érdeklődünk, hogy milyen információi vannak a 2014-es februári tervezett újfasiszta eseményekről? Ön mit kíván tenni ellenük?"
2014. január 15.Tovább »

Évforduló (f)elé

Egy kerek évfordulóról szeretnék megemlékezni: az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról. A megemlékezés mindenképpen indokolt, hiszen egy olyan mérhetetlen szenvedést és további konfliktusokat okozó eseménysorozatról van szó, amelyben mi, magyarok meglehetősen fontos szerepet játszottunk, s amelynek következményei jelenünkig gondolati görcsökben napi eseményekben hatnak. A háborút megindító okmány elején csak ennyi áll: "Népeimhez" - alatta meg ennyi: "Ferenc József - gr. Tisza István 1914. július 28".
2014. január 13.Tovább »

Magyar hős vagy ruszki ördög?

Steinmetz Miklós hősi halált halt Magyarországon. Tragédiáját évtizedeken át példaként említették hazánkban, iskolák, intézetek, no és természetesen szocialista brigádok vették fel nevét. Napjainkra feledésbe merült, neve már annyira sem ismert, mint sorstársáé, Osztyapenkóé, aki annak köszönheti fennmaradását a köztudatban, hogy a Budaörsi úton álló szobra hajdanán tájékozódási, találkozási pontja volt az utazóknak.
2014. január 12.Tovább »

"Én nem ilyennek képzeltem a rendet..."

Az állami szintre emelt barbárság, a külső-belső borzalmak ellen való tiltakozás József Attila Levegőt! - című költeménye (1935). Talán legsikerültebb darabja a magyar antifasiszta lírának:
2014. január 10.Tovább »

A FIR ülése Rómában

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) következő ülését Rómában tartja január 17-19-én az olasz antifasiszta szervezet, az APNI vendégeként. Napirendként fog szerepelni több ország javaslatára a magyar kormány azon képtelen terve is, amely emlékművet kíván állítani a hitleri német megszállás 70. évfordulójára.
2014. január 10.Tovább »

Steiner: A náci rémtetteknek nem emlékművet kell állítani, hanem az eseményeket megérteni

"Érthetetlen és megdöbbentő, hogy a kormány emlékművet akar állítani a náci hordák bevonulásának. Azon a téren, ahol Ronald Reagan szobra, Carl Lutz emléktáblája, a szovjet hősi emlékmű áll, és ahol az Amerikai Nagykövetség működik..."
2014. január 8.Tovább »

A szavak mellett tettekre is szükség van!

Emlékezés a budapesti gettó felszabadulására
2014. január 10.Tovább »

Meghívó - Budapest fölszabadulására emlékezünk!

A MEASZ hagyományos megemlékezése Budapest fölszabadulásáról 2013. február 12-én, szerdán 15 órától lesz a vizafogói Mártír-emlékművénél.
2014. január 8.Tovább »

Gidófalvyra emlékeztek

Gidófalvy Lajos főhadnagyként a XIII. kerületi KISKA-alakulat parancsnoka volt és tevékenységével, bátor kiállásával sokak életét mentette meg a II. világégés vége felé.
2014. január 4.Tovább »

Nem a megszállásnak, hanem az ellenállásnak kell emlékművet állítani!

Az Együtt-PM társelnöke Juhász Péter Budapesten, 2014. január 2-án, sajtóközleményében jelentette be, hogy tiltakozik az ellen, hogy "az Orbán-rezsim – oly sok minden után – most a nemzeti emlékezetet akarja kisajátítani: nemcsak azt mondja meg, mire és hogyan kell emlékezni, de mindezt önkényesen, az érintettek és a hozzáértők kizárásával is teszi. Hazánk német megszállásának 70. évfordulóján az ellenállókra, a hősökre és az áldozatokra kell emlékezni – az emlékezés módját pedig közös üggyé kell tenni, nem ráerőltetni a fővárosra és az országra." Az Együtt-PM az elkapkodott terv felfüggesztését követeli.
2014. január 3.Tovább »

A németek csak bevonultak a szövetségeshez

Egyre nagyobb hullámokat ver a német bevonulás évfordulójára tervezett Szabadság téri emlékmű. Ungváry Krisztián történész a Népszavában emlékeztet arra, hogy a Horthy-vezette Magyarország a németek szövetségese volt, és mint szövetségesükhöz vonultak be, nem mint ellenséges országot szállták meg Magyarországot.
2014. január 3.Tovább »

Így mosódik össze múlt és jelen

"A képek mögött megbúvó koncepció egyszerű és mégis hatásos: hozzuk össze a (sokszor véres) múltat, például a II. világháborút és a jelent, mossuk össze a képeket, és máris közelebb érezzük magunkhoz a történelmet."
2014. január 3.Tovább »

A MEASZ közleménye a kormány emlékműépítési tervéről

Sokkoló hír a kormány emlékműterve - reméljük rossz tréfa, de ismerve a kormányt - hihető! A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) nácimentesebb boldogabb új évet kíván Magyarországnak 2014-re! Sokkolta a MEASZ-t a hír, mely szerint a magyar kormány a hitleri német megszállás 70. évfordulójára emlékművet állít.
2014. január 2.Tovább »

A német megszállásra emlékező emlékmű helyett a társadalmi megbékélés előmozdítására lenne szükség

A Magyar Kormány 2013. december 31-én határozatban utasította Budapest Belváros Lipótváros Önkormányzatát a Szabadság téren felállítandó, Magyarország német megszállására emlékező emlékmű felállítására.
2014. január 2.Tovább »

A német megszállás 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapest belvárosában

Ez az év is jól kezdődik. Újabb közéleti vita borzolja az idegeket: a Magyar Közlöny keddi számában bejelentették, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapest belvárosában. A bejelentés tegnapi, s az internet máris tele van kommentárokkal. Ezek között tallóztunk.
2014. január 1.Tovább »

Radnóti-díj ’14

A MEASZ megkezdte a Radnóti Miklós Antirasszista - díjak 2014. évi átadásának szervezését.
2014. január 1.Tovább »

A magyar holokauszt nem 1944. március 19-én kezdődött

„A Schmidt Mária által rendezett kiállítás a Terror Házában a Mazsihisz történelem szemléletével ellentétes. A Terror Házában egymás mellé helyezik a nyilas és a kommunista diktatúrákat, ami azonnal elvezet a két rendszer összehasonlításához, a kommunista tömeggyilkosságoknak és a holokausztnak a relativizálásához.
Mi, zsidók ezzel nem értünk egyet! Meggyőződésünk, hogy a holokauszt egyedi, unikális történelmi jelenség, semmivel nem összevethető, semmivel nem összehasonlítható. Minden összevetés, minden hasonlítgatás a történelem relativizálása. A Józsefvárosi projektben ezt el kell kerülnünk."
2013. december 21.Tovább »

Madridban a MEASZ elnöke

December 12-15 között az Európai Balpárt kongresszusának meghívására Madridba látogatott a MEASZ - FIR elnöke, Hanti Vilmos.
Hanti Vilmos találkozott és konzultációt folytatott Pierre Laurent elnökkel is. (képünkön)
2013. december 16.Tovább »

Vásár a MEASZ működésének megsegítésére!

Radnóti díjasaitól a MEASZ néhány képet kapott arra a célra, hogy azzal is hozzájáruljanak anyagi helyzetének javításához.

A felajánlott képeket ezúton értékesítjük:
2013. december 12.Tovább »

Európai Antifasiszta Kiáltvány

Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja december 4-én, Brüsszelben létrehozta az Antifasiszta Parlamenti Képviselők Európai Hálózatát. Ebből az alkalomból sajtóértekezletet tartottak, és nyilvánosságra hozták a tagjaik által megfogalmazott Antifasiszta Kiáltványt. A sajtótájékoztatón az új európai hálózatot a GUE/NGL (Európai Egységes Baloldal/Északi Zöldek) EU Parlamenti csoport elnöke, Gabi Zimmer (Die Linke); a görög parlamenti képviselő, Dimitris Tsoukalas (SYRIZA); a német parlamenti képviselő, Annette Groth (Die Linke); és a görög parlamenti képviselő, Nikos Chountis (SYRIZA) – képviselte.
2013. december 9.Tovább »

A dániai zsidók megmentésének 70. évfordulója

A Dán Nagykövetség és a Holokauszt Emlékközpont a dániai zsidók megmentésének 70. évfordulója alkalmából 2013. december 9-én megemlékezést rendezett a Holokauszt Emlékközpontban.
2013. december 9.Tovább »

A Terror, a Holokauszt és a „Sorsok Háza”

Az 1988-90-es rendszerváltás óta hol halkabban, hol hangosabban zajlanak a magyarországi viták a közelmúltról, a huszadik századról, két totalitárius rendszer örökségéről, a vészkorszakkal és a pártállammal kapcsolatos veszteségekről és a felelősségről.
2013. december 7.Tovább »

Szabadlábon az auschwitzi haláltábor egyik volt őre

Egészségi állapotának romlása miatt szabadlábra helyezték Hans Lipschist, az auschwitz-birkenaui haláltábori egykori őrét, aki a vád szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában - közölte pénteken a 93 éves férfi ügyében eljáró ellwangeni tartományi bíróság. A közlemény alapján Lipschis kezdődő demenciája miatt kétséges, hogy elkezdik perének tárgyalását.
2013. december 7.Tovább »

Búcsúzunk Nelson Mandelától

"Fájdalommal búcsúzunk a 95 éves korában elhunyt Nelson Mandelától. Aki a szabadságért, az egyenlőségért harcolt."

(Az alábbiakban a szocialista párt elnökének gondolatait közöljük:)
2013. december 7.Tovább »

A demokrácia európai helyzete és az azt érő kihívások

„Az európai ügyek még sohasem voltak ennyire a mindennapi beszélgetések középpontjában, mint ma. Az európai polgárok egyre jobban megértik az uniós szinten hozott határozatok jelentőségét, ugyanakkor sokszor kirekesztve érzik magukat az EU-ról szóló döntésekből. Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a módját a polgárok bevonására közös európai jövőnk formálásához” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a MEASZ egyik aktív barátja Rómában, az EP szocialista frakciójának pénteki konferenciáján.
A rendezvény – amelyen EP-képviselők mellett Maroą ©efčovič, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz – a demokrácia európai helyzetét és az azt érő kihívásokat tekinti át.
2013. december 7.Tovább »

Tájékozott volt, pontosan átlátta Hitler terveit

Egyik alkalommal, amikor hazajött Párizsból, elmondta: két hazája van. Magyarország és Franciaország. Mostanában sokat gondolok erre, évről évre ezrek választják az ő útját, igaz nem létük fenyegetettsége, hanem megélhetési okok miatt. Vajon nekik is sikerül otthonra találniuk új környezetükben, mint Fejtőnek, aki 1938-ban megérezte, hogy itthon nincs maradása?
2013. december 1.Tovább »

Hanti: „We must remember the Holocaust, but not with whitewashing Horthy!”

At the demonstration against far right Holocaust-deniers, which was organized by the Antifascist Network on November 23 in the Józsefváros district, the President of MEASZ (Hungarian Federation of Resistance Fighters and Antifascists) Vilmos Hanti held a board where the following phrase was written – “We must remember the Holocaust, but not with whitewashing Horthy! Professionals to the Holocaust-remembrances!”
2013. november 29.Tovább »

Írásbeli kérdés a MEASZ elnökének ügyében

Dr. Szanyi Tibor országgyűlési képviselő (MSZP): „Folyik-e büntetőeljárás Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke 2012. augusztusi bántalmazásával kapcsolatban?”
2013. november 28.Tovább »

Szentesi Gyors: Emlékezés Radnóti emlékhelyénél

A Szentes Városi Civil Fórum november 28-án a Radnóti Emlékhelynél gyertyás megemlékezést tartott az magyar irodalom egyik legnagyobb költő emlékére.
A megjelenteket Krausz Jánosné a rendező szervezet ügyvivője köszöntötte, majd Szirbik Imre polgármester – külföldi hivatalos útja miatt – hangfelvételről mondott el egy Radnóti verset.
2013. november 28.Tovább »

Kiterjeszti nácivadász plakátkampányát a Simon Wiesenthal Központ

Kiterjeszti a még élő náci háborús bűnösök felkutatását célzó németországi plakátkampányát a Simon Wiesenthal Központ.
2013. november 26.Tovább »

Bocsánat, hogyha kérdem: a vallásos ember lehet-e más mint antifasiszta?

A válaszok a Demokrata Info oldalán olvashatók. A párhuzamos interjúban, a Demokrata Info kérdéseire Deák Dániel, mb. tanszékvezető egyetemi tanár, Szunyogh Szabolcs, a Köznevelés nyugalmazott főszerkesztője, Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöke válaszolt.
2013. november 26.Tovább »

Tüntettek a rasszizmus ellen

"A rasszizmus térnyerése azt mutatja, hogy beteg a társadalom..."

A Tolerancia-csoport szervezésében tartották meg a rasszizmus elleni tüntetést 2013. november 24-én, vasárnap délután a budapesti Nádor utcánál. A rendezvényen közreműködött Müller Júlia, Chikán Kornélia, Kerék-Bárczy Szabolcs, Kállai Szilvia, Bangó Attila, Herényi Károly, Horváth Ferenc és Hiller István is.

2013. november 25.Tovább »

Hanti Vilmos MEASZ-FIR elnök Washingtonban elmondott beszéde

Az Amerikai Magyar Népszava nyomán újra közöljük Hanti Vilmosnak, a MEASZ-FIR elnökének, az antifasiszta.hu kiadójának idén nyáron, Washingtonban, a kongresszus épületében, a nemzetközi antifasiszta konferencián elmondott beszédét.
A beszéd teljes terjedelemben, nyomtatott formában is olvasható lesz kollegáink: Bernáth László, Róna Judit és Boros Jenő szerkesztésében megjelenő, 2014-es, X., jubileumi MEASZ-Évkönyvben! Megrendelhető a szövetség központi titkárságán: measz@upcmail.hu
2013. november 25.Tovább »

Minitüntetés a Józsefvárosban

A Magyar Hajnal Mozgalom szombat délutánra hirdetett tüntetést a "Holokauszt-ipar ellen" józsefvárosi pályaudvarhoz, ahol egy új intézményt hoznak létre a zsidóüldözés emlékére. Alig harmincan erősítették az ellentüntetők táborát, szirénákkal zavarták meg a beszédeket. Az ő céljuk az volt, hogy tiltakozzanak a holokauszt-tagadás ellen.
Az alábbiakban a Népszava fotói tekinthetők meg a tüntetésről:
2013. november 24.Tovább »

Lendvai Ildikó: Víkendezzen nácikkal!

"A magánterületen végzett könyvégetés nem jogellenes, legfeljebb a tűzgyújtási tilalmat sértheti, ha éppen most van ilyen. Egy megoldás van: ezt hívják civil ellenállásnak. Oda kell állni, szemben a felvonulókkal. Vagy százan vasárnap meg is tették. Szégyellem, hogy nem voltam ott. Legközelebb megyek."
2013. november 24.Tovább »

Magyarországon minden jóérzésű ember elítéli a Miskolcon lezajlott könyvégetést

A november 9-én, Miskolcon lezajlott könyvégetést Magyarországon minden jóérzésű ember elítéli – írja közleményében L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.
2013. november 24.Tovább »

Új nemesség, új jobbágyság?

Fekete György antifasiszta történelemtanár ajánlja a Népszava napilapban megjelent alábbi írást:
"Ha nem lett volna bűnrészes a Horthy-rendszer a holokausztban és a háborús kalandban, akkor is el kellett volna tűnnie, mert elavult rendszer volt, és kimondhatjuk: értékrendje, lényegét tekintve ezért magyarellenes volt. Most ez az értékrend kezd újraéledni?"
2013. november 24.Tovább »

"A mindennapi életben is fel kell emelni a hangot ellene!"

Egy híradás tíz esztendővel ezelőttről.
Érdekes, mi történt tíz év alatt...

(Hanti Vilmos)
2013. november 23.Tovább »

Antifasiszta tüntetés a Holokauszt tagadása ellen!

A Holokauszt-tagadók mindössze 20-25-en mentek el a Józsefvárosi Pályaudvar elé arra a mai szélsőjobbos tüntetésre, ahol kijelentették, hogy a közel 6 milliárd Ft-ot sokkal fontosabb dolgokra kellene költeni a kormánynak, mint a pályaudvar területén kialakítandó Holokauszt-emlékhely. De hogy mire költenék a temérdek pénzt? A Magyar Nemzeti Gárda képviselője példaként említette, hogy a hatalmas pénzt a vesztes magyar csaták emlékére lehetne fordítani.
2013. november 23.Tovább »

Sok(k)!

"Mindannyian tudjuk, hogy mi történt, ő nem beszél róla. Azt hiszem, sohasem bocsátotta meg a sorsnak, hogy Miklós úgy ment el, ahogy elment. Nem perelt, nem vádaskodott, csak néma maradt, és ez a csend nemcsak érthető, de mélységes tiszteletet is érdemel..."
Bősz Anett írása társhonlapunk, a demokrata.info nyomán:
2013. november 23.Tovább »

Köves József költő verse


Radnóti

Szülőhazád? S tested is majd?

Komolyan ezt remélted?

Hát most itthon vagy –

S örökre kitátott szádba

Pereg a szülőföld.

                                              (2006)
2013. november 22.Tovább »

"Küzdeni a nők és a romák társadalmi egyenjogúságáért"

Az alábbiakban Fekete György nyugalmazott pedagógus véleményét közöljük társhonlapunk, a demokrata.info nyomán:
2013. november 22.Tovább »

Fekete György: Gyógyító találkozás

"Magyarország majd hetedik évtizede halogatja. Minél későbbre toljuk, annál tovább és ártóbban örökítjük az antiszemita mérget a mindenkori új nemzedékbe."
2013. november 22.Tovább »

A MEASZ köszöni!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) köszöni a segíteni szándékozók jelentkezését, akik az összetört Radnóti-szobor helyreállítására jelentkeztek. A MEASZ adománygyűjtő kezdeményezését leállítja, mert Győr önkormányzata megígérte, hogy saját pénzügyi keretéből a szobrot rendbe hozatja.
2013. november 21.Tovább »

Egy értelmiségi jajkiáltása!

Emberek! Riadó!
Bakancsosok masíroznak a Gellért Szálló előtt. Radnóti könyveket égetnek az utcán. Magyar nácik kórusban éltetik a focipályán Hitlert, szabályos karlendítéssel. Horthy szobrot avatnak a templomban. Csatáry csendőrt dicsőítik mai követői. Hiába ír indulatos levelet az Egyesült Államok elnöke, a világháború győztes koalíciójának egyik jogutódja - semmi. Neki sem válaszolnak.
2013. november 20.Tovább »

Egy cikk és egy egy válasz

Az alábbiakban a Heti Válasz című lapban a MEASZ-szal kapcsolatos, nemrég megjelent cikk olvasható, illetve Hanti Vilmos reagálása.

„A Heti Válasz cikkének a fele sem igaz” - mondta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) vezetője az ATV egyik műsorában. Hanti Vilmos azért szólalt meg, mert a Heti Válasz azt írta: a pártállamból itt maradt – s az ’56-os forradalomban a barikád két oldalán elesetteket egy kalap alá vevő - alakulatban még ma is hemzsegnek az egykori munkásőrök, állambiztonsági tisztek és MSZMP-káderek.
A MEASZ-vezető azt mondta, a Heti Válasz piszkos tizenkettő című listájából csak kettő „talált”: a többiek már nincsenek pozícióban, esetleg már meghaltak.
„A kommunista szó manapság szitokszónak számít, amit méltetlannak tartok, mert ez óhatatlanul egy politikai áramlat kifejezésmódja [sic!], aminek többféle ága van” – tette hozzá Hanti, aki szerint az antifasizmus humanista életút, „a legszélesebb értékrend, amihez tartozni lehet”, így szervezetükben vannak jobboldaliak is.
2013. november 19.Tovább »

Könyvégetés!

Könyvégetés! Polgár Ernő Nagy Lajos-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író, dramaturg véleménye
2013. november 19.Tovább »

Ne haragudj, Radnóti Miklós

Kedves Miklós, nézd el nekik, nem tudják mit csinálnak. Látod, röpke majd 70 év kellett csak ahhoz, hogy újból hír legyél, „celeb”, egy tarkólövés neked, és nekünk maradt a tisztelet előtted.
2013. november 19.Tovább »

A MEASZ gyűjtést szervez a Radnóti-szobor helyreállításáért

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége és Radnóti-díjasai több más, hazai antifasiszta és demokrata szervezettel közösen országos gyűjtést kezdeményez a Radnóti-szobor helyreállításáért.
2013. november 19.Tovább »

Fekete György: Könyvégetők

"2013. november 9-én támadást intézünk a sötétség erői ellen! Az ország minden pontján este nyolc órakor fellobbannak a lángok és a fény erejével folytatjuk harcunkat egy élhetőbb szebb világért! Legyél Te is az igazság harcosa! Barátaiddal, ismerőseiddel gyűjtsétek össze az életeteket mérgező tárgyakat, kiadványokat és a Megtisztulás Éjszakáján hamvasszátok őket el! Erkölcstelen, pornográf füzetek, abortuszt népszerűsítő kiadványok, transzparensek és minden, a cionista szellemiséget magán hordozó tárgy, vagy nyomtatvány semmisüljön meg!" - írta november 7-én a hungarista mozgalom honlapján.
2013. november 16.Tovább »

Egy vélemény a Horthy-rendszer apropóján

Lapunk, Fekete György történelemtanár véleményét közli, témája egy ismert internetes felületen, a Mandiner Blogon megjelent írás, amelynek lényege, ahogyan a történelemtanár fogalmazza, "az antifasizmus és az antikapitalizmus teljes eljelentéktelenítése és megrágalmazása, a Horthy-rendszer apropóján."
2013. november 15.Tovább »

Idézetek a „főméltóságútól”

A Szabadság című hetilap 2013. november 9-i lapszámának 5. oldalán az alábbi idézetek és képek láttak napvilágot ’ Idézetek a „főméltóságútól” ’- címmel:
2013. november 13.Tovább »

Karl Pfeifer ismert európai antifasiszta újsagíró Budapesten

KARL PFEIFER, ismert európai antifasiszta újságíró Budapestre látogat. Önéletrajzi filmjének és új könyvének bemutatójára kerül sor 2013. november 12-én.
2013. november 11.Tovább »

Szele Tamás: Az ellopott Horthy

Nyugalom, most szólok: megvan a Szabadság-téri szobor, senki sem bántotta. Nem is nagyon akarja a jelek szerint, másról van szó.
2013. november 11.Tovább »

Fekete György: Tanultam és tanítottam is a zsidótörvényekről és a Vészkorszakról a Kádár-rendszerben

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes leértékelte/hiteltelenítette számos, ma már nyugdíjas, de korábban évtizedeken át tisztességes szakmai munkát végző tanárember teljesítményét.
2013. november 10.Tovább »

Fekete György: Könyvgyújtogatók...

Ismét könyvgyújtogatók garázdálkodtak országszerte, bontogatva az emberégetés, emberlelövés, emberfojtás erkölcsi gátját – megtudható Szele Tamás kiváló és bátor cikkéből*, ha valaki e szennyről korábban még nem értesült volna.
2013. november 10.Tovább »

Horthy-szoborállítás: miért hallgat Bölcskei, miért nem intézkedik Rogán?

Még mindig hallgat a Horthy-szobor állítása ügyében Bölcskei Gusztáv magyar református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.
2013. november 8.Tovább »

A MEASZ közleménye Horthy-szobor ügyben

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) fölszólítja a parlamentben nemrégiben tartott Tom Lantos Konferencia előadóit, hogy határolódjanak el a budapesti Horthy-szobor állításától, amelyet a Szabadság –téri református templomnak a közterület képét is befolyásoló bejáratához telepítettek. Az előadóknak csak így lehet hiteles a mondanivalójuk, ha ezen elhatárolódást megteszik, s akinek közülük módjában áll, a szobrot bontassa is le!

A MEASZ elnöksége
2013. november 7.Tovább »

Piros háromszög

A Horthy-szobor budapesti felállítása elleni tüntetésen - november 3-án - többen megkérdezték a MEASZ elnökétől, hogy mit jelent a hegyével lefelé fordított piros háromszög, miért viseli?


A lefelé fordított piros színű háromszög az antifasiszta ellenállás nemzetközi szimbóluma!
2013. november 4.Tovább »

Angela Merkel: ne tűrjék el az antiszemitizmust

A német történelem legsötétebb fejezetének nevezte a kristályéjszaka néven elhíresült, 1938. november 9-i zsidóellenes náci pogromot Angela Merkel, és arra szólította fel honfitársait, hogy ne tűrjék el az antiszemitizmust semmilyen formában.
2013. november 4.Tovább »

"Hóchok" és "Heilek" a Szigeten

"Kiléptem hát, hogy enyhülést leljek./ de "Hoch-ok" zúgtak és rekedtebb ’Heil-ek’./Csámpás Wotanok téglavörös arccal/ több macklenburgi dalkör/ zajongta, hogy csak ő van a világon,/ és megvalósul a keleti álom."
2013. november 3.Tovább »

100 esztendeje született Ságvári

"...1944. július 27-én már országunk elvesztette nemzeti önrendelkezését, ugyanis idegen ország katonái szállták meg. Ha nem volt állami önrendelkezésünk, Ságvári és társai a megszállók ellen küzdöttek. A megszállókat szolgálták ki - ekkor már eléggé szétszakítva az alkotmányos kereteket - a fegyveres hatóságok tagjai.
Tehát Ságvári hősként küzdött a németek és az őket kiszolgálók ellen.
Ságvári nem gyilkos, hanem ugyanolyan hős, mint bárki más, aki Magyarországon az elnyomók ellen küzdött!"
2013. november 2.Tovább »

Radnóti-Menet ötödszörre

Idén november 9-én kerül megrendezésre a Radnóti-Menet, melyhez a MEASZ elnöksége is csatlakozik.
Meneteljünk, emlékezzünk, emlékeztessünk együtt!
2013. november 3.Tovább »

A MEASZ közleménye

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége ( MEASZ) jogi képviselőjét arról tájékoztatta október 30-án a rendőrség, hogy befejezte a nyomozást a 2012. augusztus 29-én Hanti Vilmost ért támadás ügyében, az ügyet vádemelési javaslattal megküldi az ügyészségnek. A minősítés: csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak.
2013. október 31.Tovább »

Zarándoklás Magyarországért

Hanti Vilmosnak az Egyházfórumban megjelent cikkéről
2013. október 31.Tovább »

"Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mintha valaki életét adja barátaiért"

Október 29-én katonai tiszteletadással szentelték újra Ományi Kálló Ferenc antifasiszta, katolikus tábori lelkész, embermentő, a Világ Igaza síremlékét a farkasréti temetőben.
2013. október 30.Tovább »

Lázár: a magyar kormány főhajtással adózik a lágerekbe elhurcolt magyar zsidó honfitársaink előtt

A magyar kormány megtisztelőnek és kitüntetésnek tartja, hogy az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete fővédnökséget vállalt a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékév felett – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.
2013. október 29.Tovább »

A magyar kormány antiszemitizmus elleni küzdelme – kritikus hangok a nemzetközi sajtóban

A magyar kormány antiszemitizmus elleni fellépéséről írt a Le Monde és a Jerusalem Post, míg a Der Standard a magyar belpolitikai helyzettel foglalkozott.
2013. október 29.Tovább »

"Elítéljük a MEASZ elleni szélsőjobboldali támadást..."

A Magyarországi Munkáspárt-2006 közleményt adott ki:
"A Heti Válasz a szélsőjobboldali álhír-portálokat megszégyenítő módon támadta egy friss cikkében a MEASZ-t és a kommunistákat."
2013. október 28.Tovább »

A Horthy-rendszer jellegéről

A Szép Szó előző számában "Honvédség, csendőrség, holakauszt" címmel egy történészek között lefolytatott vitáról olvashattunk. Történelemtanárként ehhez szeretném hozzáfűzni a véleményemet.
2013. október 28.Tovább »

A MEASZ fejet hajt ’56-os tagjai emléke előtt!

A  MEASZ tagjai közül az egykori antifasiszta ellenállók nem csak a vészkorszak idején viselkedtek hősként, amikor Magyarország függetlenségéért, a demokráciáért harcoltak, életüket kockáztatták, hanem az '56-os októberi napok idején is.
Talán kevesen tudják, hogy amikor Orbán Viktor az újratemetésen a hősöket búcsúztatta, akkor a koporsókban fekvők személyében a MEASZ jogelőd szervezetének tagjait  búcsúztatta...(Kattints a képekre!)
2013. október 22.Tovább »

Ötvenhat ötvenhét esztendeje

Engem a nagy nemzeti ünnepek inkább számvetésre és elgondolkodásra késztetnek, mintsem felhőtlen ünnepi emlékezésre. Persze az emlékezés mindig hozzátartozik az ünnephez, igazából azonban az önvizsgálatnak és a számvetésnek kellene hozzátartoznia. Jól tudták ezt az előttünk járók, hiszen, mondjuk, március 15-ike ünnepét Ady Endre, Babits Mihály vagy Illyés Gyula mindig a nemzeti önvizsgálat szigorú mérlegén helyezte el. Most ismét ünnepelünk, méghozzá az ötvenhatos magyar forradalom és szabadságharc ötvenhetedik évfordulóját - ez az egymást követő két szám lehetne akár egy sokatmondó, szép szimbólum is, amely arra hívná fel a nemzet figyelmét, hogy az ünnep mindenképpen közös. Közösnek kellene lennie.
2013. október 22.Tovább »

A holokauszt példátlan történelmi tragédia

A holokauszt olyan példátlan történelmi tragédia, amelynek csakis a kollektív emlékezetben tartása képes elejét venni, hogy hasonló szörnyűségek újból megtörténjenek – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorhelyettese a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány vizuális történelmi archívuma második magyarországi hozzáférési pontjának megnyitásán csütörtökön Budapesten.
2013. október 19.Tovább »

A békéért kampányol az izraeli nagykövet

A konfliktusok feloldásának a megismerés a kulcsa – mondta Ilan Mor Izrael Állam nagykövete a Bét Sálom Zsinagógában tartott előadásán.
A nagykövet célja megerősíteni a zsidó diaszpórát és elmondani a világnak: Izrael békét akar.
2013. október 17.Tovább »

Horthy Miklós joggal köthető össze az 1944-es deportálásokkal, mert tudott arról, ami történt

Horthy Miklós kormányzóként nem tett antiszemita kijelentéseket, nem nyilvánosan azonban kifejezte előítéleteit. A neve joggal köthető össze az 1944-es deportálásokkal – mondta Turbucz Dávid történész az Osztrák Kulturális Fórum és a Budapesti Holokauszt Intézet előadás-sorozatának szerdai fővárosi rendezvényén.
2013. október 17.Tovább »

A mi Földünk, a mi életünk

Ezzel a címmel jelent meg a Népszava - történelminek is nevezhető - 1941. évi karácsonyi száma. A vezércikkben így írt a lap főszerkesztője: "Kitártuk ezt az ünnepi számunkat a nemzeti önállóság és függetlenség nagy gondolata, a népszabadság örök eszméje és a szociális haladás történelmi szükségének követelő hangja számára. És mert népek életének, fennmaradásának, haladásának ez a három hatalmas tényezője - mert nem is lehet - nem párt kérdés. Idehívtuk azokat a férfiakat: politikusokat, írókat, gondolkodókat is, akik nem vallják ugyan a szocializmus programját, de tiszta szándékkal akarják, hogy ez a mi országunk önálló legyen, és maradjon, függetlenségben élje életét..."
2013. október 17.Tovább »

Pataki Istvánról és antifasiszta ellenállókról emlékeztek meg Kőbányán

2013. október 15-én 17.00 órára antifasiszta küldöttséget szervezett a MEASZ a X. kerületi Szent László (volt Pataki) térre, ahonnan az antifasiszta mártír, Pataki István szobrát a fideszes többségű önkormányzata áthelyezte.
A MEASZ szervezetek és egyének jelentkezését is várta a nyilas hatalomátvétel évfordulójára meghirdetett megemlékezéshez.
Öt órára körülbelül 100-120 főnyi megemlékező gyűlt össze. A küldöttséghez csatlakozott többek között az MSZP és a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, a Tolerancia Csoport és más civil szervezetek, magánszemélyek.
2013. október 16.Tovább »

Fidesz: elfogadhatatlan, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a parlamentben

A Fidesz elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a parlamentben vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen a jövőben is határozottan fellépnek – írta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2013. október 16.Tovább »

Mi kell még a Jobbik betiltásához?

"A civilizált világ nem követheti el még egyszer azt a hibát, amelyet egyszer már elkövetett a hitlerizmus hatalomra jutásának tétlen szemlélésével. A kapitalizmus gazdasági világválságát kezelni képtelen nagytőkés körök már többször juttattak hatalomra fasiszta diktátorokat, uralmuk megtartása érdekében. A jelenkori Magyarország politikai hatalmai pedig ugyanolyan tétlenséggel bámulnak a válság nyomorán feléledő nácizmusra, mint a XX. századi társaik." - áll a Munkáspárt-2006 közleményében.
2013. október 15.Tovább »

Antifasiszta küldöttség Kőbányán Patakira emlékeztetve

A MEASZ antifasiszta küldöttséget szervezett október 15-én a kőbányai Szent László (volt Pataki) térre. A nyilas hatalomátvétel évfordulójára időzített találkozó apropója az volt, hogy a kőbányai antifasiszta mártír, Pataki István szobrát nemrégiben az önkormányzat erről a helyről helyezte át egy kevésbé ismert és látogatott kőbányai helyszínre.

Pataki egykori sopronkőhidai rabtársának, a jeles antifasiszta politikusnak, országgyűlési képviselőnek, dr. Vitányi Ivánnak gondolatai:
2013. október 15.Tovább »

Dr. Ulrich Schneider: ’Válasszanak antifasisztákat az Európa parlamentbe!’

Az Ifjú Világ október 9-i száma ’Válasszanak antifasisztákat az Európa parlamentbe!’ címmel közli azt az interjút, amelyet Conrad Wilitzki készített Dr. Ulrich Schneiderrel az antifasiszták nemzetközi szövetségének főtitkárával. Lapunk idéz az interjúból.
2013. október 13.Tovább »

A szélsőségek előretörése Európában

Legyen figyelmeztető jel, ami két hete Görögországban történt, ahol a szélsőjobboldali párt vezetőjét és több tagját letartóztatták, miután a szervezet egyik híve meggyilkolt egy antifasiszta énekest.
Bár az unió alapvető értékeken alapszik, nem biztos, hogy mindent megfelelően kezelünk. Észre kell vennünk a figyelmeztető jeleket, amelyek ezeket az értékeket rombolhatják – nyilatkozta dr. Gurmai Zita, EP képviselő.
2013. október 13.Tovább »

Mennyire elterjedt valójában az antiszemitizmus Magyarországon?

Új felmérés, új adatok. Hét állítás a magyarországi antiszemitizmus politikai természetéről az írás a Szombat internetes oldalán olvasható.
2013. október 11.Tovább »

Antifasiszta küldöttség érkezik Kőbányára október 15-én

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége antifasiszta küldöttséget szervez a kőbányai Szent László (volt Pataki) térre 2013. október 15-én 17.00-kor. Az esemény időpontját szándékosan a nyilas hatalomátvétel évfordulójára időzítették. A helyszín apropója pedig az, hogy a kőbányai antifasiszta mártír, Pataki István szobrát nemrégiben a fideszes többségű önkormányzat erről a helyről helyezte át egy kevésbé ismert és látogatott kőbányai helyszínre.
2013. október 10.Tovább »

Újra magyar elnöke lett a FIR-nek!

A hétvégén, október 5-6-án ülésezett Szófiában a FIR (Ellenállók Nemzetközi Szövetsége) 16. kongresszusa. A tanácskozáson 21 ország 49 antifasiszta tagszervezete képviseltette magát.
2013. október 9.Tovább »

Ülésezett a FIR 16. kongresszusa

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) 16. Kongresszusát tartották Szófiában 2013. október 5-6-án.
2013. október 6.Tovább »

Üdvözlet a kongresszusnak

A “Salom” bolgár zsidó-szervezet levele a FIR kongresszusának:
2013. október 5.Tovább »

Emléktáblát avattak Tóth Mihály alezredesnek

Tóth Mihály alezredes (1894-1976) 1944 novemberében Budapesten, a honvédség 10. sz. élelmezési raktárának parancsnokaként a deportálás elől zsidó munkaszolgálatosokat mentett. Emiatt a nyilasok december 1-jén letartóztatták, börtönbe vetették, 1945. március végén Németországba hurcolták. Tiszteletére október 4-én, egykori lakhelyén (Budapest, XIII. Tátra u. 26.) emléktáblát helyeztek el tisztelői.
2013. október 5.Tovább »

Megszüntetik a nyomozást a cigányok ellen uszító neonácik ügyében

„A cigány fajta úgy van kódolva, hogy benne van a bűnözés.” A rendőrség szerint ez a Devecserben elhangzott kijelentés nem ellenséges és nem ártalmas, sőt: higgadt, ésszerű beszéd.
2013. október 5.Tovább »

Martonyi János: a holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma

A holokauszt a legnagyobb nemzeti trauma számunkra – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi konferencián szerdán az Országházban.
2013. október 4.Tovább »

Az antiszemitizmus annyi, mint elutasítani Európát, az európai kultúrát

Megkezdte munkáját: A zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című kétnapos nemzetközi konferencia a Magyar Parlament Felsőházában Budapesten a Tom Lantos Intézet szervezésében kedden. Alábbiakban az eddig elhangzott beszédekből közlünk részleteket.
2013. október 1.Tovább »

Egy konferencia elé

Magyarország kormánypártjának számos vezetője évek óta azon szorgoskodik, hogy felélessze nácibarát-antiszemita politikusok és irodalmi személyiségek kultuszát, sőt mind makacsabbul rehabilitálni törekszik a teljes vidéki zsidóság elpusztításáért felelős Horthy-rendszert. Ugyanez a párt kisajátítja az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló konferenciát.
2013. október 1.Tovább »

Az embermentő honvéd emléktáblája

Tóth Mihály honvéd, vezérőrnagy emléktáblájának avató ünnepségére kerül sor a XIII. kerületi, Tátra utca 26. sz. alatt, október 4-én, pénteken 11.00 órától.
Tagjainkat, és antifasiszta barátainkat nagy tisztelettel várjuk!
2013. szeptember 29.Tovább »

Hanti szerint készül a "szerecsenmosdatás"...

Nem engedik felszólalni a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnökét a Tom Lantos Intézet által október 1-2 között rendezendő budapesti nemzetközi konferencián. Hanti Vilmos szerint arra hivatkozva tagadták meg tőle a beszéd lehetőségét a "Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában" című rendezvényen, hogy "a program teljesen megtelt", illetve, hogy a konferenciát "politikamentesen" kívánják megtartani.
2013. szeptember 27.Tovább »

Pavlos Fissas antifasiszta énekes meggyilkolása

A görög antifasiszta szervezet tájékoztató levele:
2013. szeptember 26.Tovább »

Felhívás a FIR tagszervezeteihez

Kiemelkedő évfordulóhoz közeledünk. 2015. május 8-án ünnepeljük az antifasiszta koalíciónak a második világháborúban a fasizmus felett aratott győzelme 70. évfordulóját. Az egykori ellenállók nem csupán békét hoztak a Földön, de hozzájárultak, hogy egy modernebb társadalmat, az európai integrációt is megteremtsenek.
2013. szeptember 26.Tovább »

Ilan Mor: Jó stratégiai döntéseket kell hozni

"Meggyőződésem, hogy Izrael és Magyarország egyformán kiváló emberi erőforrásokkal rendelkezik. Mindkét ország számára nagyon fontos, hogy ezt az erőforrást kihasználjuk, hogy befektessünk a fiatal generációk képzésébe, mivel ez biztosítja országaink jövőbeni boldogulását" - mondta a nagykövet.
2013. szeptember 25.Tovább »

Magyar vagy? Én is!

Az önmagát közéleti hetilapnak nevező sajtótermék X. évfolyamának 31., egész pontosan a 2013. augusztus 28-i számának címlapján olvasható: „Demjén Ferenc úgy véli: Magyarországon nincs antiszemitizmus, csupán egyes provokatőrök (sic!) keltik a hangulatot. A Kossuth-díjas zenész szerint még az is elképzelhető, hogy ugyanazok a külföldi körök támogatják a szélsőjobbos és a liberális ellenzéket.” Öles betűvel szedett címként folytatódik, hogy Demjén Rózsi szerint „a magyarok nem antiszemiták!”
2013. szeptember 25.Tovább »

Szappanokat fúrtak a szegedi zsinagóga kerítésére

A szegedi zsinagóga főbejárata előtti kerítésbe fúrt bele több babaszappant egy ismeretlen a héten. A szappanokat egy látogató vette észre – írta a délmagyar.hu internetes oldal. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint ez egyértelműen Auschwitzot és a haláltáborokat juttatja az ember eszébe. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított.
2013. szeptember 24.Tovább »

Stronger anti-Semitism in Hungary

A message to the participants of the conference entitled: "Jewish Life and Anti-Semitism in Contemporary Europe"

The Fédération internationale des Résistants (FIR), the Hungarian Association of Resistance Fighters and Antifasicts - Union For Democracy (MEASZ), the group "Hungary without Nacism" (NeM), the Bajcsy Zsilinszky Memorial Committee (BZSB), the Miklós Radnóti Anti-Racist Award Foundation, as well as numerous other antifascist organizations direct the following message to participants of the conference enrtitled "Jewish Life and Anti-Semitism in Contemporary Europe":
2013. szeptember 23.Tovább »

Szabadsághős és tehetséges költő

Az Izrael iránt érdeklődők ismerik Szenes Hannát, akit arra képeztek ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva társaival együtt megkísérelje valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását.
2013. szeptember 22.Tovább »

Üzenet a Tom Lantos Intézet konferenciája számára

"Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy hazánk lakossága az idegengyűlölet, a rasszizmus és antiszemitizmus terén a leginkább fertőzöttek között van Európában."
2013. szeptember 20.Tovább »

Hazám, az ígéret földje

"Sok-sok éve ez a legjobb könyv erről a témáról" – Franklin Foer, a The New Republic főszerkesztője
2013. szeptember 18.Tovább »

Jövő tavaszra készülhet el a Sorsok Háza

Jövő tavaszra a kormány tervei szerint elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság ülésén csütörtökön Budapesten.
2013. szeptember 17.Tovább »

Megszűnik a német háborús bűnösöket „dicsőítő” magazin

A Simon Wiesenthal Központ sorozatos figyelmeztetései nyomán a hamburgi kiadó jelezte, hogy befejezi a német Der Landser (A honvéd) című történelmi magazin megjelentetését.
2013. szeptember 17.Tovább »

Belgiumban jártunk

Amíg a Magyar Parlament elnöke rögtön ténykedése kezdetén kitiltotta az
antifasiszták programját a parlamentből, addig a belga parlamentben
antifasiszta kiállítás nyílt "Ellenállás Európában" címmel.
A képen Hanti Vilmos a FIR és a MEASZ elnöke.
2013. szeptember 16.Tovább »

10 éve történt... :

(képünkön) A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc együttműködési megállapodást köt Hanti Vilmossal, a MEASZ elnökével a Hitler ellenes koalíció, a magyar antifasiszta ellenállók emlékének méltó ápolására, amelyet a Fidesz-Kereszténydemokrata kormány fölrúgott.
2013. szeptember 15.Tovább »

Én akartam idejönni

Izraeli Állam budapesti nagykövete a 168 Órának elmondta, miért Magyarországot választotta újabb külszolgálati állomásnak. Arról is beszél: szellemi és kulturális erőpróbának tartja, hogy hazánkban megváltoztassa az Izraellel kapcsolatos előítéleteket. HERSKOVITS ESZTER interjúja.
2013. szeptember 14.Tovább »

Boldog 101. születésnapot, Fifi néni!

A MEASZ köszönti a 101 esztendős Gyarmati Fannit!
Köszönti azt a rendkívüli asszonyt, akihez a múlt század leggyalázatosabb éveiben a magyar hitvesi líra legszebb gyöngyszemeit írták.
2013. szeptember 8.Tovább »

A mauthauseni koncentrációs táborban - szívszorító menetben

Túra a lehetetlentől az együttérzésen és gyűlöleten át a tanácstalanságig.
2013. szeptember 4.Tovább »

Ciprusi felhívás

A MEASZ partnere, a Szakszervezetek Világszervezete (WFTU) közlése szerint a szervezet és a szigetország más szakszervezetei 2013. szeptember 1-jén a béke melletti akciónapot tartottak Nicosiában. Ezzel összefüggésben közös nyilatkozatot tettek közzé:
2013. szeptember 2.Továb